Be­leg­gings­si­mu­la­tor

Wat brengt het meest op: sparen of beleggen?

De opbrengst van een belegging hangt af van heel wat factoren. Veel van die factoren hebben we zelf niet in de hand. We weten vandaag niet hoe de markt morgen, volgende week of over een maand zal evolueren. Uit het verleden weten we wel dat de markt een bepaalde logica volgt en dat er bepaalde trends zijn. Op basis daarvan kunnen we je een idee geven van wat je mogelijke opbrengst is, maar we kunnen ze niet met zekerheid voorspellen. Hoe hoger het risico van een belegging, hoe groter het potentieel rendement, maar hoe groter ook de kans dat je een deel van je geïnvesteerd kapitaal kunt verliezen.

Open een beleggingsplan in de Argenta-app

In een paar klikken open je een beleggingsplan: open de app en ga naar Aanbod > Sparen & Beleggen > beleggingsplan

Nog geen Argenta-app?

Scan de QR-code en download hem meteen of vind hem in de App Store of Google Play.

Of maak een afspraak in je Argenta-kantoor

Wat zie je in deze simulator?

 • Je ziet welke impact het bedrag dat je belegt, de periode en een positief of negatief rendementspercentage kunnen hebben op een belegging. Risico en rendement hangen samen als je belegt.
 • Het berekende bedrag op de einddatum is geen volledige projectie van toekomstige resultaten. In dat bedrag is geen rekening gehouden met de effecten van inflatie, kosten en taksen zoals roerende voorheffing.
 • In de simulatie gaan we uit van een rente van 1,50 % op een gereglementeerde spaarrekening. We tonen drie scenario’s:
  • Optimistisch (als de beurs het goed doet)
  • Neutraal (bij een stabiele beurs)
  • Pessimistisch (als de beurs het slecht doet)

* De simulatie is geen garantie op toekomstig rendement. Het is ook geen persoonlijk advies of aanbeveling om te kopen. Informeer je altijd goed vóór je een beleggingsbeslissing neemt:

 • Raadpleeg altijd de wettelijke, contractuele en andere informatiedocumenten.
 • Ga na welke risico’s bij elk financieel instrument horen.
 • Informeer je goed over onder andere de bijkomende kosten en taksen die voor jou van toepassing zijn.

Mogelijke portefeuillesamenstelling

Ga je voluit voor rendement en neem je risico erbij?

Dan kies je voor een gedurfde belegging. Zo’n belegging is voornamelijk samengesteld uit aandelen, obligaties en cash. Obligaties en aandelen kunnen daarbij onderverdeeld worden in verschillende regio’s, sectoren en thema’s.

Spreiding is altijd belangrijk. Bij een gedurfde belegging ligt de nadruk op aandelen, om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Er zijn meestal minder obligaties in een gedurfde belegging.

Het doel van dit type belegging is een zo hoog mogelijke vermogensgroei realiseren. Daarbij kan de waarde van de belegging sterk fluctueren.

Ga je voor rendement, maar niet tegen elk risico?

Dan kies je voor een evenwichtige belegging. Zo’n belegging is voornamelijk samengesteld uit obligaties, aandelen en cash. Obligaties en aandelen kunnen daarbij onderverdeeld worden in verschillende regio’s, sectoren en thema’s.

Spreiding is altijd belangrijk. Voor een evenwichtige belegging streven we naar een goede verhouding tussen aandelen en obligaties. Dat kan een 50/50-verdeling zijn, maar afhankelijk van de macro-economische omstandigheden kunnen er ook meer aandelen of obligaties in zitten.

Bij dit type belegging streven we naar vermogensgroei. De waarde van de belegging kan daarbij al wat meer variëren dan bijvoorbeeld bij een voorzichtige belegging.

Ga je voor rendement, maar hou je het graag voorzichtig?

Dan kies je voor een voorzichtige belegging. Zo’n belegging is voornamelijk samengesteld uit obligaties, aandelen en cash. Obligaties en aandelen kunnen daarbij onderverdeeld worden in verschillende regio’s, sectoren en thema’s.

Spreiding is altijd belangrijk. Voor een voorzichtige belegging ligt de nadruk op obligaties. Die zorgen ervoor dat je belegging zo stabiel mogelijk blijft. Meestal zal beduidend minder dan de helft van de portefeuille uit aandelen bestaan.

Bij dit type belegging streven we naar vermogensgroei met een beperkte schommeling in de waarde van de belegging. Het bedrag dat je investeert wordt daarbij zo goed mogelijk beschermd.