- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Wederopname van je hypothecaire lening: wat, waarvoor, waarom?
Laatst bijgewerkt: 08.05.2023 | ⏱ 2 minuten
Heb je een hypothecaire lening? Dan kun je het al terugbetaalde kapitaal opnieuw lenen binnen de bestaande waarborg en tegen de voorwaarden die vandaag gelden. Ontdek in dit artikel hoe een wederopname werkt en welke voorwaarden en voordelen eraan verbonden zijn.
Wat je zeker moet weten
- Maximum het al afbetaald bedrag
Het bedrag van de wederopname is maximum het bedrag dat je al afbetaalde van de oorspronkelijke lening. Het minimumbedrag is 5.000 euro.
- Tegen huidige voorwaarden
Bij een wederopname gelden de voorwaarden en rentevoet die van toepassing zijn op het moment dat je de wederopname doet. Je leent dus niet tegen de voorwaarden van de oorspronkelijke lening.
- Maximale looptijd = resttijd hypothecaire inschrijving
Als je een hypothecaire lening aangaat, schrijft de notaris de hypotheekakte in de registers van de hypothecaire openbaarmaking. Die hypothecaire inschrijving geldt automatisch voor 30 jaar, ongeacht de looptijd van je lening. Als je een wederopname doet, gebeurt dat binnen diezelfde hypothecaire inschrijving van de oorspronkelijke lening. Doe je dus bijvoorbeeld een wederopname na 10 jaar? Dan is de maximale looptijd van het nieuwe krediet nog 20 jaar.
- Mogelijk op elk moment
Je kunt een wederopname doen op elk moment tijdens de looptijd van je hypothecaire lening. Heb je een lening van minder dan 30 jaar? Dan kan het zelfs nog nadat je je lening volledig hebt terugbetaald. Zolang de nieuwe lening maar terugbetaald wordt binnen de geldigheidsduur van de hypothecaire inschrijving (30 jaar in totaal) en de hypothecaire inschrijving nog niet is opgeheven.
Wat kun je financieren met een wederopname?
Je kunt allerlei woonplannen financieren met een wederopname. Enkele voorbeelden:
- Verbouwing of renovatie van je huis.
Bv. zonnepanelen of een warmtepomp installeren, je dak isoleren, een kinderkamer of bureauruimte bijmaken, je badkamer renoveren of je tuin opnieuw aanleggen.
- Aankoop van een buitenverblijf of opbrengsteigendom
Voordelen van een wederopname
- Je betaalt dossierkosten, maar hebt geen notaris nodig. Zo bespaar je heel wat kosten.
- Je kiest zelf de looptijd van de wederopname. Dat hoeft niet dezelfde te zijn als die van je oorspronkelijke lening.
- Net als bij elke hypothecaire lening kun je bij een wederopname je lening in schijven laten uitbetalen naargelang de verbouwingswerken vorderen.
Meer weten?
Bespreek je plannen met je kantoorhouder. Hij bekijkt samen met jou welke lening het best past bij jou en je plannen. Zo ben je gerust dat je de juiste keuze maakt.
Hypothecaire lening*
Een woning kopen of bouwen? Ontdek de hypothecaire lening van Argenta. Een woonkrediet op maat van jouw droomwoning.
* Kredietvorm: hypothecair krediet met onroerende bestemming met zekerheid, onderworpen aan boek VII (titel 4, hoofdstuk 2) van het Wetboek van Economisch Recht. Kredietgever: Argenta Spaarbank nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen, RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, btw BE 0404 453 574. Onder voorbehoud van aanvaarding door Argenta Spaarbank nv en wederzijds akkoord.