Welke invloed heeft je bonus-malus op je autoverzekering?

Laatst bijgewerkt: 07.06.2022 | 1 minuut

Bijna elke autoverzekering in België werkt met een bonus-malussysteem. Het bonus-malussysteem beloont goede chauffeurs en bestraft onvoorzichtige chauffeurs. 

Hoe werkt de bonus-malus?

De bonus-malus is een van de factoren die de premie van je autoverzekering bepalen. Hij wordt uitgedrukt in graden.

Elk jaar wordt je bonus-malusgraad aangepast in functie van het aantal ongevallen in fout:

  • Rij je een jaar zonder ongeval? Dan daalt je bonus-malus. Bij de meeste verzekeraars is dat een daling met 1 graad.
  • Veroorzaak je een ongeval? Dan stijgt je bonus-malus.

Je verzekeringspremie wordt aangepast in functie van de stijging of daling van je bonus-malus. De premie voor een bestuurder met een hoge bonus-malus is vaak een veelvoud van de premie voor een bestuurder met een lagere bonus-malus.

Hoe wordt je bonus-malus bepaald?

  • Als beginnende chauffeur start je meestal met een bonus-malus van 11 als je je auto alleen voor privédoeleinden gebruikt.
  • Veroorzaak je een ongeval? Dan stijgt je bonus-malus meestal met 4 of 5 graden.
  • Rij je een jaar zonder ongeval? Dan daalt je bonus-malus gewoonlijk met 1 graad.

Let wel, de graden variëren van verzekeraar tot verzekeraar. Check je verzekeringscontract om te weten welke graden jouw verzekeraar toepast.

Gebruikt elke verzekeraar hetzelfde systeem?

Elke verzekeraar heeft een eigen schaal van bonus-malusgraden en bijhorende premiepercentages. Meestal gaat de schaal van 0 tot 22 bonus-malusgraden.

Betaal je een opvallend lage premie voor je verzekering en veroorzaak je een ongeval? Dan is het mogelijk dat je premie veel sterker stijgt dan bij andere verzekeraars. Een goedkope autoverzekering kan na een ongeval in fout een stuk duurder uitvallen dan gemiddeld.

Wat is een joker?

Ook als goede en voorzichtige chauffeur kun je een ongeval veroorzaken en loop je dus het risico dat je bonus-malus en je premie stijgen. Sommige verzekeraars belonen goede chauffeurs met een joker. Die kun je inzetten bij een ongeval in fout zodat je bonus-malus en je verzekeringspremie toch niet stijgen. 

Tip

Bij kleine schadegevallen is het soms financieel interessanter om zelf de kosten van de schade te dragen. Laat de tegenpartij dan wel een document tekenen waarin staat dat je de schade in der minne geregeld hebt. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan als de tegenpartij dat zou ontkennen.

Let wel, doe dit alleen als de schade minder groot is dan de stijging van je premie. Heb je een joker? Dan doe je beter wel een beroep op je verzekering om de kosten te betalen. 

Meer weten?

Verzeker je goed