Slim renoveren in vijf stappen

Laatst bijgewerkt: 07.05.2024 | 2 minuten

De isolatienormen voor bestaande woningen worden elk jaar strenger. Tegen 2050 wil de Vlaamse overheid elke woning even energiezuinig maken als een nieuwbouwwoning. Is jouw huis aan vernieuwing toe? Renoveer slim en stap voor stap. Zo bespaar je op je energiefactuur, ga je voor een optimaal wooncomfort en wordt ze meer waard. 

  1. Dak
  2. Buitenmuren
  3. Ramen
  4. Vloer en kelderplafond
  5. Technische installaties
Stap 1: dak

Een nieuw dak is een belangrijke investering die je woning heel wat energiezuiniger maakt. Het is meteen ook een betere en stabielere ondergrond als je later zonnepanelen wilt installeren. Maak dus eerst werk van je dak.

Stap 2: buitenmuren

Je kunt buitenmuren eenvoudig en goedkoop isoleren door de spouwmuur te isoleren. Een andere mogelijkheid is de buiten -of binnenzijde van de muur isoleren. Dat is ingrijpender en kost ook meer. Heb je geen spouwmuur? Dan is deze isolatievorm een goed alternatief.

Stap 3: ramen

Als je de ramen vervangt is het belangrijk dat je voor de juiste raamprofielen en isolerend glas kiest.

Raamprofielen zijn er in verschillende materialen: hout, pvc, aluminium en staal. Die hebben allemaal een eigen isolatiewaarde, uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat.

Zijn de raamkozijnen nog in goede staat? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen het glas te vervangen door glas met een hogere U-waarde. Dat is 5 tot 6 keer goedkoper dan een volledige vervanging. Als het schrijnwerk niet meer in goede staat is, vervang je beter het hele raam.

Stap 4: vloer en kelderplafond

Als je de buitenschil van je woning goed wilt isoleren, pak je best ook de vloer aan. Ook daarvoor bestaan verschillende oplossingen. Welke voor jouw huis de beste is, hangt af van de constructie van je huis. Bijvoorbeeld of er een kelder is, een leefruimte boven de garage, … Een geïsoleerde vloer zorgt hoe dan ook voor een aangenamer gevoel in huis en je zult minder moeten verwarmen.

Als je een kelder hebt, kun je die isoleren met vochtwerend materiaal. Dat is iets duurder dan klassieke isolatiematerialen, maar kan beter tegen het vocht. Op de langere termijn is het dus een slimmere oplossing.

Stap 5: technische installaties

De laatste stap naar een ecologische woning is het plaatsen van de juiste technische installaties voor ventilatie, verwarming, elektriciteit, warm water, … Wil je nog meer besparen op je energiefactuur en je steentje bijdragen aan het klimaat? Kies dan voor energiezuinige of hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

Als je investeert in zonnepanelen, doe je er goed aan om na te denken over de toekomst. Wil je op termijn een elektrische auto kunnen opladen of een warmtepomp installeren? Zorg er dan nu al voor dat je genoeg zonnepanelen hebt om dat te doen.

Wist je dit?

De drie grootste oorzaken van warmteverlies in een woning zijn het dak, de buitenmuren en de ramen:

  • Meer dan 30 % van de warmte gaat verloren via een slecht geïsoleerd dak.
  • Tot 20 % van de warmte gaat verloren via niet-geïsoleerde buitenmuren.
  • Tot 15 % van de warmte gaat verloren via slecht geïsoleerde ramen. 

Meer weten?

Re­no­va­tie­le­ning*

*Kredietvorm: lening op afbetaling op basis van het Wetboek Economisch Recht Boek VII. Kredietgever: Argenta Spaarbank nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen, RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, btw BE 0404 453 574. Onder voorbehoud van aanvaarding door Argenta Spaarbank nv en wederzijds akkoord.