- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Checklist: ik verhuis!
Laatst bijgewerkt: 11-02-2022 | ⏱ 2 minuten
Nieuwe stek gevonden? Proficiat! Kijk je op tegen het verhuizen? Niet nodig. Met onze checklist wordt verhuizen kinderspel.

- Bespreek met de eigenaar op welke datum je in de woning kunt.
- Bepaal de verhuisdatum. Kijk na of de woning op die dag makkelijk toegankelijk is: zorg eventueel voor een parkeerverbod voor je huidige en nieuwe huis, zodat de verhuiswagen makkelijk kan parkeren. Je kan dit aanvragen bij de politie of de gemeente.
- Reserveer een verhuiswagen en eventueel een lift.
- Neem vrij op het werk. Bij sommige bedrijven heb je recht op een dag klein verlet.
Extra tip voor huurders
Lees je huurcontract grondig na zodat je weet hoeveel de huurwaarborg bedraagt. Zo kan je al een bedrag opzij zetten om die te betalen. In het huurcontract staat ook precies vermeld wanneer je de sleutels overhandigd krijgt en welke voorwaarden er bij de overhandiging moeten voldaan zijn.
- Raadpleeg je verzekeraar. Bekijk alvast welke verzekeringen je moet afsluiten voor je nieuwe woning. Huur je momenteel? Zet de brandverzekering van je huidige huurwoning nog niet stop: wacht hiermee tot je verhuisd bent en de sleutels terug aan de eigenaar hebt bezorgd.
- Kies alvast je leveranciers voor energie, telecom, water, … En kijk na wat je moet doen om je aansluiting over te zetten.
- Breng bpost op de hoogte van je verhuisplannen. Wist je dat zij je post tijdelijk kunnen doorsturen naar het nieuwe adres, tot al je leveranciers je correcte nieuwe adres hebben?
- Vraag alvast een bewonerskaart aan voor je nieuwe adres, als dat nodig is.
- Meet de water-, gas- en elektriciteitstand op samen met de (vorige) eigenaar.
- Laat alle nutsvoorzieningen op jouw naam overzetten.
- Breng je werkgever op de hoogte van je nieuwe adres.
Extra tip voor huurders
- Voordat je de sleutels in ontvangst kan nemen zal je moeten kunnen aantonen dat de huurwaarborg en jouw brandverzekering in orde zijn. Daarbij zal je ook al de eerste maand huur moeten betalen. De huurwaarborg bedraagt maximaal 3 maanden huur. Dit bedrag wordt op een geblokkeerde rekening geplaatst. Het is dus niet zo dat het geld op de rekening van de verhuurder wordt geplaatst. De huurwaarborg dient om jou te beschermen. Indien de je schade veroorzaakt, kan de verhuurder aanspraak doen op de huurwaarborg om de schade te vergoeden. Als je echter het huis in perfecte staat terug aflevert, krijgt je de volledige huurwaarborg terug.
- Laat bij het overhandigen van de sleutels ook een plaatsbeschrijving opmaken. Hierin wordt de volledige staat van de huurwoning beschreven. Deze gebruikt men aan het einde van het huurcontract om eventuele nieuwe schade vast te stellen. Het bedrag van deze plaatsbeschrijving wordt gedeeld door de jezelf en de verhuurder.
- Controleer de parkeerverbodsborden.
- Check of de parkeerplaatsen effectief vrij zijn. Is dat niet het geval, neem dan contact op met de eigenaar van het voertuig of de politie.
- Geef voorrang aan de spullen waarvoor je de verhuizers nodig hebt. Zo kunnen zij weg als het zware werk erop zit, en vermijd je dat je hen te lang moet betalen.
- Verhuis je een koelkast of diepvriezer? Laat het water er dan eerst uitlopen, en wacht 24 uur vooraleer je het toestel opnieuw aanzet.
- Laat ook je wasmachine en droogkast leeglopen, en koppel de luchtafvoer af voordat je ze verhuist.
- Verhuis zelf je belangrijkste en breekbaarste bezittingen.
- Geef je adreswijziging door bij je (nieuwe) gemeente. Je krijgt nadien de wijkagent op bezoek om je adreswijziging te controleren.
- Ga met je aangepaste eID ook even langs bij je bank. Bij Argenta kun je je gegevens eenvoudig zelf updaten aan de bankautomaat van een Argenta-kantoor in je buurt.
- En dan nu: welkom thuis!
Meer weten?
Neem contact op met een Argenta-kantoor bij jou in de buurt. We geven je graag advies en maken een voorstel op maat.
Verzeker je goed
Een goede brandverzekering is onmisbaar om je woning te beschermen. Want als er ondanks jouw voorzorgen toch iets gebeurt, ben je maar beter goed verzekerd.