Afschaffing van de woonbonus: wat betekent dat concreet?

17 oktober 2019

Wie in Vlaanderen een woning kocht, kon tot nu toe een mooi belastingvoordeel genieten dankzij de woonbonus. Maar op 1 januari 2020 wordt de woonbonus afgeschaft. Heb je plannen om een nieuwe woning te kopen of bouwen? Dan heb je waarschijnlijk wel wat vragen over die afschaffing.

Tot wanneer kun je nog aanspraak maken op de woonbonus?

De notariële akte van je nieuwe woning moet ten laatste op 31 december 2019 getekend zijn om nog in aanmerking te komen voor de woonbonus. Het compromis ondertekenen is niet voldoende.

Als je notariële akte op 1 januari 2020 of later getekend wordt, heb je geen recht meer op de woonbonus. Je betaalt vanaf dan wel minder registratierechten: 6 % in plaats van 7 %. Doe je een grondige renovatie? Dan dalen de registratierechten zelfs tot 5 %.

De daling van de registratierechten gaat pas in op 1 januari 2020. Als de akte getekend wordt vóór die datum, betaal je dus nog 7 % registratierechten.

Is het nog haalbaar om de notariële akte voor het einde van het jaar te tekenen?

De tijd begint te dringen. Zodra de verkoopovereenkomst (compromis) is getekend, heeft de notaris maximaal 4 maanden tijd om de notariële akte af te sluiten. Gewoonlijk duurt het 2 tot 3 maanden om alle nodige documenten op te zoeken en klaar te maken voor ondertekening.

Start je nu met de zoektocht naar een huis? Dan ben je te laat voor de woonbonus. Veel kopers zullen nog snel een kredietdossier indienen. Daardoor kunnen de wachttijden bij de banken voor het goedkeuren van je lening oplopen. Daarbij komt ook nog de tijd die je notaris nodig heeft om de akte voor te bereiden. De kans is heel klein dat dat nog op tijd lukt. Uiteraard kun je altijd contact opnemen met je notaris om de timing voor jouw concrete situatie te bekijken.

Wat als het compromis al getekend is maar de notariële akte niet vóór 1 januari 2020 rond is?

Dan heb je alleen recht op de verlaagde registratierechten van 6 in plaats van 7 procent. Je komt niet meer in aanmerking voor de woonbonus. 

Verandert er iets voor de woonbonus van je bestaande woonlening?

Nee. Als je vandaag al een woonlening hebt en recht hebt op de woonbonus, behoud je die ook voor de resterende looptijd van je krediet.

Als je je bestaande woonlening wilt herfinancieren, verlies je dan je woonbonus?

Nee. Bij een herfinanciering van je lening vraag je een voordeligere rentevoet voor hetzelfde huis. Voor de woonbonus telt alleen de datum van het oorspronkelijke krediet. Als je herfinanciert behoud je dus de woonbonus. 

Behoud je de woonbonus als je een wederopname van je bestaande krediet doet?

Een wederopname betekent dat je een stukje van een al afbetaald krediet terug ontleend. De wederopname wordt beschouwd als een nieuw krediet. De akte moet dus getekend zijn voor 31 december 2019 om in aanmerking te komen voor de woonbonus. Het voordeel van een wederopname is dat er geen notaris bij betrokken is. De akte kan dus sneller ondertekend worden.

Heb je nog een verbouwing gepland in 2020? Dan kan het fiscaal voordelig zijn om je lening daarvoor dit jaar nog af te handelen.

Voor het nog niet afbetaalde deel van je oorspronkelijk krediet behoud je de woonbonus sowieso.

Is er in Wallonië en Brussel ook een woonbonus?