Inzichten uit de recentste Beleggingsbarometer van Argenta Q3 2018

6 november 2018

In dit artikel bespreken we de belangrijkste inzichten van de meest recente Beleggingsbarometer* van Argenta, die van het derde kwartaal van 2018. In totaal werden meer dan duizend Belgen bevraagd over hun financiële plannen.

Belg blijft beleggen tijdens de sterke beursschommelingen in Q3

De barometer noteerde in het derde kwartaal 46 % beleggers. Dat is 1 % minder dan in het vorige kwartaal, maar nog altijd een hoog percentage. De schommelingen op de beurs dragen bij tot een verschuiving in de populariteit van de verschillende beleggingsproducten. Beleggers kiezen nu het vaakst voor fondsen (19,5 %), gevolgd door tak 23-beleggingsverzekeringen (19 %) en Belgische aandelen (17 %).

Welk type beleggingsportefeuille verkiest de belegger op dit moment? 61 % wil een neutrale portefeuille met een balans tussen rendement en zekerheid. 25 % (een daling  van 8 % ten opzichte van Q2) kiest defensiever en dus voor meer zekerheid. 14 % aanvaardt een hoger risico voor een potentieel hoger rendement.

‘Het afgelopen kwartaal hebben de wereldwijde aandelenbeurzen de trend van de eerste jaarhelft verdergezet,’ weet Sebastiaan Grenne, expert beleggingsstrategie bij Argenta. ‘Er waren veel schommelingen en de beurzen gingen snel op en neer, maar de algemene index van wereldwijde aandelen sloot het kwartaal positief af.

Een andere opvallende gelijkenis met de eerste jaarhelft zijn de sterke verschillen in rendement op de aandelenmarkten in de verschillende regio’s. Het waren opnieuw de Amerikaanse aandelen die het sterkst presteerden, gedreven door de hoge verwachte winstgroei voor Amerikaanse bedrijven. Aandelen in de ontwikkelingslanden presteerden opnieuw het zwakst. Zij kwamen onder druk door de gestegen spanning omtrent de handelsoorlog. Europese aandelen kozen opnieuw voor de gulden middenweg en bleven het afgelopen kwartaal rond de nullijn schommelen.

In Europa werd het politieke pessimisme gecounterd door de goede bedrijfsresultaten. Het negatieve nieuws, met als belangrijkste boosdoener de Italiaanse regeringsvorming en hun populistische plannen om de overheidsuitgaven sterk te doen stijgen, werd opgeheven door de goede bedrijfsresultaten en het monetair beleid van de Europese Centrale Bank dat de economie blijft ondersteunen.’

Wat houdt de Belg tegen om te beleggen?

Bijna de helft van de Belgen belegt. De andere helft heeft dezelfde bodemrente op hun spaargeld. Wat weerhoudt hen ervan te beleggen? Volgens de barometer is het vooral een kwestie van perceptie. 51 % van de mensen die niet beleggen zegt onvoldoende kapitaal te hebben: ‘Ik denk dat ik er niet genoeg geld voor heb’. 1 op 3 niet-beleggers vreest de complexiteit van beleggen en 1 op 4 voegt daaraan toe de risico’s te vrezen of niet goed te kunnen inschatten. Maar beleggen kan in verschillende vormen. Iedereen heeft zijn eigen wensen, plannen en risicoprofiel. De ene kiest voor zoveel mogelijk zekerheid, de andere jaagt rendement na. Nog een andere wil alleen duurzaam beleggen. Voor elk risicoprofiel is er een geschikte beleggingsvorm. Je hebt geen groot vermogen nodig en je hoeft geen beleggingsexpert te zijn. Alles is bespreekbaar. Je moet enkel het gesprek aangaan.

