7 tips om je kind te leren sparen

Laatst bijgewerkt: 28.05.2021 | 3 minuten

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor sparen. Leer je kind dus van jongs af hoe sparen werkt en waarom het belangrijk is. Hoe je dat aanpakt? In dit artikel vind je zeven tips.

  1. Geef het goede voorbeeld
  2. Leg uit waar geld vandaan komt en hoe je ermee omgaat
  3. Leg uit waarom sparen belangrijk is
  4. Begin met het sparen van verjaardagscentjes op jonge leeftijd
  5. Leer je kind om zakgeld te sparen
  6. Geef je kind een spaardoel
  7. Verkoop samen spullen die niet meer gebruikt worden
1. Geef het goede voorbeeld

Heb je het zelf weleens moeilijk om de vinger op de knip te houden? Geef je makkelijk geld uit aan allerlei extraatjes? Ook voor je kinderen? Dan geef je hen de boodschap dat geld uitgeven iets vanzelfsprekends is. De kans is groot dat ze je voorbeeld volgen en zelf ook niet zullen sparen. Kinderen hoeven niet altijd alles wat ze willen meteen te krijgen. Het is belangrijk dat ze leren om te wachten op die nieuwe smartphone, die uitstap naar een pretpark of die dure hippe schoenen.

2. Leg uit waar geld vandaan komt en hoe je ermee omgaat

Geld groeit niet aan de bomen. Je moet ervoor werken. Het is belangrijk dat kinderen dat begrijpen. Leg hen uit dat je gaat werken om geld te verdienen, dat je elke maand een loon krijgt waar je dingen mee kunt kopen en dat je een deel van dat loon opzijzet voor uitgaven in de toekomst. 

3. Leg uit waarom sparen belangrijk is

Er zijn heel wat redenen waarom sparen belangrijk is:

  • Grote aankopen zoals een auto, een huis of een verre reis kosten meer dan je maandloon. Daar spaar je dus best voor.
  • Soms gebeuren er onverwachte dingen in het leven die veel geld kosten. Als je gespaard hebt, kun je die kosten betalen zonder in de problemen te komen.

Leg zeker ook uit wat er later kan mislopen als je niet spaart. Vertel wat ‘geldzorgen’ concreet kan betekenen en hou het bij eenvoudige, begrijpelijke voorbeelden op kindermaat: niet meer eten wat je graag eet, geen auto meer om overal heen te rijden, niet meer reizen, geen uitstapjes meer naar het zwembad, de zoo of een pretpark, de verwarming in huis een paar graden lager, …

4. Begin met het sparen van verjaardagscentjes op jonge leeftijd

Bij een verjaardag horen cadeautjes. Een centje in plaats van een zoveelste stuk speelgoed of gadget is ook een leuk cadeau. Je kind kan het geld in zijn spaarpot steken om er later iets mee te kopen. Of je kunt het op een spaarrekening zetten. Zo leren kinderen omgaan met geld en dat brengt op lange termijn meer op dan een gadget waar ze na een tijd te oud voor zijn en misschien zelfs na een paar weken al niet meer naar omkijken.

5. Leer je kind om zakgeld te sparen

Zakgeld geven is een uitstekende manier om kinderen te leren omgaan met geld. Misschien doen ze het meteen allemaal op, maar dan leren ze ook dat ze moeten wachten tot de volgende maand als ze iets willen kopen. En dat is meteen ook het ideale moment om uit te leggen dat ze best goed nadenken voor ze iets kopen en dat het een goed idee is om een deel van hun zakgeld opzij te zetten.

6. Geef je kind een spaardoel

Er zijn heel wat gelegenheden waarbij kinderen cadeautjes krijgen: verjaardag, Sinterklaas, kerstmis, … Leer hen dat cadeautjes alleen bij die speciale gelegenheden horen. Willen ze iets extra’s tussen de speciale gelegenheden door? Geef het ze niet zomaar, laat ze ervoor sparen. Zo werkt het ook in het volwassen leven.

7. Verkoop samen spullen die niet meer gebruikt worden

Oude spullen verkopen is leerzaam: je kind leert dat spullen een prijs hebben en dat je geld kunt verdienen door ze te verkopen. Zoek dus samen wat spullen bijeen die niet meer gebruikt worden en verkoop ze online, op een rommelmarkt, via vrienden en familie. Denk maar aan een fiets die te klein geworden is, oud speelgoed dat nog op zolder ligt, meubeltjes die niet meer passen in de nieuwe tienerslaapkamer van je kind, … Spaar het verdiende geld om later iets leuks mee te doen of te kopen.

Meer weten?

Bankieren voor tieners

Plots is je oogappel een tiener die de wereld ontdekt. Het moment is gekomen om meer vrijheid en verantwoordelijkheid te geven. Dat kan een uitdaging zijn, zeker als het over geld gaat. We helpen je daar graag bij.