Voldoet jouw woning aan de isolatienorm?

Laatst bijgewerkt: 01-05-2020 | 2 minuten

Ben je aan het verbouwen? Of heb je onlangs verbouwd? Dan heb je vast al van de isolatienorm van 2020 gehoord. Maar wat houdt die regelgeving precies in? Voor wie geldt ze? En hoe zit het met die strafpunten? Wij zetten alles voor jou op een rij.

Dak isoleren

Wat is de Isolatienorm 2020? 

  • De Isolatienorm 2020 is een regelgeving van de Vlaamse overheid die sinds 1 januari 2015 van kracht is. Deze norm verplicht huiseigenaars om de daken van woningen en huurwoningen die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, te isoleren voor 2020.
  • De minimumnorm voor dakisolatie ligt op een R-waarde van 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt). Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van 3 à 4 centimeter, afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal.
  • Heb je een zolder die niet bewoond of verwarmd is? Dan geldt de norm voor de isolatie van je zoldervloer. Ook plafondisolatie komt in aanmerking, maar alleen als die doorloopt over het volledige plafond. 

De regelgeving is niet van toepassing voor:

  • Studentenkamers
  • Daken van minder dan 2 m2
  • Nieuwbouwwoningen die na 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten en in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, op voorwaarde dat ze al aan de normen voor dakisolatie voldoen (wat in de meeste gevallen zo is)

Wat als je woning niet aan de norm voldoet?

Als een wooninspecteur vaststelt dat je dakisolatie niet voldoet aan deze norm, krijg je strafpunten en kan je woning zelfs ongeschikt verklaard worden.

Als het om een appartementsgebouw gaat, gelden de strafpunten niet alleen voor de appartementen die op de bovenste verdieping en dus onder het dak liggen, maar voor alle appartementen in het gebouw. 

Hoe toon je aan dat je dak aan de isolatienorm voldoet?

Je kunt de kwaliteit van je dakisolatie aantonen met deze documenten:

  • Het energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning
  • Het postinterventiedossier van je woning
  • Een bouwplan, lastenboek of factuur

Heb je die documenten niet? Dan kun je een energiedeskundige vragen een beoordeling te maken van je dakisolatie. Zo’n beoordeling kost 200 euro.

Wat zijn de voordelen van een goed geïsoleerd dak?

Uiteraard voorkom je zo dat je strafpunten krijgt. Maar het isoleren van je dak heeft nog meer voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat 30 % van de verloren warmte in huis via het dak ontsnapt? Een goed geïsoleerd dak helpt je warmteverlies tegen te gaan en minder energie te verbruiken. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Heb je hulp nodig om je isolatieproject te financieren?

Wacht niet te lang om je dakisolatie in orde te brengen. Kun je daarvoor wel een financieel duwtje in de rug gebruiken? Er bestaan renovatieleningen om je isolatieproject te financieren. 

Ook nieuw in 2020: rookmelders verplicht

Naast de isolatienorm geldt er sinds 2020 ook een nieuwe regel voor brandveiligheid. Sinds 1 januari 2020 is het in Vlaanderen verplicht om rookmelders op te hangen in je woning. Dat geldt zowel voor je eigen huis of appartement als voor huizen of appartementen die je verhuurt. Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Ook in Wallonië zijn rookmelders verplicht. In Brussel zijn ze alleen verplicht in huurwoningen, de eigenaar is daarvoor verantwoordelijk.

De renovatielening van Argenta

Meer weten?