Vroeger was sparen voldoende om je koopkracht in stand te houden. Maar al 4 jaar lang is de inflatie in België systematisch hoger dan de korte- en langetermijnrente. Je spaargeld behoudt visueel zijn waarde op je spaarrekening, maar in de realiteit is dat niet het geval. 10.000 euro op je spaarrekening zal over 1 jaar nog altijd 10.000 euro op je spaarrekening zijn, maar nog maar een koopkracht van 9.775 euro vertegenwoordigen. Zo knaagt de inflatie jaar na jaar aan je spaarpot. Wil je je kapitaal vrijwaren van dit verlies? Dan kan beleggen een goede keuze zijn.

Bij Argenta kiezen we voor eenvoudige oplossingen. Zo is beleggen toegankelijk voor iedereen. Je kunt al beleggen vanaf 50 euro per maand. Je hoeft dus geen fortuinen te bezitten om je spaargeld te laten meegroeien met de economie. Bovendien zoeken we samen met jou naar het juiste evenwicht tussen zekerheid en rendement. In functie van jouw persoonlijke situatie en voorkeur. Dat is voor iedere klant verschillend. En dat is meteen ook de reden waarom we bij Argenta altijd tijd maken voor een uitgebreid gesprek over je beleggingsplannen.

Toekomstplannen om te beleggen stijgen verder

31 % van de Belgen is van plan de komende 3 maanden beleggingen aan te kopen. Dat is 1 % meer dan in Q2.

Ben u van plan om te beleggen de komende 3 maanden

Ook met de spaarplannen van de Belg zit het goed. Slechts 14 % van alle Belgen zegt minder te gaan sparen de komende maanden.

Ben u van plan om te beleggen de komende 3 maanden

Als reden geven zij aan dat hun inkomsten verlagen of dat zij hun geld nodig hebben voor de aankoop van een woning. 80 % van de werkende bevolking denkt deels of volledig verantwoordelijk te zullen zijn voor hun pensioen. 65 % van hen doet nu al aan pensioensparen, vaak in combinatie met sparen en beleggen voor het pensioen.

Slim beleggen in onzekere tijden

Vincent Varache, Manager Kenniscentrum bij Argenta, benadrukt het belang van een gedisciplineerd fondsenbeheer in onzekere beurstijden.

‘Er is in onze ogen geen eenduidige reden waarom het sentiment van de markten zo sterk is gekeerd. We zien wel een optelsom van risico’s. De belangrijkste triggers van de gestegen nervositeit zijn de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de onzekerheid rond het Italiaanse budget, de mogelijke te snelle verstrakking van het monetaire beleid in de Verenigde Staten en de moord op de kritische journalist Khashoggi die de internationale relaties met Saoedi-Arabië onder druk zet.

Tegenover al deze risico’s bieden de goede bedrijfsresultaten een houvast. De bedrijfswinsten blijven sterk toenemen, zeker in de Verenigde Staten. Daar zien we nog altijd veel groei. De bedrijven die al gerapporteerd hebben voor het derde kwartaal doen het gemiddeld gezien beter dan verwacht. Ook de belastingverlaging voor de Amerikaanse middenklasse die Trump opportunistisch nog snel aankondigde voor de verkiezingen kan het sentiment doen keren.

Zoals wel vaker beginnen beleggers meer twijfels te krijgen naarmate de beurzen dalen. De emoties nemen dan de overhand. Net daarom is het belangrijk om je beleggingsportefeuille op een systematische en gedisciplineerde manier te beheren. Vanuit Argenta helpen we onze klanten hierbij. In elk kantoor is er een persoonlijke vertrouwenspartner die de klanten professioneel begeleidt bij de opbouw en het beheer van hun vermogen.

Door nu uit de beurs te stappen sluit je het risico op korte termijn uit, maar creëer je een veel groter risico op lange termijn op het vlak van koopkrachtbehoud en de pensioenproblematiek. De inflatie in België is in oktober ook nog eens gestegen naar 2,75 %. Dat cijfer vergroot het belang voor elke klant om op zijn minst een deel van zijn spaargelden te activeren, in lijn met zijn profiel. Een voldoende ruime horizon hebben is vandaag nog belangrijker dan gisteren.’