- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Tips om je smartphone te negeren tijdens het rijden
Laatst bijgewerkt: 07.05.2024 | ⏱ 2 minuten
Een van de grote oorzaken van verkeersongevallen is het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Daarom gelden sinds 3 maart 2022 strengere regels en worden er hogere boetes uitgeschreven aan wie zich er niet aan houdt. Ontdek wat die nieuwe regels zijn en hoe je vermijdt om je smartphone te gebruiken tijdens het rijden.
Nieuwe wetgeving
Nieuwe regel
Sinds 3 maart 2022 mag je als bestuurder je smartphone of ander mobiel toestel alleen nog gebruiken als het in een geschikte houder zit:
- Je mag niet meer handenvrij bellen met de gsm op je schoot, op de middenconsole of op de passagierszetel.
- Je mag je smartphone alleen nog gebruiken als gps of muziekspeler als hij vastgeklikt is in een houder.
- Staat je voertuig stil of is het correct geparkeerd? Dan mag je het toestel wel gebruiken zonder dat het in de houder zit. Let wel, even stoppen voor een verkeerslicht wordt niet beschouwd als ‘stilstaan’.
Deze regels gelden voor alle mobiele toestellen met een scherm, dus ook gps-toestellen of mediaspelers.
Hogere boetes
Het ongeoorloofd gebruik van mobiele apparaten tijdens het rijden wordt een overtreding van de derde graad. Je kunt dus een hogere boete krijgen als je je niet aan de regels houdt:
- Je riskeert een boete van 174 euro plus administratieve kosten en je moet deze onmiddellijk betalen.
- Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter een boete opleggen van 240 tot 4.000 euro. Hij kan ook je recht tot sturen afnemen (dat kan gaan van 8 dagen tot 5 jaar).
- Heb je je rijbewijs B minder dan twee jaar geleden behaald en verblijf je vast in België? Dan moet je altijd voor de rechtbank verschijnen en ben je tijdelijk je rijbewijs kwijt. Bovendien moet je minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen voor je weer mag rijden.
Tips om gsm’en achter het stuur te vermijden
Leg je smartphone vóór je vertrekt bijvoorbeeld in een gesloten tas of in het handschoenenkastje. Zo word je niet afgeleid door meldingen, oproepen of berichten.
Zo hoef je tijdens het rijden niets meer op te zoeken of in te stellen op je smartphone.
Zorg dat je jouw toestel niet hoeft aan te raken en geen contacten moet opzoeken op je scherm terwijl je rijdt.
Wees voorzichtig en ga verstandig om met mobiele toestellen wanneer je rijdt. Want zodra je ogen naar je scherm gaan, ben je afgeleid en focus je niet meer op de weg. Meer informatie over de nieuwe wetgeving vind je op de website van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.
Verzeker je goed
Autorijden en een goede autoverzekering gaan hand in hand. Want als er ondanks al je voorzorgen toch iets gebeurt, ben je maar beter goed verzekerd.
*De polis Autoverzekering van Argenta Assuranties nv is een autoverzekering. Meer informatie vind je in het informatiedocument over het verzekeringsproduct.