Argenta strijdt tegen phishing met fraudetool

2 oktober 2019

We waarschuwden je in het verleden al voor phishing. Dat is een vorm van fraude waarbij criminelen de codes van je kaarten en digipas proberen te ontfutselen via e-mails, sms’en, berichten op sociale media, … Bij Argenta proberen we phishing te verhinderen met een fraudetool: 

De fraudetool screent realtime alle transacties in het internetbankieren en de app. Elke transactie krijgt een fraudescore op basis van een aantal fraudescenario’s. Die scenario’s hebben we uitgeschreven op basis van fraudegevallen uit het verleden. Ze geven aan wanneer er een verhoogd risico op fraude is.

Bij een te hoge fraudescore vragen we onmiddellijk een extra bevestiging met een smscode.

Je krijgt dan een sms met een code: 

  • Gaat het over één overschrijving? Dan krijg je deze sms: 

code is uw code ter validatie van € bedrag naar naam begunstigde - rekening nummer begunstigde – Argenta’

  • Gaat het over een verzendmap met verschillende overschrijvingen? Dan krijg je deze sms: 

code is uw code ter validatie van uw overschrijvingen met een totaalbedrag van € bedrag – Argenta’

De code moet je ingeven in het internetbankieren of de app om de overschrijving te bevestigen. De code wordt altijd verstuurd door het nummer 8876 en bevat 6 cijfers. Fraudeurs hebben geen toegang tot je telefoonnummer. Zij kunnen de transactie dus niet bevestigen en als de transactie niet bevestigd wordt, gaat ze niet door. 

Jammer genoeg kunnen we zelfs met onze fraudetool phishing niet volledig uitsluiten. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je nooit ingaat op berichten waarin je gevraagd wordt om via een link of bijlage in te loggen op het internetbankieren. Argenta zal nooit naar je pincode of codes voor internetbankieren vragen. Ook niet via telefoon of sociale media.

Twijfel je of een bericht echt van Argenta komt? Laat het ons weten, dan kijken we het voor je na. Bel naar 03 285 51 11 of stuur een e-mail naar phishing@argenta.be.