Ondertussen in Europa

De verwachte opkomst van populistische politieke strekkingen tijdens de Europese verkiezingen bleef grotendeels uit, met een participatiegraad die voor veel landen historisch hoog lag. Een teken dat de Europese bevolking nog steeds vertrouwen heeft in het Europese project. De markten reageerden aanvankelijk positief, maar ook niet meer dan dat.

Toch zijn de problemen van Italië en de brexit niet van de baan.

Italië blijft Europa kopzorgen bezorgen.

  • De nieuwe uitlatingen van minister Salvini over het al dan niet respecteren van de budgettaire richtlijnen van Europa ondermijnen het gezag van Europa. Het opleggen van sancties door Europa zou Italië nog meer vervreemden van Europa en het populisme kunnen aanwakkeren. Gelukkig houden de monetaire markten Italië in bedwang, want bij het ontsporen van het budget zou de financiering op de geldmarkt nog duurder worden. Er zou daarnaast zelfs sprake zijn van een invoering van een parallelle Italiaanse munt, maar zo ver is het nog niet. We hechten hieraan ook niet veel geloof en zien het meer als populistische uitlatingen. Het vertrouwen binnen de monetaire markten in de euro zal altijd groter en meer waardevast zijn dan het vertrouwen in een munt die wordt ondersteund door een land waarin de financiële markten al beduidend minder vertrouwen hebben. De rentespreads geven dit vandaag goed weer.
  • Italië blijft op het vlak van overheidsobligaties voor ons een interessante belegging. De risicopremie is terecht voor de onzekerheid, maar fundamenteel zien we zelfs een verdere verbetering van de financiële condities binnen de Italiaanse banksector (een verdere daling van de slechte kredieten).

Brexit

  • Ondertussen blijft de situatie rond de brexit nog altijd onduidelijk. De Britten hebben nog uitstel tot eind oktober. Dan moeten ze de Europese Unie in principe verlaten, met of zonder deal. Theresa May heeft ondertussen haar ontslag gegeven en het ziet ernaar uit dat Boris Johnson haar plaats zal innemen. De vraag is wat voor type Boris Johnson als premier zal zijn. Een clown, of iemand die toch een rationele deal wil? Wij blijven het zeer moeilijk vinden om een positieve afloop in heel deze brexit-saga te bedenken en hebben daarom een beperkte blootstelling in het VK. De markten blijven dit desondanks anders interpreteren met redelijke resultaten voor Britse aandelen als gevolg, maar hierdoor verandert onze mening niet, integendeel. 

 

Auteur: Argenta Asset Management-expert

Lees meer