De handelsoorlog blijft de grootste focus van de beleggers

De heftige reactie van de aandelenmarkten op de aankondiging door Trump (alweer via Twitter) van nieuwe invoertarieven op Chinese producten maakt alsnog duidelijk dat beleggers blijven focussen op de ontwikkelingen rond de handelsoorlog. Er heerst immers een steeds grotere overtuiging dat de handelsspanningen het grootste struikelblok vormen voor de stabilisatie en het mogelijke herstel van de wereldgroei. 

Centrale banken doen hun job, bedrijven zijn nog altijd bereid om te investeren, maar de onzekerheid rond de wereldhandel verlamt steeds meer initiatieven binnen de businesswereld. Als je de evolutie van de aandelenindexen bekijkt lijkt China het meest te lijden onder deze situatie. Dit zou Trump kunnen aanmoedigen om de druk op de Chinese economie nog te verhogen, zolang de cijfers het negatieve effect op de Amerikaanse economie niet blootstellen.

Hiernaast hebben de VS en China een verschillende tijdshorizon. China kan zich permitteren om op lange termijn te redeneren en desnoods door een moeilijke fase te navigeren, terwijl Trump kost wat kost resultaten wilt boeken voor de presidentiële verkiezingen van volgend jaar, en vooral een recessie moet vermijden. Het is duidelijk geen toeval als de Amerikaanse president ineens een zachtere toon adopteert tegenover Peking net op het moment dat de procedure van afzetting tegen hem wordt gestart. Blijkbaar is de kans groot dat de onderhandelingen in oktober terug worden gestart. De beurzen hebben onmiddellijk positief gereageerd, in het bijzonder in Europa.

De Europese economie blijft immers het grootste collaterale slachtoffer van de machtsmeting tussen China en de VS, samen met een aantal groeimarkten. Vooral aandelen van de Duitse industriële sector leden onder de hernieuwde spanningen. De industriële activiteitindex bevindt zich nu in een recessiezone. Trump dreigt om de Europese autosector aan te pakken bij de volgende ronde van aanpassing van de invoertarieven. De Europese economie kan deze bijkomende problemen echt missen terwijl het brexitdrama steeds grimmiger wordt.

De laatste weken van september brachten nochtans enige hoop op de markten na een verzachtende toon van de VS en China over hun handel. Peking hervatte de aankoop van een aantal Amerikaanse producten terwijl Trump de verhoging van de invoertarieven op een deel van de Chinese producten uitstelde. De geplande hervatting van de onderhandelingen in oktober zal zeker en vast van uiterst belang zijn voor een positief einde van het beursjaar.

 

Auteur: Argenta Asset Management-expert

Lees meer