Centrale banken spelen een determinerende rol in de recente beursevolutie

Beleggers volgen het beleid van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve of ‘FED’) nauwgezet op en elke uitspraak kan een sterke impact hebben op de financiële markten. De marktverwachting voor één of meer rentedalingen is sinds vorig kwartaal nog versterkt, terwijl de kans op een renteverhoging stilaan onbestaande is. De markt is zodanig overtuigd dat er zelfs een grote kans bestaat op 3 renteverlagingen tegen eind 2019. Deze verwachtingen worden in de markt al verrekend, de aandelenmarkt en obligatiemarkt zijn duidelijk hoger getild. 

  • Op 18 juni kondigde Mario Draghi, voorzitter van de ECB, aan dat alle middelen zouden worden aangewend om de Europese inflatie aan te zwengelen. In de komende weken zal er verder gekeken worden hoe dit in praktijk zal worden toegepast. De rente op Europese overheidsobligaties zakte na de aankondiging nog verder waardoor een groot deel van de uitstaande obligaties naar een negatief lopend rendement zakte. De waarde van de overheidsobligaties steeg daardoor sterk. Zelfs Italiaanse staatsobligaties op 1 jaar brengen momenteel een negatieve lopende rente op. Voor andere Europese landen moet je nog veel verder gaan in looptijd om ergens een positieve lopende rente te kunnen oppikken. De vraag is of de traditionele instrumenten van centrale banken nog voldoende werken. Het lukt de ECB ondanks alle stimuli niet om de inflatie in de buurt van 2 % te krijgen. Maar ze is er misschien wel in geslaagd om de Europese economie voor erger te behoeden.
  • Ook de Chinese overheid verhoogde haar stimulerende maatregelen aan de hand van o.a. een verlaging van de btw en het verlagen van de reserveratio voor banken die kmo’s ondersteunen. Zo hoopte ze de lokale consumptie en kredieten te stimuleren om de economie, die voor een groot stuk bestaat uit deze kleinere ondernemingen, extra zuurstof te geven. Met als uiteindelijk doel de groei op peil te houden en weerwerk te bieden aan de schade die het handelsconflict kan aanrichten. De groei in China is nog een stuk hoger dan die van Europa of de Verenigde Staten, maar valt wel lager uit dan verwacht.

 

Auteur: Argenta Asset Management-expert

Lees meer