Niet-Sepa-overschrijvingen: waar moet ik op letten?

23 juli 2020

Wanneer je een overschrijving doet in een andere munteenheid dan de euro binnen de Sepa-zone, of een overschrijving naar een land buiten de Sepa-zone, dan spreken we van een niet-Sepa-overschrijving. Bij een niet-Sepa-overschrijving komen, in tegenstelling tot bij een Sepa-overschrijving, ook kosten kijken. De Sepa-zone is ruimer dan de Eurozone en ruimer dan de Europese Unie. De Sepa-Zone omvat ook Zweden (behoort wel tot de Europese Unie maar niet tot de Eurozone) en bv. ook de niet-EU landen Zwitserland, Noorwegen en Monaco.

Argenta biedt sinds 1 oktober 2020 geen uitgaande niet-Sepa-overschrijvingen meer aan.Er zijn vandaag gelukkig verschillende alternatieven op de markt waarvan je gebruik kunt maken. Aan de ene kant zijn er natuurlijk nog heel wat traditionele banken die deze overschrijvingen uitvoeren, maar aan de andere kant heb je ook verschillende spelers op de markt die zich gespecialiseerd hebben in niet-Sepa-betalingen. Deze spelers kunnen de betalingen mogelijk goedkoper en sneller uitvoeren.

Om je te begeleiden bij het zoeken van een geschikt alternatief, hebben we verschillende zaken op een rijtje gezet waarop je moet letten.

Betaalmethodes

Sommige aanbieders bieden hun diensten enkel digitaal aan (via een website of app). Andere hebben dan weer wereldwijd kantoren beschikbaar of bieden hun diensten ook telefonisch aan. Afhankelijk van de aanbieder, kun je betalen met cash geld, een krediet- of debetkaart of een overschrijving van een betaalrekening. 

Ontvangstmethodes

Bij de meeste aanbieders kun je ook kiezen tussen verschillende ontvangstmethodes. De klant kan geld versturen naar de rekening van de ontvanger, maar vaak ook naar een mobiele portemonnee, een pick-uplocatie en in sommige landen kan er zelfs cash aan huis geleverd worden.

Wisselkoers

De wisselkoers drukt de prijs van een valuta uit in een andere valuta en geeft aan hoeveel een bepaalde munt kost. De wisselkoers hangt af van de vraag en het aanbod van de valutamarkt. Hoe lager de wisselkoers, hoe gunstiger. De middenkoers of gemiddelde marktkoers is de koers waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Dit wordt ook wel de officiële wisselkoers genoemd.

Sommige spelers bieden een wisselkoers aan die in lijn ligt met de gemiddelde marktkoers, maar de meeste spelers vragen een marge bovenop de gemiddelde marktkoers. Het is dus belangrijk om de verschillende wisselkoersen te vergelijken ten opzichte van de gemiddelde marktkoers. Hoe dichter de wisselkoers ligt bij de gemiddelde marktkoers, hoe voordeliger.

TIP

Wisselkoersen wijzigen dagelijks; dus kies een goed moment uit om je transactie uit te voeren. 

Kosten

De meeste aanbieders brengen ofwel een vaste kost per transactie in rekening of zij rekenen een percentage van je totale overschrijvingsbedrag aan. 

TIP

Een lagere kost voor het uitvoeren van de overschrijving, betekent niet noodzakelijk de grootste besparing. Een lagere kost kan namelijk gepaard gaan met een slechte wisselkoers. Het is daarom belangrijk om zowel de kost als de wisselkoers te vergelijken

Bedragen

Het beste alternatief hangt ook af van hoeveel geld je wilt overmaken. Veel aanbieders hebben namelijk grenzen aan hoeveel of hoe weinig je kunt overmaken. 

TIP

Hoe groter het bedrag is dat je wilt overmaken, hoe meer invloed de gebruikte wisselkoers heeft. Vergelijk dus altijd de wisselkoersen van de verschillende aanbieders. 

Snelheid

Een internationale betaling neemt vaak enkele dagen in beslag. Een snelle overschrijving komt gemiddeld binnen drie dagen aan. Het kan echter ook tot een week duren. Indien het belangrijk is om snel een internationale betaling uit te voeren, bekijk dan goed de mogelijkheden die de verschillende aanbieders bieden.

 Klantenservice

Als je vragen hebt over het uitvoeren van een betaling, of indien er zich een ander probleem voordoet, is het natuurlijk belangrijk te weten welke klantenservice de aanbieder biedt. Vergelijk daarom ook zeker welke ondersteuning de verschillende aanbieders bieden.

Conclusie