Welke soorten huwelijkscontracten zijn er en wat zijn de verschillen?

Als je trouwt heeft dit gevolgen voor jouw vermogen en inkomsten en dat van jouw partner. Regel je zelf niets? Dan val je automatisch onder het wettelijk huwelijksstelsel. Je kan zelf ook kiezen voor het stelsel van scheiding van goederen. Hiervoor moet je naar de notaris om een huwelijkscontract op te stellen.

Een huwelijkscontract is een krachtig instrument: het bepaalt de verdeling van jullie inkomsten, goederen, en schulden en heeft een directe invloed bij overlijden en echtscheiding. Je kunt ook het wettelijk stelsel via een huwelijkscontract omvormen naar jullie wensen en behoeften.

Je bent niet volledig vrij om eender wat op te nemen. Er zijn basisregels die je moet respecteren. Zo kun je niet afwijken van de verplichting tot bijdrage in de lasten van het huwelijk in verhouding tot ieders vermogen. En de gezinswoning kan nooit verkocht of gehypothekeerd worden zonder akkoord van beide echtgenoten, ook al is deze eigendom van een van hen.

Een huwelijkscontract op maat kun je bij de notaris laten opstellen vóór het afsluiten van je huwelijk, maar het kan ook tijdens het huwelijk opgemaakt of aangepast worden.

In dit artikel bespreken we uitgebreid het wettelijk stelsel en het stelsel van scheiding van goederen.

Wettelijk stelsel of scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten

Wist je dit?

Als je kinderen hebt uit een vorige relatie, dan zijn er bepaalde grenzen voor de bepalingen omtrent het gemeenschappelijke vermogen ter bescherming van deze kinderen. Je moet die grenzen respecteren. Je kunt wel, met respect voor het voorbehouden deel voor je afstammelingen, beslissingen nemen in het voordeel van elkaar.

Stelsel van scheiding van goederen

Meer weten?