Mijn kind wordt 18 jaar, wat nu?

Laatst bijgewerkt: 21-10-2021 | 2 minuten

Het lijkt nog maar net geleden dat je je oogappel voor het eerst in je armen nam en ineens heb je een volwassen persoon in huis. Die er in één klap een heleboel nieuwe rechten en plichten bij krijgt. Ook op financieel vlak veranderen er een paar zaken. We zetten even op een rij wat je zeker moet weten en wat je best doet.

Wat moet je weten als je kind 18 jaar wordt?

Controle over de betaal-​​​ en spaarrekening van je kind

Vanaf 18 jaar ben je officieel volwassen en heb je geen toestemming meer nodig van je ouder of voogd als het over financiële zaken gaat. Zo krijgt je kind vanaf zijn 18de verjaardag als enige toegang tot zijn betaal- en spaarrekeningen.

Voelt je kind zich nog niet comfortabel bij het idee om zijn geld zelf te beheren en wil hij graag dat jij de controle behoudt over zijn geld? Dan kunnen jullie een volmacht aanvragen. Let wel, je kind kan die op ieder moment intrekken. 

Misschien heb je geld opzijgezet voor je kind en komt dat geld vrij op zijn 18de verjaardag. Kijk dit zeker na en ga gerust eens langs bij je bank als je hier vragen over hebt.

Kinderbijslag tot 18 of langer

Op 31 augustus van het jaar waarin je kind 18 jaar wordt, stopt de kinderbijslag. Onder bepaalde voorwaarden kun je langer kinderbijslag krijgen. Bijvoorbeeld als je kind voortstudeert of ingeschreven is als werkzoekende. Alle info vind je op de website Groeipakket van de Vlaamse overheid

Onderhoudsplicht 

Je kind is nu officieel volwassen. Als je kind schade veroorzaakt of schulden maakt, ben je daar niet meer verantwoordelijk voor. Toch heb je als ouder een wettelijke ‘onderhoudsplicht’ tot zijn 21ste verjaardag. Dat houdt in dat jij financieel instaat voor het levensonderhoud en de studie van je kind. 

Wat moet je doen als je kind 18 jaar wordt?

Kijk je verzekeringen na

Zodra je kind 18 jaar is geworden, is hij mogelijk niet langer automatisch verzekerd door de verzekeringen die je hebt afgesloten. Kijk daarom al je verzekeringen na.

Bijvoorbeeld:

  • Als je kind medebestuurder wordt van je auto, laat je dat best weten aan je autoverzekeraar, zodat hij optimaal mee verzekerd is.
  • Gaat je kind op kot? Kijk na of dit inbegrepen is bij je eigen verzekering of sluit dan zeker een brandverzekering voor de inboedel af. 

Spring eens binnen bij je bank en verzekeraar

Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je graag persoonlijk advies over de toekomst van je kind?  Ga samen langs bij je kantoor om alle opties te overlopen. Zo kan je kind meteen zijn gegevens laten updaten (vergeet zijn identiteitskaart niet) en zijn jullie beiden op de hoogte van alle mogelijke opties. 

Meer informatie

Ouder dan 18 en op eigen benen?