({{model.notifications.length}}):

{{ userAgent }}

Manageable area
Reordering, deleting and adding items
is allowed on regular pages

Hoe kan ik veilig internetbankieren?

Argenta Spaarbank nv doet er alles aan om internetbankieren zo veilig mogelijk te maken. Naast alle maatregelen die door ons genomen worden om een maximale veiligheid van onze informaticasystemen te garanderen, kunt u als gebruiker ook heel wat doen om de veiligheid van internetbankieren nog te verhogen.

Neem daarom grondig de volgende tips door om te zien wat u zelf kunt doen om uw eigen pc te beschermen en zonder problemen veilig te bankieren via het internet.

Geef nooit de gegevens van uw kaart aan een vreemde. Ook niet aan de telefoon! 
Uw bank zal u nooit via telefoon om vertrouwelijke informatie zoals kaartnummer, pincode, vervaldatum … vragen.


8 basisregels voor veilig internetgebruik

Beveilig uw computer.
 • Stop een antivirusprogramma in uw computer en zorg ervoor dat u steeds de laatste virusdefinities op uw computer hebt staan.
 • Doe er meteen een programma bij dat u beschermt tegen spam (ongewenste e-mails) en spyware (boosaardige software die zich nestelt in uw computer en u bespioneert terwijl u op het internet surft).
 • Installeer een persoonlijke firewall. Dat is software (en/of hardware) die onbevoegden de toegang tot uw computer ontzegt.
 • Surft u draadloos? Zorg ervoor dat uw draadloze netwerk beveiligd is met een sleutel.
 • Zorg ervoor dat u steeds de meest recente veiligheidsupdates installeert die uw softwareleverancier u aanlevert.
Wees voorzichtig met uw paswoorden.
 • Noteer uw paswoord(en) niet op een papiertje dat naast uw pc ligt (net zoals u de pincode van uw bankkaart ook niet op een papiertje bij die kaart stopt).
 • Wijzig uw paswoord(en) regelmatig, zeker als u vermoedt dat anderen het achterhaald kunnen hebben. Kies geen voor de hand liggende paswoorden.
Wees voorzichtig met mails van onbekenden.
 • Denk twee keer na vooraleer u een e-mail van een onbekende afzender opent. Klik nooit de bijlagen (attachments) of bijgevoegde internetadressen in een verdachte mail aan. Daarin kunnen virussen of nepsites schuilen die uw computer en eventueel uw bankrekening schade toebrengen.
 • Installeer software die zoveel mogelijk ongewenste e-mails tegenhoudt. Gevaarlijke varianten van spyware kunnen immers op zoek gaan naar geheime paswoorden en bankgegevens in uw computer.
Laat uw bankrekening niet misbruiken. Een muilezel wordt steeds gepakt.

De federale politie wijst ons op een golf van e-mailberichten waarbij u een mooie bijverdienste wordt beloofd. Een goed betaalde baan met weinig inspanning. Wie wenst het niet? Als u daarvoor uw bankrekening ter beschikking moet stellen om geld te innen en over te dragen naar een andere rekening, wordt het een heel ander verhaal. U wordt dan gebruikt om geld wit te wassen. En dat is een strafbaar feit! Wie zich hiertoe leent, wordt in het jargon een "muilezel" genoemd (Engels: money mule). Muilezels worden gepakt

Bescherm uw persoonlijke gegevens.
 • Denk goed na vooraleer u uw e-mailadres en andere persoonlijke gegevens aan een onbekende toevertrouwt.
 • Reageer nooit op ongewenste mails.
 • Verspreid niet zomaar uw naam, adres en telefoonnummer op chatsites en weblogs. U weet immers nooit wie er op de loer ligt.
Doe financiële transacties enkel op de veilige websites.
 • Aankopen via internet doet u enkel op vertrouwde sites die gebruik maken van beveiligde betalingssystemen.
 • Tik uw bankgegevens (of persoonlijke gegevens) enkel in als de winkelier een 'veilig betalen' certificaat heeft.
 • Geef nooit uw bankgegevens door via e-mail.
Wees voorzichtig met dowloaden.
 • Laad geen software in uw computer via onbetrouwbare of illegale websites of uitwisselingsprogramma's op het internet. U riskeert immers een virus of andere boosdoener mee binnen te halen. 
 • Gebruik enkel officieel aangekochte software. Illegale software bevat soms verborgen functionaliteiten die ervoor zorgen dat uw computer vanop afstand kan worden ingezet voor malafide internetpraktijken
Blijf altijd waakzaam.
 • Wees waakzaam tijdens het chatten. Laat u niet overhalen tot illegale handelingen.
 • Wees alert voor het fenomeen phishing. 

