Het risicoprofiel onder de loep

Laatst bijgewerkt: 31-08-2021 | 3 minuten

Ben je geïnteresseerd in beleggen? Dan klinkt de term ‘risicoprofiel’ of ‘beleggersprofiel’ je waarschijnlijk bekend in de oren. Maar wat is dat precies? En, belangrijker nog, wat betekent het voor jou als belegger?

Advies op maat van jouw situatie

Sinds enkele jaren zijn banken verplicht om een risicoprofiel op te stellen van elke klant die advies wil over beleggen. Dat werd vastgelegd in de MiFID-wetgeving. Op basis van je risicoprofiel kan je bank jou de financiële producten voorstellen die bij jou passen. Zo weet je dat jouw financieel product aansluit bij je verwachtingen, financiële situatie, ervaring, ... 

Hoe wordt een risicoprofiel opgesteld?

Je kantoorhouder zal je in een persoonlijk gesprek vragen stellen over:

 • Jouw financiële situatie
  Op basis van je inkomsten, uitgaven en je spaargeld bepaalt jekantoorhouder samen met jou het bedrag dat je kunt investeren. Dat bedrag hangt onder andere af van het bedrag dat je op jouw spaarrekening wilt laten staan en het bedrag dat je voor langere tijd kunt missen.
 • Jouw kennis en ervaring
  Ben je een ervaren belegger en ken je de beurs als je broekzak? Of zet je je eerste stappen in de beleggingswereld? Op basis van een aantal vragen schat je kantoorhouder in wat je over de financiële markt weet. Zo kan hij je op een gerichte manier de juiste informatie geven en weet je waarin je investeert.
 • Jouw verwachtingen
  Wil je risico’s nemen in ruil voor een kans op meer rendement? Of kies je voor zekerheid? Wil je snel resultaat zien? Of mag een belegging op langere tijd renderen? Met welk doel beleg je? Voor een comfortabel pensioen, een nieuwe wagen of voor je studerende kinderen? Op basis van deze vragen krijgt je kantoorhouder een duidelijk beeld van jouw verwachtingen.

Aan de hand van je antwoorden stelt je kantoorhouder een persoonlijk risicoprofiel op. Dat vormt de basis voor een persoonlijk advies dat aansluit bij jouw wensen.

Wat zijn de 4 risicoprofielen?

Er zijn verschillende risicoprofielen. Het aantal profielen varieert van bank tot bank. Bij Argenta gebruiken we er vier:

Zeer voorzichtig

Als je een zeer voorzichtig beleggersprofiel hebt, wens je een beter rendement dan het rendement op een spaarrekening maar wil je grote risico's vermijden. Het rendement dat je verwacht is beperkt maar ook het risico is zeer beperkt.

 • Je beleggingsportefeuille bestaat quasi volledig uit obligaties, aangevuld met een beperkt percentage aandelen.
 • De aanbevolen periode om te beleggen is minimaal 3 jaar.
 • Er is geen kapitaalsgarantie.

Voorzichtig

Als je een voorzichtig beleggersprofiel hebt, weet je dat rendement en risico hand in hand gaan. Je bent grotendeels ingesteld op kapitaalbehoud maar bent bereid een beperkt risico te nemen.

 • Je beleggingsportefeuille bestaat overwegend uit obligaties maar bevat al wat meer aandelen dan een zeer voorzichtige portefeuille.
 • De aanbevolen beleggingsperiode is minimaal 3 jaar.
 • Er is geen kapitaalsgarantie.

Neutraal

As je een neutraal beleggersprofiel hebt, begrijp je dat beleggen schommelingen met zich meebrengt. Je weet dat beleggen in aandelen een hoger risico inhoudt en dat de kans op een hoger rendement aanwezig is. Je wilt ook wat zekerheid in je portefeuille via obligaties.

 • Je beleggingsportefeuille heeft een evenwicht tussen aandelen en obligaties.
 • De aanbevolen beleggingsperiode is minimaal 5 jaar.

Dynamisch

Als je een dynamisch beleggersprofiel hebt, ken je de risico's van beleggen in aandelen en accepteer je beursschommelingen. Je aanvaardt dat risico voor een potentieel hoger rendement.  

 • Je belegt hoofdzakelijk in aandelen, aangevuld met een beperkte portie obligaties.
 • De aanbevolen beleggingsperiode is minimaal 6 jaar.

Alle producten die je bank aanbiedt, zijn gelinkt aan een van die categorieën. Zo weet je meteen of een belegging bij jouw risicoprofiel past.

Laat je bijstaan door specialisten

Iedereen is uniek. Net als de keuzes die je maakt voor jouw spaargeld. Zo wil je misschien minder risico nemen met je pensioenreserve, maar meer met een ander deel van je kapitaal. Iemand anders ziet het misschien net omgekeerd. Het is dan ook belangrijk dat je je laat bijstaan door specialisten. Bij Argenta kiezen we voor een persoonlijke aanpak.

Meer weten?

Beleggen bij Argenta