Zo vermijd je betalingsfraude bij online shoppen

Ontdek hier enkele tips om betalingsfraude te vermijden.

Typ zelf het webadres.

Typ altijd zelf het adres van je bankwebsite in en gebruik geen geadverteerde website.

Bekijk 'koopjes' altijd kritisch.

Biedt een website producten (bijvoorbeeld elektronica) veel goedkoper aan dan andere bekende websites? Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook.

Tips

Kijk uit voor webshops die aan ‘dropshipping’ doen.

Je doet online een koopje op een webshop die Europees oogt, maar je bestelling gaat naar een niet-Europese, vaak Aziatische leverancier (de dropshipper), die de bestelling rechtstreeks naar jou verzendt. Dat noemen we ‘dropshipping’. Het is een legale manier van handel drijven, maar er zijn goede redenen om toch niet via deze webshops te bestellen.

Lees meer over 'dropshipping'

Vertrouw een website niet blindelings op basis van hoe hij eruitziet. 

Ook oplichters kunnen websites opzetten die er professioneel uitzien. Een standaard webshop is tegenwoordig zo geregeld. Een webadres dat begint met ‘https’ of een slotje naast het webadres zijn dus geen garantie dat een website veilig is.

Blijf altijd alert voor signalen die op fraude wijzen, ook als je online betaalt.

Betaal je met je debet- of kredietkaart en moet je codes van je digipas ingeven? Check dan zeker de tweede challengecode M2. Het eerste deel van die code komt altijd overeen met het bedrag van je betaling. Is dat niet het geval? Breek de betaling dan onmiddellijk af want fraudeurs kunnen het bedrag achterliggend aanpassen.