Een eigen debetkaart voor je kind: vanaf welke leeftijd?

Laatst bijgewerkt: 13.06.2024 | 2 minuten

Op een dag stel je vast dat je oogappel geen klein kind meer is, maar een jonge tiener die de wereld ontdekt. Je kind vrijheid en verantwoordelijkheid geven kan eng lijken, maar het is essentieel voor zijn ontwikkeling. Gelukkig kun je hem nog altijd begeleiden en een extra duwtje in de rug geven. Zeker als het over geld gaat.

Jong geleerd is oud gedaan

Kinderen die op jonge leeftijd met geld leren omgaan, raken later minder snel in financiële problemen1. Als ouder speel je daar een belangrijke rol in. Je kunt je kind wegwijs maken in de wereld van geld en hem er stap voor stap zelfstandig mee leren omgaan. 

Veel ouders starten al vroeg met een spaarrekening voor hun kind. Bijvoorbeeld om er zakgeld, verjaardags- en nieuwjaarcadeautjes op te storten.

Een betaalrekening volgt meestal rond de leeftijd van 11 à 12 jaar. Uit onderzoek van Argenta² blijkt dat zo'n 62 procent van de 12-jarigen al een betaalrekening heeft − vaak mét debetkaart. Zo’n debetkaart is erg handig voor jongeren die net de stap zetten naar het middelbaar, en na schooltijd of tijdens vakanties iets willen kopen.

De kaart is gekoppeld aan de betaalrekening van je kind, waarop jij als ouder geld kunt overschrijven. Zo leert je kind verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen geld en groeit zijn zelfvertrouwen op financieel vlak.  

Limieten

Vrees je dat je kind zijn geld te snel uit zal geven? Minderjarigen krijgen automatisch een lagere standaardlimiet voor betalingen met hun debetkaart aan een betaalterminal. Die limiet kan enkel door een wettelijk vertegenwoordiger verhoogd worden. De bedragen die ze cash kunnen afhalen zijn ook lager.

Zo kan je kind met relatief kleine bedragen experimenteren en ja, zelfs fouten maken. Denk maar aan een dure trui die een miskoop blijkt te zijn, of een gadget dat je kind na twee dagen alweer beu is. Staat er geen geld meer op zijn rekening? Dan kunnen jullie samen bekijken hoe hij de volgende keer doordachtere keuzes kan maken. Zo wordt bewust omgaan met geld al op jonge leeftijd een gewoonte.

Mobiel bankieren

Nu je kind zijn eerste stappen heeft gezet in de wondere wereld van het geld, kun je stilaan nadenken over de volgende fase. Met een bankapp op zijn smartphone heeft je kind altijd een duidelijk overzicht van zijn budget en uitgaven binnen handbereik. Hij leert ook sparen, door geregeld zelf geld naar zijn spaarrekening over te schrijven. In de omgekeerde richting geld overschrijven, van de spaar- naar de betaalrekening,  is pas mogelijk vanaf 18 jaar  En jij behoudt de toegang tot de rekening(en) tot zijn 18de verjaardag. Win-win.

Meer weten?

Debetkaart vanaf 11 jaar