Pensioensparen en beleggen in tijden van corona

30 maart 2020

Welke invloed heeft de coronacrisis op pensioensparen en beleggen?

Door de coronacrisis kan de waarde van je beleggingen of pensioenspaarfonds dalen. Misschien zelfs meer dan je verwacht had. Veel beleggers hebben dan de neiging om te panikeren. In volle emotie verkopen ze wanneer de beurs al sterk gedaald is. Maar reageren vanuit een paniekreactie is niet verstandig. Bovendien kunnen koersdalingen op lange termijn ook mooie opportuniteiten bieden. Want je kunt met hetzelfde bedrag mogelijk meer deelbewijzen* kopen.

Als je het geld dat je belegd hebt niet op korte termijn nodig hebt, is verkopen bij deze koersval waarschijnlijk de slechtste beslissing. Dat en nog veel meer leggen we verder uit in het artikel ‘Beleggen is geen sprint, maar een marathon'.

Maak je je toch nog zorgen? Bespreek dit dan met je persoonlijke beleggingsadviseur.

Beleggen vanuit emotie

Er zijn ook een aantal aspecten waarop de coronacrisis geen invloed heeft en die nu dus ook niet veranderen:

  • Als je aan pensioensparen doet, ben je vrij om te storten wanneer je wilt. Je kunt elk jaar of elke maand sparen.
  • Een pensioenspaarfonds heeft geen eindvervaldag. Je kunt je pensioensparen dus laten doorlopen na je 65 jaar zodat je het geld later kunt opnemen.
  • Heb je een pensioenspaarverzekering (tak 21-levensverzekering)? Dan heb je een vast rendement per storting en een eventuele winstdeelname. De beurzen hebben dus geen rechtstreekse invloed op een pensioenspaarverzekering.
  • Pensioenspaargeld vervroegd opvragen kan, maar dat heeft zeer nadelige fiscale gevolgen en er zijn uitstapkosten aan verbonden.

Wil je meer weten over de invloed van de coronacrisis op je beleggingen of pensioensparen?

Neem contact op met je kantoor. Zo kunnen we je het juiste advies geven op maat van jouw persoonlijke situatie.

* Een belegger die belegt in een fonds ontvangt voor zijn ingelegd kapitaal deelbewijzen. Het verzamelde geld wordt belegd in aandelen en/of obligaties.