Verbouwen? Zo vermijd je de drie meest voorkomende valkuilen

Laatst bijgewerkt: 17-05-2020 | 2 minuten

Vol enthousiasme begin je aan een verbouwing. Maar een verbouwing verloopt niet altijd volgens plan: soms duurt ze langer dan verwacht, zijn er onenigheden met de aannemer, is de eindfactuur hoger dan verwacht, … En dan is het niet vanzelfsprekend om enthousiast te blijven. We zetten de drie meest voorkomende valkuilen op een rij en vertellen je meteen ook hoe je ze kunt vermijden. Zo kunnen die je enthousiasme alvast niet meer aantasten.

  1. Je budget klopt niet
  2. Je aannemer gaat failliet of komt zijn verplichtingen niet na
  3. Je verbouwplan is niet genoeg onderbouwd
Valkuil 1: je budget klopt niet

Vaak duiken er bij een verbouwing onverwachte situaties op. Denk maar aan een draagconstructie die anders in elkaar zit dan verwacht, verborgen gebreken, en de aannemer die extra kosten aanrekent voor het extra werk dat daardoor moet gebeuren. Het totale kostenplaatje van je verbouwing kan snel oplopen. 

Tip

Onverwachte situaties kun je niet op voorhand voorspellen, maar ze hebben wel een invloed op je budget. Voorzie daarom een extra buffer van zo’n 10 tot 15 %.

Valkuil 2: je aannemer gaat failliet of komt zijn verplichtingen niet na

Het gebeurt weleens dat een aannemer failliet gaat of zijn verplichtingen niet nakomt. En dan sta je daar, met een onafgewerkte verbouwing.

Tip

Controleer op voorhand of je aannemer solvabel en betrouwbaar is. Dat kan op verschillende manieren:

  • Vraag referenties en ga zelf eens kijken naar werken die de aannemer heeft uitgevoerd. Zo heb je meteen een idee van de kwaliteit en de manier van werken.
  • Kijk de beroepsbekwaamheid van de aannemer na in de kruispuntbank van ondernemingen
  • Check de financiële draagkracht en de technische capaciteiten van de aannemer via een lijst van erkende aannemers.
Valkuil 3: je verbouwplan is niet genoeg onderbouwd

Verbouwen doe je om je woning aan te passen aan jouw wensen. Maar is het wel helemaal duidelijk wat je precies wilt verbouwen en hoe je dat gaat doen? Welke stijl spreekt je aan? Zijn je wensen haalbaar? Je architect en je aannemer zullen heel wat vragen stellen. Als je geen duidelijke antwoorden kunt geven, is de kans groot dat je verbouwing stroef verloopt en dat het eindresultaat niet is wat je wilde.

Heb je ook aan de toekomst gedacht? Is de verbouwing een meerwaarde als je je huis ooit verkoopt? Twee slaapkamers samenvoegen tot één grote slaapkamer kan bijvoorbeeld een negatief effect hebben op de waarde want potentiële kopers zoeken meestal naar een huis met meerdere slaapkamers. En wat met je oude dag? Is je verbouwing ook nog praktisch wanneer je op een dag bijvoorbeeld minder goed ter been bent?

Tip

Bereid je verbouwing goed voor en denk na over alle aspecten. Het bespaart je tijd, geld en een hoop frustraties. Zorg ervoor dat je perfect weet wat je wilt, hoe het eindresultaat eruit moet zien en wat je belangrijk vindt. Hou daarbij ook rekening met de toekomst. Wat als je het huis ooit wilt verkopen of wanneer je een dagje ouder bent? Is de verbouwing dan nog altijd een meerwaarde? 

Meer weten?

Renovatielening*

Let op, geld lenen kost ook geld.

*Kredietvorm: lening op afbetaling op basis van het Wetboek Economisch Recht Boek VII. Kredietgever: Argenta Spaarbank nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen, RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, btw BE 0404 453 574. Onder voorbehoud van aanvaarding door Argenta Spaarbank nv en wederzijds akkoord.