Het eerste kwartaal van 2019: een bocht van 180°

17 april 2019

Auteur: Argenta Asset Management-expert

Het beursjaar 2019 is goed gestart. Na een heel zwak laatste kwartaal van 2018 zagen we dit kwartaal een sterke ommekeer. Wereldwijd stegen aandelen maar liefst 13,6 %. Ook onze kernfondsen deden het goed. De stijging in het eerste kwartaal van 2019 heeft bijna het volledige verlies van 2018 goedgemaakt.

Hoe presteerden onze kernfondsen?

 • Alle grote onderliggende blokken van onze kernfondsen hebben dit jaar bijgedragen aan het positieve resultaat. Onze posities in aandelen en obligaties waren goed gekozen.
 • Onze bewuste en volgehouden focus op onze langetermijnthema’s - zoals robotica en new finance – zorgde voor de grootste positieve bijdrage. Klik hier voor meer informatie over onze verschillende kernfondsen en accentfondsen.
 • Er is een sterk herstel van de technologieaandelen nu zowel China als de VS aangeven dat ze een oplossing zoeken voor hun handelsconflict en het heikele thema van de bescherming van intellectuele eigendom willen aanpakken.
 • Onze positie in China zorgde voor een heel positieve bijdrage.
 • Van onze positie in India hebben we in het eerste kwartaal spijtig genoeg onvoldoende kunnen profiteren. Door de aankomende verkiezingen in mei en de bijhorende onzekerheid of president Modi zijn liberaliserend economisch beleid kan verderzetten heeft de Indische markt nog niet kunnen profiteren van de opklaringen in de handelsspanningen. We behouden wel het vertrouwen in deze positie onder andere door de officiële rentedaling die werd doorgevoerd.
  Na die rentedaling zagen we weinig of geen inflatiedreiging - mede door de stabiliteit van de voedselprijzen - wat zeker een positief signaal is.
 • Er waren in het afgelopen kwartaal amper posities die een echt negatief resultaat gaven. We zagen de minste resultaten bij de Europese overheidsobligaties met een korte looptijd van maximum drie jaar. In deze tijd van dalende rentes zagen we logisch gezien ook betere resultaten bij de obligaties met een langere looptijd.
 • De risicopremies op aandelen zijn nog altijd heel hoog. We behouden dan ook onze vergrootte positie in aandelen, toch zolang de economische cijfers blijven wijzen op verdere - weliswaar vertragende - economische groei wereldwijd.
 • Na een van de slechtste kwartalen in lange tijd hebben we nu een van de beste kwartalen gekend. De risico’s zullen niet gewoon verdwijnen en de beurzen zullen volatiel blijven. Ook grote stijgingen horen bij een volatiel beursklimaat. 

Welke beheersacties ondernamen we in onze fondsen?

 • Sinds het begin van het jaar zijn we aandelen beginnen bijkopen. Ter indicatie: ons neutraal kernfonds bestond voor 51 % uit aandelen aan het begin van het jaar. Dat is gestegen tot 56 % eind januari en 59 % op het einde van maart.
 • Binnen de aandelen hebben we ons gewicht in China verhoogd, onder andere omdat we geloven dat de perspectieven voor een gematigde oplossing in het handelsconflict tussen de VS en China aanzienlijk toegenomen zijn.
 • Naast onze verhoging in China zijn we ook een nieuwe positie gestart in een fonds dat investeert in aandelen uit de aantrekkelijke groeilanden uit Zuidoost-Azië, zoals Thailand, Indonesië en Maleisië. We beperken wel het gewicht daarvan omwille van de hoge volatiliteit van deze echte groeilanden.
 • In januari hebben we ons gewicht in Europese bedrijfsobligaties opnieuw opgetrokken. Doordat de ECB haar aankoopprogramma van bedrijfsobligaties heeft stopgezet zijn de spreads op bedrijfsobligaties terug kunnen gaan stijgen. Na die stijging waren zij voor ons weer interessanter, waarna wij ze terug hebben bijgekocht.
 • Binnen de obligatieportefeuille hebben we verder ingezet op kortlopende Amerikaanse overheidsobligaties en een verlenging van de looptijd van onze Europese overheidsobligaties.

 

Onze bezorgdheden

In 2018 waren er op de beurzen vier grote bezorgdheden: het monetaire beleid van de Federal Reserve, de handelsoorlog tussen China en de VS, de brexit en de spanningen in de eurozone. Hoe staat het daar nu mee?

Klik op de onderdelen hieronder voor een nieuwe stand van zaken.