Een eigen debetkaart voor je kind: vanaf welke leeftijd?

Laatst bijgewerkt: 21-10-2021 | 2 minuten

Op een dag stel je vast dat je oogappel geen klein kind meer is, maar een jonge tiener die de wereld ontdekt. Je kind vrijheid en verantwoordelijkheid geven kan eng lijken, maar het is essentieel voor zijn ontwikkeling. Gelukkig kun je hem nog altijd begeleiden en een extra duwtje in de rug geven. Zeker als het over geld gaat.

Jong geleerd is oud gedaan

Kinderen die op jonge leeftijd met geld leren omgaan, geraken later minder snel in financiële problemen*. Als ouder speel je daar een belangrijke rol in. Je kunt je oogappel wegwijs maken in de wereld van geld en hem er stap voor stap zelfstandig mee leren omgaan. 

Uit een onderzoek dat in april 2019 uitgevoerd werd door Argenta bij 621 ouders van kinderen tussen 2 en 19 jaar (waarvan 241 Argenta-klanten) blijkt dat kinderen vanaf 12 à 13 jaar hun eerste debetkaart krijgen waarmee ze zelf betalingen kunnen uitvoeren. Denk maar aan een bioscoopticket in het weekend of een broodje op woensdagmiddag. Die kaart is gekoppeld aan de betaalrekening van je kind, waarop jij als ouder zelf geld kunt storten. Zo leert je kind verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen geld en groeit zijn zelfvertrouwen op financieel vlak.  

Gebruik van producten / diensten (%)

Limieten

Bang dat je kind zijn geld te snel uit zal geven? Als ouder kun je limieten voor de debetkaart instellen (via je kantoor of de klantendienst) en heb je de volledige controle over de betaalrekening van je kind tot zijn 18de verjaardag. Zo kan je kind met relatief kleine bedragen experimenteren en ja, zelfs fouten maken. Denk maar aan een dure trui die een miskoop blijkt te zijn of een gadget dat je kind na twee dagen alweer beu is. Staat er geen geld meer op zijn rekening? Dan kunnen jullie samen bekijken hoe hij dit de volgende keer kan voorkomen door doordachtere keuzes te maken. Zo wordt bewust omgaan met geld al op jonge leeftijd een gewoonte.

Gebruik van producten / diensten (%)

Mobiel bankieren

Nu je kind zijn eerste stappen heeft gezet in de wondere wereld van het geld, kun je stilaan nadenken over de volgende fase. In het onderzoek zagen we dat jongeren vanaf 14 à 15 jaar meer en meer mobiel bankieren via een app. Met een bankapp op zijn smartphone heeft je kind altijd een duidelijk overzicht van zijn budget en uitgaven binnen handbereik. Jij behoudt de controle over de rekening en kunt nog altijd de limieten bepalen, terwijl je kind toch meer verantwoordelijkheid krijgt. Win-win.

Meer weten?

Is jouw tiener klaar voor de kaart?