Wat je moet weten als jobstudent

Laatst bijgewerkt: 12.05.2022 | 3 minuten

Het leven van een student is niet goedkoop. Zelfs als je nog bij je ouders woont moet je bepaalde uitgaven waarschijnlijk zelf betalen. Denk maar aan shoppen, uitgaan, reizen, misschien ook je studies en je kot. Veel jongeren steken dan ook de handen uit de mouwen in de vakanties, het weekend of op lesvrije dagen om een extra zakcentje te verdienen.

Ben je zelf ook op zoek naar een studentenjob? Goed bezig! Maar vergeet niet dat er bepaalde regels gelden voor studentenjobs. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rij.

Let op als je nog geen 16 bent

Wettelijk gezien mag je een studentenjob uitoefenen vanaf je 15de verjaardag als je de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebt gevolgd. Vanaf je 16de verjaardag zijn er geen studievoorwaarden meer aan verbonden.

Iedereen met een studentenstatuut mag een studentenjob uitoefenen. Het maakt daarbij niet uit of je op de middelbare school, hogeschool of universiteit studeert. Vaste werknemers die na hun uren nog een bachelor of avondschool volgen, vallen niet onder deze regeling. 

Hou rekening met de regel van 475 uur

Als je minder dan 475 uur per jaar werkt, betaal je minder sociale bijdrage en hou je netto meer loon over. Je mag meer werken, maar vanaf het 476ste uur betaal je meer sociale bijdrage. 

Tip: 

Meld je aan bij Student@Work om je uren in een handig overzicht te bekijken. Je vindt er ook alle actuele informatie over eventuele uitzonderingen op de regel van 475 uur.

Bescherm jezelf met een contract

Doe geen studentenjob zonder contract. Met een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten zijn je rechten en plichten beschermd. Zo’n contract duurt maximaal 1 jaar. Wanneer je langer dan 12 maanden ononderbroken bij dezelfde werkgever tewerkgesteld wordt, verandert je studentenovereenkomst naar een gewone arbeidsovereenkomst en vervallen je fiscale voordelen.

Open een eigen betaalrekening

Zorg ervoor dat je een betaalrekening hebt waarop je werkgever je loon kan storten. Liefst natuurlijk een met een debetkaart. Zo kun je het geld dat je verdiend hebt makkelijk gebruiken. Veel banken hebben ook een bankapp om je geld makkelijk te beheren.

Tip:

Veel banken bieden een gratis betaalrekening voor jongeren aan. Maar wanneer je ouder wordt moet je vaak toch betalen voor die rekening. Kies voor een betaalrekening die voor alle leeftijden gratis is. Zo hoef je je daar later geen zorgen over te maken.

Hou rekening met het vastgelegde maximumbedrag

Zolang je inkomsten onder een bepaald bedrag blijven, betaal je geen belastingen op je loon. Let wel, dat maximumbedrag verandert elk jaar. Meer informatie over het maximumbedrag vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Het loon dat je verdient met je studentenjob kan ook een invloed hebben op de belastingen die je ouders betalen. Als je het maximumbedrag overschrijdt, word je beschouwd als financieel onafhankelijk en ben je niet meer ten laste van je ouders. Waarschijnlijk zullen zij daardoor meer belastingen moeten betalen. 

Overweeg om te sparen voor later

Geef je je loon volledig uit? Of ben je al aan het plannen voor later en zet je liefst een deel opzij? Die keuze ligt natuurlijk bij jou. Kies je ervoor om te sparen, dan kun je met een doorlopende betalingsopdracht op regelmatige basis een deel van je loon automatisch naar je spaarrekening overzetten. Zo kom je niet in verleiding om alles in een keer uit te geven. 

Meer informatie

Jongeren

Je bent jong en je hele leven ligt nog voor je. Alles kan nog. En alles, dat is veel. Daarom helpt Argenta je om je weg te vinden.