Waarom je best nu al spaart voor je pensioen

Het wettelijk pensioen ligt (veel) lager dan het inkomen dat je verdient als je werkt. Een extra spaarpot om ook na je pensioen van het leven te genieten en om onvoorziene omstandigheden op te vangen is dan ook een must. Het is belangrijk om daar nu al aan te denken, maar wat is ‘nu’? Wanneer begin je best met pensioensparen? En wat zijn de mogelijkheden?

Pensioensparen = extra kapitaal + belastingvermindering

Je start best zo vroeg mogelijk met pensioensparen. Want hoe vroeger je start, hoe groter het kapitaal dat je opbouwt. Pensioensparen is een ideale manier om dat extra kapitaal op te bouwen. Als je aan pensioensparen doet kun je bovendien nu al een belastingvermindering genieten.

Je kiest zelf hoeveel je elk jaar wilt sparen:

  Maximumbedrag Belastingvermindering
Standaard fiscaal maximum Je spaart tot maximum 980 euro per jaar.  Je kunt een belastingvermindering van 30 % (+gemeentebelasting) van de stortingen genieten.
Verhoogd fiscaal maximum Je spaart meer dan 980 euro per jaar, met een maximum van 1.260 euro. Je kunt een belastingvermindering van 25% (+gemeentebelasting- van de stortingen genieten.

Belangrijk:

  • Kies je voor het verhoogd fiscaal maximum van 1.260 euro? Spaar dan zeker niet minder dan 1.176 euro. Als je minder dan 1.176 euro spaart, levert dat een kleiner fiscaal voordeel op dan wanneer je 980 euro had gespaard.
  • Een belastingvermindering geniet je alleen als je ook belastingen betaalt. 

Wat is het verschil tussen een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering?

Pensioensparen doe je via een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering:

Pensioenspaarfonds

  • Met een pensioenspaarfonds beleg je in aandelen en obligaties.
  • Het rendement hangt af van de evolutie op de financiële markten en is dus niet gegarandeerd.
  • Je maakt wel kans op een hoger rendement dan met een pensioenspaarverzekering.

Pensioenspaarverzekering

  • Een pensioenspaarverzekering geeft meer zekerheid.
  • Je weet bij elke storting wat je opbrengst is tot de einddatum van je contract.
  • Je kunt eventueel een winstdeling genieten, maar die is niet gegarandeerd.

Wanneer start je best met pensioensparen?

Begin zo vroeg mogelijk met pensioensparen. Hoe vroeger je begint, hoe groter het kapitaal dat je opbouwt.

Voorbeeld

Hieronder zie je hoe je gespaarde kapitaal evolueert als je elk jaar het fiscaal maximum spaart en een gemiddeld jaarlijks rendement van 5 % behaalt*.

 

Jaarlijks 980 euro sparen

 

Visual Taarten

 

Jaarlijks 1.260 euro sparen

 

Visual Taarten Verhoogd

*Voor de berekeningen gaan we ervan uit dat er belegd werd via een pensioenspaarfonds met een hypothetisch gemiddeld rendement van 5 % en een jaarlijks gespaard bedrag van 980 of 1.260 euro. Bij de berekening van het nettorendement werden de beheerskosten en de anticipatieve heffing op 60 jaar in rekening gebracht. De fiscale regeling is van toepassing op niet-professionele particulieren die in België wonen. Ze hangt af van de individuele situatie van de belegger en kan in de toekomst wijzigen. Het weergegeven bedrag is maar een benadering. Het effectieve rendement bij een pensioenspaarfonds is niet lineair en niet gegarandeerd. Het hangt ook af van het moment van de storting en andere factoren zoals de marktomstandigheden. Deze voorstelling biedt geen enkele garantie voor het effectieve rendement in de toekomst.

Meer informatie