Waarop letten als je een gemeenschappelijke rekening opent?

Laatst bijgewerkt: 16-11-2021 | 2 minuten

Je woont samen met je partner of een vriend en deelt kosten zoals huur of boodschappen. Je spaart samen met je zus voor een gezamenlijke vakantie. Je spaart samen met je partner voor een verbouwing. Het zijn maar enkele van de situaties waarin een gemeenschappelijke rekening handig is. Maar zo’n rekening kan ook tot discussies leiden. Daarom zetten we enkele aandachtspunten voor jou op een rijtje.

Kies de juiste bank

Je wilt een gemeenschappelijke rekening openen, maar bij welke bank? Dat kan de bank van een van de rekeninghouders of een andere bank zijn. Hou bij je keuze rekening met wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld:

  • Heb je toegang tot internetbankieren of een app?
  • Kun je een eigen debetkaart krijgen voor de gemeenschappelijke rekening?
  • Kun je een kredietkaart aanvragen voor de rekening?
  • Zijn de rentevoeten interessant?

Hou niet alleen rekening met de voordelen, maar ook met de nadelen. Zo rekenen sommige banken kosten aan voor het beheer van de rekening. Die kunnen hoog oplopen, zeker wanneer je meerdere rekeningen hebt. Denk daarbij ook aan je persoonlijke rekeningen. Als je kosten wilt vermijden, kan een gratis betaal- of spaarrekening interessant zijn.

Maak goede afspraken

Goede afspraken maken goede vrienden. Ook in dit geval.

  • Spreek af wie welk bedrag stort.
  • Spreek af met welke regelmaat je het afgesproken bedrag stort.
  • Hou allebei je inkomsten en uitgaven in het oog. Je bent samen verantwoordelijk voor de rekening. Dat geldt ook bij een negatief saldo. Wie de schuld heeft gemaakt, maakt daarbij niet uit.
Gezamenlijke toestemming of wederzijdse volmacht?

Daarnaast moet je beslissen of je al dan niet allebei toestemming moet geven bij het uitvoeren van verrichtingen. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Gezamenlijke toestemming: voor iedere verrichting moeten jullie allebei je toestemming geven.
  • Wederzijdse volmacht: je kunt allebei afzonderlijk verrichtingen uitvoeren.
Voor iedere situatie is er een gepaste betaal- of spaarrekening. Zo kunnen partners elk een individuele rekening hebben en daarnaast ook een gemeenschappelijke rekening of kunnen zij kiezen voor alleen een gemeenschappelijke rekening. Heb je verschillende spaardoelen die je afzonderlijk wilt beheren? Dan kun je voor elk doel een afzonderlijke rekening openen. Het loont dus de moeite om je persoonlijke situatie met je kantoorhouder te bespreken. Hij denkt graag met jou mee.

Meer weten

Ontdek onze pakketten