Inzichten uit de Beleggingsbarometer van Argenta

We bespreken de belangrijkste inzichten uit de Beleggingsbarometer* van Argenta. Van januari tot september 2019 werden meer dan tweeduizend Belgen bevraagd over hun financiële plannen.

Beleggend België …

De afgelopen jaren zagen we in onze barometer dat ongeveer 44 % van de Belgen belegt. 2018 leek het lange tijd beter te gaan doen. Maar een zwak jaareinde zorgde ervoor dat we uiteindelijk hetzelfde percentage haalden als de jaren ervoor. In 2019 zagen we eerst een stijging en vervolgens een daling. Momenteel staat het aandeel beleggende Belgen op 42 %. Minder dan vorig jaar dus.

60 % van de beleggers zijn mannen. Dat aandeel is in dalende lijn. De 55-plussers vertegenwoordigen de helft van alle beleggers. De leeftijdsgroepen 25-34 jaar, 35-44 jaar en 45-54 jaar vertegenwoordigen elk 18 % van het totaal.

De rangorde van de populairste beleggingsvormen blijft dezelfde:

  • Tak 23 blijft stabiel en staat zoals vorig jaar op de eerste plaats.
  • Fondsen zijn het op een na populairst maar dalen van 19 % naar 16 %.
  • Aandelen in ondernemingen op de Belgische beurs houden stand op de derde plek, maar dalen van 18 % naar 15 %.
  • Aandelen in ondernemingen op buitenlandse beurzen blijven op 10 %.

Het risicoprofiel van de belegger verandert:

  • Een vierde van de Belgische beleggers zoekt zoveel mogelijk zekerheid. Dat aantal blijft stabiel.
  • Sinds het tweede kwartaal van 2019 zien we een daling van het aandeel beleggers die kiezen voor een balans tussen rendement en zekerheid: van 59 % naar 53 %.
  • 20 % van de beleggers aanvaardt een hoger risico voor een potentieel hoger rendement. Dat is een stijging van meer dan 5 %.

Xander Michielsen, beleggingsexpert bij Argenta, verklaart waarom meer mensen bereid zijn om risico te nemen: ‘Er zijn nog maar weinig alternatieven voor aandelen. De lopende rendementen op Europese overheidsobligaties zijn door het beleid van de Europese centrale bank naar ongeziene laagtes gezakt. En dat zal nog een hele tijd zo blijven. Het is voor een belegger moeilijk om nog rendement te halen zonder extra risico te nemen. Dat maakt aandelen relatief aantrekkelijker.’

… twijfelt…

We zien in onze metingen dat er een dalend appetijt is om te beleggen. De start van het jaar zag er nog rooskleuring uit, maar sindsdien is het alleen maar grijzer geworden.

Het aantal respondenten dat van plan is in de komende 6 maanden te beleggen, is met 4 % gedaald sinds het eerste kwartaal van 2019. Daar zijn verschillende oorzaken voor.

Door al het economische tumult lijkt het niet onlogisch dat de Belgische belegger meer risico’s dan winstmogelijkheden ziet. Maar zagen we niet net dat er meer mensen bereid zijn om risico te nemen dan vroeger? Risicoaversie blijkt niet de voornaamste reden waarom Belgen niet beleggen. Belangrijkere redenen zijn het feit dat mensen zeggen dat ze te weinig kennis hebben en beleggen te complex vinden, en het feit dat ze onvoldoende kapitaal hebben om te beleggen. Die redenen zijn dezelfde als de voorbije jaren.

Beleggen is een steeds meer besproken alternatief voor sparen maar lijkt riskant. Sparen blijkt echter ook niet zonder gevaar. Dat doet de Belg twijfelen aan het status quo.

… maar onderzoekt mogelijkheden.

Er stond nog nooit zoveel geld op de Belgische spaarrekeningen als vandaag.

Mensen sparen voornamelijk voor noodgevallen, om een grote aankoop te financieren of om extra geld opzij te zetten voor na de pensionering. Slechts 15 % van de ondervraagde Belgen denkt zelf geen inspanningen te moeten doen om na de pensionering voldoende middelen over te houden om dezelfde levensstandaard te behouden.

Uit onze studie blijkt dat minder mensen zeggen dat ze in de toekomst evenveel zullen gaan sparen. Door het historisch lage niveau van de spaarrente verliest geld op het spaarboekje aan waarde. Dat maakt actief beleggen aantrekkelijker. De Belg begint dat te beseffen.

De visie van Argenta

Belgen hebben een baksteen in de maag en genieten graag van goede bieren. Daar kan gerust een derde kenmerk bij: Belgen verkiezen sparen boven beleggen of investeren. Argenta heeft een geschiedenis als spaarbank en begrijpt dat dan ook helemaal. Maar we zijn ook vooruitstrevend en willen het beste voor onze klanten. Daarom pleiten we voor een goed evenwicht tussen sparen en beleggen.

Argenta voert een duurzaam (beleggings)beleid. Dat vindt de Belg belangrijk. 40 % van de ondervraagden zegt rekening te houden met duurzaamheid bij het maken van financiële beslissingen. 30 % erkent het belang maar houdt er voorlopig minder rekening mee.

Bij Argenta volgen onze specialisten elke evolutie van de markt op de voet op, met die visie in het achterhoofd. Hoe het beleggingsklimaat zal evolueren blijft moeilijk te voorspellen. Een exacte wetenschap is het zeker niet.

Argenta-beleggingsexpert Xander Michielsen geeft zijn verwachtingen voor de rest van 2019. ‘We verwachten nog veel momenten van euforie en teleurstelling. Momenteel zijn de markten zeer gevoelig voor goed en slecht nieuws. De brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China blijven de grootste risico’s die over de financiële markten hangen. Maar aan de andere kant blijven wereldwijd de centrale banken de economie ondersteunen. Daarnaast zijn aandelen heel aantrekkelijk gewaardeerd. Maar de aandelenmarkt is zeer moeilijk in te schatten. Daarom houden wij vast aan onze allocatie met het oog op de langere termijn waar de fundamentele onderbouw van de economie en bedrijfswinsten bepalend zijn.’

*Studie van Kantar Belgium in opdracht van Argenta