Een EPC: nuttig voor iedere woning

Laatst bijgewerkt: 08.03.2024 | 3 minuten

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van het EPC of energieprestatiecertificaat. Als je je woning verkoopt of verhuurt ben je verplicht een EPC te laten opmaken. Maar ook als je niet van plan bent om je woning te verkopen of te verhuren, loont het de moeite om een EPC te laten opmaken. 

Wat is een EPC?

Een EPC of energieprestatiecertificaat geeft aan wat het geschatte energieverbruik van een huis of appartement is. Op het EPC staan een energielabel, een energiescore en aanbevelingen:

  • Het energielabel geeft aan hoe energieverslindend of energiezuinig je woning is. Dat label kan in Vlaanderen variëren van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend). In Wallonië gaat het om labels van A+ tot G en in Brussel van A++ tot G. 
  • De energiescore is het berekende energieverbruik per jaar. 
  • De aanbevelingen zijn tips om het energielabel te verbeteren. Er kan bijvoorbeeld aangeraden worden om het dak beter te isoleren.

Het energielabel en de energiescore hangen onder andere af van het type ramen en deuren, de verwarmingsinstallatie, isolatie van muren, vloeren en dak en de aanwezigheid van zonnepanelen. Een EPC blijft 10 jaar geldig.

Waarom is een EPC nuttig?

Of je nu huurt of eigenaar bent, een EPC is altijd nuttig. Ook als je niet van plan bent om je woning te verkopen.

Verkoop of verhuur je een woning?

Dan ben je verplicht een EPC te laten opmaken. De EPC-score bepaalt mee de waarde van je woning. Die waarde is hoger voor een woning met een goed energielabel dan voor een woning met een slecht energielabel.

Koop of bouw je een woning?

Als je een woning koopt, moet de verkoper een EPC voorleggen. Staat de woning in Vlaanderen en heeft ze een energielabel E of F? Dan ben je verplicht om de woning energiezuiniger te maken zodat ze minstens energielabel D heeft binnen vijf jaar na de aankoop. Ook voor nieuwbouwwoningen moet een EPC-attest opgemaakt worden dat aangeeft dat de woning voldoet aan de recentste vereisten rond energieprestatie en binnenklimaat.

Huur je een woning?

De verhuurder moet een EPC kunnen voorleggen. Het geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die je jaarlijks zult verbruiken. Kies je voor een huurwoning met een EPC-label A of B, dan zullen je energiekosten lager zijn dan wanneer je een woning met een slecht EPC-label huurt.

Heb je een eigen woning en ben je niet van plan om ze te verkopen of verhuren?

Ook dan is het nuttig om de EPC-score van je woning te kennen. Zo ken je de energiestatus van je huis of appartement en weet je welke investeringen je kunt doen om het energiezuiniger te maken. Je woning energiezuiniger maken loont altijd: 

  • Energiezuinige woningen zijn op de woningmarkt meer waard dan energieverslindende woningen. Heb je een oudere woning die niet energiezuinig is? Dan wordt je woning jaar na jaar minder waard. Wil je dat je woning haar waarde behoudt? Dan is het dus belangrijk om te zorgen dat ze voldoet aan de hedendaagse normen voor energieverbruik. Een EPC-attest geeft weer hoe energiezuinig of energieverslindend je woning is en helpt om in te schatten welke renovatiewerken je kunt doen om naar een betere EPC-score te evolueren.
  • Alles wordt duurder, ook energie. Hoe energiezuiniger jouw huis is, hoe lager je energiekosten zijn. Het loont dus de moeite om te investeren in bijvoorbeeld isolatie, hoogrendementsbeglazing zonnepanelen en een energiezuinige verwarmingsinstallatie.
  • Een energiezuinigere woning heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan een energieverslindende woning. Zo draag je jouw steentje bij aan klimaatvriendelijk wonen.
  • Een woning die voldoet aan de hedendaagse energienormen is comfortabeler. Het is fijn om in een gezonde woning met een aangenaam binnenklimaat te wonen.

Wie kan een EPC voor jouw woning opmaken?

Je kunt een EPC laten opmaken door een onafhankelijke certificeerder die erkend is door het gewest waarin de woning zich bevindt. De tarieven om een EPC te laten opmaken variëren, je betaalt tussen 100 en 400 euro. Vraag verschillende offertes en vergelijk.

Op deze websites vind je erkende energiedeskundigen die het EPC voor jouw woning kunnen opstellen:

Tip

Ga langs bij het energieloket in je gemeente voor meer informatie over het EPC. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar een betrouwbare partner om je EPC te laten opmaken.

Meer weten?

Renovatielening*

Let op, geld lenen kost ook geld.

*Kredietvorm: lening op afbetaling op basis van het Wetboek Economisch Recht Boek VII. Kredietgever: Argenta Spaarbank nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen, RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, btw BE 0404 453 574. Onder voorbehoud van aanvaarding door Argenta Spaarbank nv en wederzijds akkoord.