Handige websites om je duurzame renovatie voor te bereiden

Laatst bijgewerkt: 09.02.2023 | 2 minuten

Duurzaam renoveren biedt veel voordelen: een betaalbare energiefactuur, meer comfort, behoud van de waarde van je woning, enzovoort. Maar het is vaak ook een groot project. Hoe begin je eraan? Hoe maak je de staat van je woning op? Welke premies krijg je? In dit artikel vind je de interessantste websites om je renovatie goed voor te bereiden. 

Een koppel (man en vrouw) kijkt samen naar het scherm van een laptop.
Check de huidige staat van je woning

Het is nuttig om eerst grondig te bekijken wat de huidige staat van je woning is. Op https://woningpas.vlaanderen.be/ vind je alle relevante informatie over je woning:

  • Keuringen
  • Attesten en vergunningen
  • Gegevens uit het energieprestatiecertificaat (EPC)
  • de EPB-aangifte (conformiteitsdossier dat je indient bij de overheid voor een bouwproject waarvoor EPB-eisen gelden)
  • overstromingsgevoeligheid van het perceel van je woning

Op basis daarvan kun je een goed onderbouwd renovatieplan opmaken. 

Bereken je energiescore

Op https://apps.energiesparen.be/test-uw-epc kun je snel inschatten wat het EPC-label van je woning is en welk effect bepaalde renovatiekeuzes hebben op dat label.

Al wat je moet doen is aanduiden over welk type woning het gaat, hoe je verwarmt en ventileert, en hoe goed je woning geïsoleerd is. Je krijgt meteen een indicatie van het EPC-label. Je kunt jouw EPC-label ook vergelijken met dat van andere woningen in jouw gemeente of provincie. 

Is jouw dak geschikt voor een zonneboiler of zonnepanelen?

Geef op https://apps.energiesparen.be/zonnekaart je adres in en ontdek hoe jouw dak scoort voor zonne-energie. 

Vind je premies

In de premiezoekrobot op energiesparen.be vind je een overzicht van alle Vlaamse premies en ondersteunende maatregelen voor bouwen en renoveren. Ga naar https://apps.energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule, geef je postcode in en ontdek op welke premies en andere ondersteunende maatregelen je kunt rekenen.  

Op https://www.fluvius.be/nl/thema/premies vind je een overzicht van alle premies die je via Fluvius kunt aanvragen. Je vindt er ook telkens een link om de premie rechtstreeks online aan te vragen.

Vraag coaching en advies

Energiehuis

Bij het energiehuis kun je terecht voor informatie en advies over energie besparen. Op www.mijnenergiehuis.be vind je een Energiehuis in je buurt en heel wat informatie over energiebesparende renovatie en de energielening.

BENOvatiecoach

Weet je niet goed hoe je aan je renovatie of BENOvatie moet beginnen? Of schrikt de administratie van de premies je af? Je kunt je laten begeleiden door een BENOvatiecoach. Die beantwoordt je vragen, geeft advies, licht je woning door, verzamelt offertes en kiest samen met jou de juiste aannemer.

Zoek een coach in jouw buurt op https://www.fluvius.be/nl/thema/benoveren/benovatiecoach. Je vindt er ook heel wat informatie over BENOveren.

Renovatieadvies

Ook bij een architect kun je terecht voor renovatieadvies. Op https://www.renovatieadvies.be/ (een website van Netwerk Architecten Vlaanderen) vind je een lijst van architecten die zich engageren om gedegen renovatieadvies te geven. Je kunt zoeken per provincie. Op deze website vind je ook heel wat heldere informatie over de rol van de architect bij renovatie.

Meer weten?

Aan een renovatie is ook een financieel luik verbonden. Neem daarvoor gerust contact op met een Argenta-kantoor bij jou in de buurt. We geven je graag advies op maat van jouw persoonlijke situatie.

Renovatielening*

Let op, geld lenen kost ook geld.

*Kredietvorm: lening op afbetaling op basis van het Wetboek Economisch Recht Boek VII. Kredietgever: Argenta Spaarbank nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen, RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, btw BE 0404 453 574. Onder voorbehoud van aanvaarding door Argenta Spaarbank nv en wederzijds akkoord.