Domiciliëring: hoe werkt het juist?

Laatst bijgewerkt: 08-11-2021 | 2 minuten

Vergeet je weleens een rekening te betalen? Of vind je het lastig om elke keer opnieuw een overschrijving te doen? Ontdek de voordelen van domiciliëring.

Voor rekeningen die geregeld terugkomen

Een domiciliëringsopdracht is handig voor rekeningen die geregeld terugkomen. Bijvoorbeeld rekeningen voor gas en elektriciteit, voor verzekeringen of voor je woonkrediet. Met een domiciliëringsopdracht worden ze automatisch en op tijd betaald. Als er voldoende saldo op je betaalrekening staat natuurlijk.

Jij bepaalt de regels

Je kunt voor elke domiciliëringsopdracht drie extra regels instellen:

Maximumbedrag

Je kunt voor elke domiciliëring een maximumbedrag instellen. Bv. Argenta mag nooit meer dan 100 euro per keer van je betaalrekening halen.

Frequentie

Je kunt de frequentie van een domiciliëring instellen. Bv. je gsm-operator mag maar één keer per maand een bedrag via domiciliëring innen.

Blokkeren

Wil je bepaalde rekeningen niet langer met domiciliëring betalen? Dan kun je de betreffende schuldeisers blokkeren bij je bank. Of je kunt het omgekeerde doen. Je blokkeert al je schuldeisers en geeft aan welke schuldeisers nog wel betalingen mogen innen met een domiciliëring.  

Waarom een domiciliëring?

  • Je facturen zijn altijd op tijd betaald. Zo vermijd je extra kosten voor te late betalingen.
  • Je bespaart tijd. Want al wat je moet doen is je domiciliëring laten registreren bij het bedrijf waarvan je de rekening ontvangt. Daarna verlopen de betalingen automatisch.
  • Je kunt een domiciliëring gebruiken voor betalingen in heel Europa.

Wat als je niet akkoord gaat met een domiciliëring?

Je kunt tot acht weken na de betaling je geld terugvragen. Zonder dat je daarvoor een reden moet opgeven. Je bank betaalt je dan onmiddellijk terug. Is een betaling uitgevoerd zonder je akkoord? Dan kun je zelfs tot dertien maanden na de betaling het bedrag terugvragen. Je bank controleert dan wel of je een overeenkomst met de schuldeiser hebt getekend.

Hoe een domiciliëring aanvragen?

Als je een rekening met domiciliëring wilt betalen, laat je dat weten aan de schuldeiser. Hij brengt de domiciliëringsopdracht dan in orde. Wil je bijvoorbeeld je autoverzekering van Argenta met domiciliëring betalen? Vraag het aan je Argenta-kantoorhouder.

Meer weten?

Neem gerust contact op met je Argenta-kantoorhouder voor meer informatie over domiciliëringen.

Pakketten