Tips om je smartphone te negeren tijdens het rijden

Laatst bijgewerkt: 07.05.2024 | 2 minuten

Een van de grote oorzaken van verkeersongevallen is het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Daarom gelden sinds 3 maart 2022 strengere regels en worden er hogere boetes uitgeschreven aan wie zich er niet aan houdt. Ontdek wat die nieuwe regels zijn en hoe je vermijdt om je smartphone te gebruiken tijdens het rijden.

Nieuwe wetgeving

Nieuwe regel

Sinds 3 maart 2022 mag je als bestuurder je smartphone of ander mobiel toestel alleen nog gebruiken als het in een geschikte houder zit:

  • Je mag niet meer handenvrij bellen met de gsm op je schoot, op de middenconsole of op de passagierszetel.
  • Je mag je smartphone alleen nog gebruiken als gps of muziekspeler als hij vastgeklikt is in een houder.
  • Staat je voertuig stil of is het correct geparkeerd? Dan mag je het toestel wel gebruiken zonder dat het in de houder zit. Let wel, even stoppen voor een verkeerslicht wordt niet beschouwd als ‘stilstaan’.

Deze regels gelden voor alle mobiele toestellen met een scherm, dus ook gps-toestellen of mediaspelers. 

Hogere boetes

Het ongeoorloofd gebruik van mobiele apparaten tijdens het rijden wordt een overtreding van de derde graad. Je kunt dus een hogere boete krijgen als je je niet aan de regels houdt:

  • Je riskeert een boete van 174 euro plus administratieve kosten en je moet deze onmiddellijk betalen.
  • Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter een boete opleggen van 240 tot 4.000 euro. Hij kan ook je recht tot sturen afnemen (dat kan gaan van 8 dagen tot 5 jaar).
  • Heb je je rijbewijs B minder dan twee jaar geleden behaald en verblijf je vast in België? Dan moet je altijd voor de rechtbank verschijnen en ben je tijdelijk je rijbewijs kwijt. Bovendien moet je minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen voor je weer mag rijden. 

Tips om gsm’en achter het stuur te vermijden

Leg je toestel buiten handbereik

Leg je smartphone vóór je vertrekt bijvoorbeeld in een gesloten tas of in het handschoenenkastje. Zo word je niet afgeleid door meldingen, oproepen of berichten.

Stel je gps of muziek in vóór je vertrekt

Zo hoef je tijdens het rijden niets meer op te zoeken of in te stellen op je smartphone.

Zet je smartphone op ‘niet storen’ of op stil
Zo hoor je geen geluiden van binnenkomende berichten of oproepen en kom je niet in de verleiding om naar je smartphone te kijken.
Bel handenvrij

Zorg dat je jouw toestel niet hoeft aan te raken en geen contacten moet opzoeken op je scherm terwijl je rijdt. 

Verzeker je goed