- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Bijna met pensioen, waaraan moet je zeker denken?
Laatst bijgewerkt: 15.12.2021 | ⏱ 4 minuten
Als je pensioen nadert, sta je best even stil bij wat er allemaal zal veranderen. Doe dat goed op tijd. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. En kun je volop genieten van je extra vrije tijd.
Welke voordelen vallen weg?
Bedrijven binden hun personeelsleden door allerlei extra’s toe te kennen die fiscaal voordelig zijn. Als je stopt met werken, vallen die voordelen weg. Voor sommige zoek je best een alternatief. Denk bijvoorbeeld aan:
- Verzekeringen: hospitalisatie en auto
- Vervoer: auto, fiets, abonnement openbaar vervoer en tankkaart
- Technologie: smartphone, tablet, computer en internet
Hoeveel pensioen mag je verwachten?
Je wettelijk pensioen ligt lager dan je laatste loon. Een wettelijk pensioen bedraagt gemiddeld (volgens De Tijd 31 maart 2020):
- 1.281 euro voor werknemers
- 751 euro voor zelfstandigen
- 2.511 voor ambtenaren
Het pensioen van een vrouw is meestal lager dan dat van een man. We spreken hier uiteraard over gemiddelden en niet over exacte bedragen.
Je wettelijk pensioen wordt aangevuld met het extra pensioenkapitaal dat je werkgever en jij zelf opbouwden via een groepsverzekering, pensioensparen …
Wil je weten hoe jouw persoonlijke situatie eruitziet? Ga naar mypension.be.
Wat met je uitgaven?
Ga na welke uitgaven je nu hebt en probeer een inschatting te maken van je uitgaven na je pensioen. Hou daarbij rekening met uitgaven die je niet hebt als werknemer of zelfstandige, maar die je wel zelf moet dragen zodra je met pensioen bent: een auto, hospitalisatieverzekering, … En dan zijn er ook de extra uitgaven omdat je meer vrije tijd hebt: reizen, uitstapjes met de kleinkinderen, hobby’s, …
Heb je meer uitgaven dan inkomsten? Kijk na welke je eventueel kunt laten vallen of vul je maandelijkse inkomsten aan met je spaargeld.
Ook als je alles mooi hebt gebudgetteerd, is het altijd mogelijk dat bepaalde kosten hoger liggen dan je dacht of dat er kosten opduiken waar je geen rekening mee had gehouden.
Wat met je belastingen?
Als je op pensioen bent, heeft dat ook een invloed op je belastingaangifte.
Pensioensparen
Een belastingvermindering voor pensioensparen kan je maar genieten tot en met het jaar waarin je 64 wordt. Je voordeel kan dan oplopen tot 317,50 euro (inkomstenjaar 2020 tot en met 2023).
Langetermijnsparen
Je voordeel kan dan oplopen tot 705 euro (inkomstenjaar 2019 tot en met 2023).
- Doe je al aan langetermijnsparen? Kijk dan na wat de einddatum is. Is dat je 65ste verjaardag? Bespreek dan met je kantoorhouder de mogelijkheden om ook daarna nog een belastingvermindering te genieten.
- Doe je nog niet aan langetermijnsparen, sluit dan een contract af voor je 65ste verjaardag. Zodra je 65 jaar bent, kun je geen contract voor langetermijnsparen meer afsluiten.
Pensioensparen en langetermijnsparen zijn allebei manieren om belastingvermindering te genieten. Een belastingvermindering kun je uiteraard alleen genieten als je ook effectief belastingen betaalt.
Maak plannen voor je vrije tijd
Wanneer je met pensioen bent, heb je veel meer vrije tijd. Je kunt die op verschillende manieren invullen:
- Misschien wil je al lang je tuinhuis opruimen, je huis schilderen of aan een ander project beginnen, en heb je dat altijd uitgesteld. Nu je op pensioen bent, heb je tijd om er werk van te maken.
- Misschien heb je kleinkinderen en kun je hun vaste opvang worden op woensdagnamiddag.
- Misschien wil je al lang piano leren spelen, lid worden van een wandelclub of met een andere hobby starten. Ook daar heb je nu eindelijk tijd voor.
- …
Met pensioen gaan betekent een nieuw evenwicht zoeken. Dat geldt op verschillende vlakken. Soms voelen gepensioneerden zich nutteloos en stellen ze zich vragen bij hun plaats in de maatschappij. Om dat te vermijden kun je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of een bijverdienste zoeken.
Meer weten over bijverdienen als je met pensioen bent
Vaak moet je ook een nieuw evenwicht vinden in het huishouden met je partner. Taken en klusjes worden anders verdeeld. En ieder heeft zijn eigen manier om dingen te doen. Misschien loop je elkaar plots in de weg. Duidelijke afspraken maken is de oplossing.
Zorg voor jezelf en je familie
De kans bestaat dat je op een dag ziek wordt. En hoe dan ook komt er een dag dat je er niet meer zult zijn. Bereid je daarop voor en tref nu al de nodige regelingen:
- Voorzie een buffer voor als je ziek wordt of naar een verzorgingstehuis verhuist. Kijk de bepalingen van je hospitalisatieverzekering na.
- Maak een doos met alle nuttige informatie. Je naasten moeten dan niet beginnen zoeken als je iets overkomt. Denk onder andere aan een overzicht van alle banken waar je klant bent en van al je verzekeringen, contracten die een aanvulling op je wettelijk pensioen voorzien (groepsverzekering, VAPZ, IPT, …), een kopie van je testament, …
- Maak een zorgvolmacht op. Zo voorkom je dat vreemden beslissingen nemen over jou of je vermogen als je dat zelf niet meer kunt.
- Vraag een LEIF-kaart aan. Dit is een kaart waarop je identificatiegegevens staan en of je wilsverklaringen hebt (bv. rond euthanasie, orgaandonatie of je uitvaart). Die is nuttig voor je naasten.
- Ga na wie wat krijgt als je overlijdt. Komt dat overeen met wat jij wilt? Doe tijdig de nodige aanpassingen.
Ik ga (bijna) met pensioen
Komt je pensioen korter bij en wil je ervoor zorgen dat je voldoende middelen hebt om te kunnen genieten van een zorgeloze oude dag? Wij helpen je graag op weg.
Meer weten?
Op de website van de Federale Pensioendienst vind je een antwoord op heel wat vragen over je pensioen: wanneer kun je met pensioen gaan, hoe je pensioen aanvragen, hoeveel pensioen krijg je, …
Neem gerust ook contact op met een Argenta-kantoor bij jou in de buurt. Samen bekijken we wat Argenta voor jou kan doen.