Handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China

Handelsbesprekingen tussen de VS en China heropgestart

  • De handelsbesprekingen tussen de VS en China werden begin dit jaar heropgestart. Beide landen lijken nu een akkoord te willen. Dit stemt de markten natuurlijk positief. Ze zijn overeengekomen om de onderhandelingen op twee fronten te voeren: de wederzijdse handelssancties en het handelsoverschot van China enerzijds en de bescherming van intellectuele eigendom anderzijds.
  • De bescherming van intellectuele eigendom is een heel belangrijk element in de besprekingen, ondanks het feit dat de pers meer spreekt over de opgelegde handelssancties. Westerse landen die in China actief willen zijn, moeten verplicht joint ventures met Chinese bedrijven oprichten waarin hun technologie en andere intellectuele eigendommen gedeeld worden. Daarna wordt die technologie vaak gekopieerd door Chinese bedrijven, zonder sanctie van de Chinese overheid. Het regelen van de bescherming van intellectuele eigendom in het uiteindelijke handelsakkoord is iets waar president Trump veel steun voor kan vinden, zowel bij zijn westerse bondgenoten als bij zijn politieke tegenstanders in de VS.
  • Bij het escaleren van de handelsoorlog in het laatste kwartaal van 2018 incasseerden de technologiewaarden de grootste klap. Nu de onderhandelingen positiever verlopen kennen zij het sterkste herstel. Het zijn dan ook de technologiebedrijven die het meest te winnen hebben bij een betere bescherming van hun intellectuele eigendom.
  • Onze fondsen zijn sterk blootgesteld aan technologiebedrijven door onze focus op de langetermijnthema’s robotica, veiligheid en new finance. Dat verklaart voor een groot deel onze verliezen van het laatste kwartaal van 2018 én het sterke herstel in 2019

 

Auteur: Argenta Asset Management-expert

Lees meer