Administratie bij de aankoop van een nieuwe auto: alle stappen op een rijtje

Laatst bijgewerkt: 10-06-2020 | 3 minuten

Een nummerplaat, een inschrijvingsbewijs, een autoverzekering, … Bij de aankoop van een nieuwe auto komt heel wat administratie kijken. We zetten alle stappen die je moet ondernemen voor jou op een rijtje. 

 1. Inschrijving DIV
 2. Nummerplaat
 3. Verzekering
 4. Carattest of attest schadevrije jaren
 5. Groene kaart
Wat moet je doen als je een nieuwe auto koopt?

1. In­schrij­ving bij DIV

Je moet je nieuwe auto laten inschrijven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV):

 1. Je krijgt daarvoor een roze formulier ‘Aanvraag om een inschrijving van een voertuig’ van de verkoper van je auto (de garagehouder of particulier).
 2. Aan de hand van dat formulier schrijft je verzekeraar je wagen online voor jou in.

Zodra dat gebeurd is, ontvang je je nummerplaat (zie verder) en inschrijvingsbewijs via de post.

2. Nummerplaat

Gaat het om je eerste auto?

Dan ontvang je na de inschrijving bij de DIV automatisch jouw Europese nummerplaat. Ze wordt bij jou thuis bezorgd of op een ander adres dat je hebt opgegeven. Hou er rekening mee dat je je nummerplaat aan de postbode moet betalen bij ontvangst.

Laat bij een schoenmaker, slotenmaker of via je verzekeraar een duplicaat van de nummerplaat maken. Bevestig het duplicaat vooraan op je wagen en de originele nummerplaat achteraan.

Had je voor je vorige auto al een Europese nummerplaat en verkoop je die auto?

Dan kun je de nummerplaat gewoon behouden en voor je nieuwe wagen gebruiken. De koper van je oude auto moet zelf een nummerplaat aanvragen.

Duid op het formulier ‘Aanvraag om een inschrijving van een voertuig’ aan dat je al een nummerplaat hebt, en vul je gegevens in. Zodra je auto is ingeschreven ontvang je je inschrijvingsbewijs van de DIV.

Had je voor je vorige auto nog een oude Belgische nummerplaat?

Dan ontvang je van de DIV een nieuwe, Europese nummerplaat via de post én een sticker met een vignet. De sticker kleef je op je oude nummerplaat en die stuur je terug naar de DIV. Je verzekeraar kan dat ook voor je doen. Als je je oude nummerplaat niet terugstuurt, dan loop je het risico om voor twee auto’s verkeersbelasting te betalen.

Laat bij een schoenmaker, slotenmaker of via je verzekeraar een duplicaat van de nummerplaat maken. Bevestig het duplicaat vooraan op je wagen en de originele nummerplaat achteraan.

3. Verzekering

Je bent wettelijk verplicht om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten voor je auto. Die vergoedt de schade die jij of je voertuig veroorzaakt aan derden.

Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een aanvullende verzekering af te sluiten zoals een rechtsbijstandsverzekering of een omniumverzekering.

Had je al een verzekering voor je vorige voertuig?

Neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar om de polis over te zetten naar de nieuwe auto en aan te passen als dat nodig zou zijn.

Als je voor je nieuwe auto naar een nieuwe autoverzekeraar overstapt, denk er dan aan om je vorige verzekering tijdig op te zeggen. 

4. Carattest of attest schadevrije jaren

Wanneer je de verzekering van je vorige auto beëindigt en overschakelt naar een nieuwe verzekeraar, krijg je van je vorige verzekeraar een attest met een overzicht van jouw schadeverleden.

Wist je trouwens dat je je schadevrije jaren niet noodzakelijk verliest als je overstapt naar een nieuwe verzekeraar?

Om die jaren te bewijzen kun je meestal de laatste factuur van je verzekeringspremie bij je vorige verzekeraar gebruiken. Je nieuwe verzekeraar kan ook naar het schadeattest van je vorige verzekeraar vragen. Je kunt dat attest ook opvragen via www.carattest.be.

5. Groene kaart

Een groene kaart is het officiële internationale bewijs dat je auto verzekerd is:

 • Ze moet altijd in je auto liggen als je met de auto rijdt.
 • Je hebt ze nodig bij de technische keuring.
 • Je hebt ze ook nodig als je een ongeval hebt, om het Europese aanrijdingsformulier in te vullen.
 • Als je ze bij een politiecontrole niet kunt voorleggen, dan kun je beboet worden en kan je wagen zelfs in beslag genomen worden.

Verlies je je groene kaart of heb je geen nieuwe groene kaart ontvangen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar en rijd niet met de auto zolang je geen nieuwe groene kaart hebt.  

Verzeker je goed

Meer weten?