Argenta lanceert een eerste uitgifte van 500 miljoen euro Belgische pandbrieven voor professionele beleggers

2 februari 2021

Argenta lanceerde vandaag onder zijn nieuwe ‘covered bond’ uitgifteprogramma succesvol een eerste uitgifte van 500 miljoen euro Belgische covered bonds of pandbrieven. Dit zijn obligaties waarvan de terugbetaling niet enkel wordt gewaarborgd door Argenta maar bovendien door een onderliggende portefeuille van Belgische woonkredieten die Argenta aan kredietnemers heeft verstrekt. 

Door deze dubbele waarborg genieten de pandbrieven een AAA-rating van Standard & Poor’s. De uitgifteprijs bedraagt 101,461 % en de jaarlijkse coupon bedraagt 0,01 % voor deze uitgifte met een looptijd van 10 jaar. Dit geeft een rendement van -0,135 % op jaarbasis.

Deze benchmark-uitgifte van Belgische pandbrieven zal de naam en het kredietverhaal van Argenta als opkomende emittent op de obligatiemarkten verder versterken. Het geeft Argenta ook de kans om zijn beleggersbasis verder te diversifiëren. Bovendien is dit voor Argenta een bijkomende bron van financiering tegen interessante voorwaarden. 

Distributie

Op 26 januari 2021 maakte Argenta zijn intentie bekend naar institutionele beleggers om zijn eerste uitgifte van Belgische pandbrieven te lanceren. Hierna volgde een pan-Europese virtuele roadshow. De gezamenlijke bookrunners waren Belfius, LBBW (Landesbank Baden-Württemberg), Barclays en Natixis.

De uitgifte werd buitengewoon goed onthaald gezien de interesse bij de institutionele beleggers in Belgische pandbrieven waar Argenta zich nu aandient als 5de emittent.

Bij aankondiging was de pricing guidance Mid Swap + 9bp. Het orderboek bedroeg na 1 uur ruim € 3,7 miljard euro met meer dan 100 investeerders in bijna 20 landen. Na het verscherpen van de spread tot +3bp bedroeg het orderboek 1,9 miljard euro  met 69 betrokken investeerders.

De investeerders zijn goed gespreid met investeerders uit Duitsland (30 %), Benelux (27 %), Scandinavië (18 %), Frankrijk (7 %), Azië (7 %), het Verenigd Koninkrijk (4 %) en Zuid-Europa (4 %). Hierbij waren vermogensbeheerders de meest actieve beleggers (35 %), gevolgd door banken (32 %) en centrale banken en overheden (19 %).