Belangrijke veiligheidstips bij Argenta Internetbankieren via Digipass

 • Gebruik uw Argenta-Digipass ENKEL om aan te loggen op Argenta Internetbankieren en om uw verrichtingen te ondertekenen.
 • Argenta zal u NOOIT vragen om andere boodschappen of codes om zogenaamde veiligheidsredenen met uw Argenta-Digipass te ondertekenen. 
 • Argenta zal u NOOIT vragen om iets met de M2-toets te ondertekenen dat u zelf niet hebt aangevraagd.

Bij ongebruikelijke boodschappen, neem contact op met ons.

Phishing

U ontvangt een e-mail die afkomstig lijkt van uw bank, kredietmaatschappij, internetwinkel, ... 
U komt via een ongewenste pop-up op een site terecht. 
Een van uw favorieten werd aangepast in uw browser.

U wordt op deze manier naar een vervalste kopie van een website gelokt waar men probeert uw persoonlijke gegevens of bankgegevens te achterhalen of te doen intikken.

Wat moet u doen als u onregelmatigheden vermoedt?

Bij phishing:

Argenta Spaarbank nv of andere ernstige bedrijven zullen u nooit op dergelijke wijze vragen uw bankgegevens te verstrekken.

 • Geheime codes moeten enkel gebruikt worden binnen de context waarvoor ze gecreëerd werden en zijn strikt persoonlijk.
 • Een kredietkaartnummer ingeven doet u enkel voor een aankoop via internet op een beveiligde website.

U kunt de e-mail met of informatie over de poging tot phishing doorsturen naar:

 • Argenta Spaarbank nv, indien het bericht van Argenta Spaarbank nv afkomstig lijkt te zijn, via phishing@argenta.be.
 • De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen, indien een andere financiële instelling de verzender lijkt te zijn, via e-mail naar de FSMA.

Als u vermoedt dat uw gegevens bekend zijn geraakt bij derden

Als u vermoedt dat iemand uw geheime code kent, raden we u voorzichtigheidshalve aan uw abonnement Internetbankieren bij Argenta Spaarbank nv te laten blokkeren via uw kantoorhouder. U kunt ook zelf onmiddellijk uw abonnement blokkeren door drie maal een foutief pas- of sleutelwoord / vijf maal een foutieve "Response" in te geven.

Als u een vermoeden hebt dat uw kredietkaart of debetkaartgegevens gekend zijn door derden kunt u daarvoor contact opnemen met Card Stop op het nummer 070 344 344. Card Stop is 7 dagen op 7, 24 uur per dag bereikbaar.

Safeinternetbanking.be

Op de website van Febelfin vindt u meer informatie over veilig internetbankieren.


Verdachte schermen in internetbankieren

Argenta’s internetbankieren is een van de veiligste manieren van bankieren. Dat mag echter niet ten koste gaan van uw en van onze alertheid.

Verdachte schermen

Verschillende banken melden dat er verdachte schermen opduiken die niet van de bank zelf afkomstig zijn. De schadelijke software verantwoordelijk voor deze schermen bevindt zich op de computer van de gebruiker. 
Vul deze schermen nooit in. U herkent ze onmiddellijk aan het ongewone taalgebruik. Ook zal Argenta u nooit op die manier vragen uw Digipass te gebruiken of uw pincode bekend te maken!

Argenta zal u ook nooit telefonisch vragen om bepaalde codes op de Digipass in te geven en vervolgens het resultaat door te geven.

Gebruik uw Argenta-Digipass enkel om aan te loggen op Argenta Internetbankieren en om uw verrichtingen te ondertekenen. Argenta zal u nooit vragen om andere boodschappen of codes om zogenaamde veiligheidsredenen met uw Argenta-Digipass te ondertekenen. Argenta zal u nooit vragen om iets met de M2-toets te ondertekenen dat u zelf niet hebt aangevraagd.

Wat moet u doen als er een verdacht scherm verschijnt?

 • Ga nooit in op een verdacht scherm.
 • Neem, indien mogelijk, een schermafdruk en sluit het venster. Als u ingelogd bent en er een verdacht scherm verschijnt, klikt u op de knop ‘Afmelden’ om de sessie te beëindigen.
 • Mail dan de informatie met de schermafdruk naar internetbank@argenta.be of neem contact met ons op via het nummer 03 285 51 11.
 • Argenta zal u nooit telefonisch vragen om bepaalde codes op de Digipass in te geven en vervolgens het resultaat door te geven. 

Veiligheidstips

 • Beveilig uw computer voldoende en voer regelmatig een virusscan uit.
 • Ga niet in op onverwachte pop-ups en valideer enkel opdrachten die u zelf hebt ingegeven.
 • Meld u af van internetbankieren en verwittig onze helpdesk als u op een ongewoon moment om een validatie wordt gevraagd.

Meld u correct af van internetbankieren

Het is erg belangrijk dat u zich altijd correct afmeldt van internetbankieren. Klik daarvoor op ‘Mijn Argenta’ rechts bovenaan op uw scherm en kies ‘Afmelden’. Uw browser dichtklikken met het kruisje rechts bovenaan volstaat niet. Op die manier sluit u uw sessie internetbankieren niet veilig af.