Slim renoveren in vijf stappen

Laatst bijgewerkt: 02-05-2022 | 2 minuten

De isolatienormen voor bestaande woningen worden elk jaar strenger. Tegen 2050 wil de Vlaamse overheid elke woning even energiezuinig maken als een nieuwbouwwoning. Is jouw huis aan vernieuwing toe? Renoveer slim en stap voor stap. Zo bespaar je op je energiefactuur, ga je voor een optimaal wooncomfort en wordt ze meer waard. 

  1. Dak
  2. Buitenmuren
  3. Ramen
  4. Vloer
  5. Technische installaties
Stap 1: dak

Een nieuw dak is een relatief kleine investering die je woning heel wat energiezuiniger maakt. Het is meteen ook een betere en stabielere ondergrond als je later zonnepanelen wilt installeren. Maak dus eerst werk van je dak.

Stap 2: buitenmuren

Je kunt buitenmuren eenvoudig en goedkoop isoleren door de spouwmuur te isoleren. Een andere mogelijkheid is de buiten -of binnenzijde van de muur isoleren. Dat is ingrijpender maar zorgt meestal ook voor een beter rendement. 

Stap 3: ramen

Als je de ramen vervangt is het belangrijk dat je voor de juiste raamprofielen en isolerend glas kiest.

Raamprofielen zijn er in verschillende materialen: hout, pvc, aluminium en staal. Die hebben allemaal een eigen isolatiewaarde, uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat.

Stap 4: vloer

Als je de buitenschil van je woning goed wilt isoleren, pak je best ook de vloer aan. Ook daarvoor bestaan verschillende oplossingen. Welke voor jouw huis de beste is, hangt af van de constructie van je huis. Bijvoorbeeld of er een kelder is, een leefruimte boven de garage, … Een geïsoleerde vloer zorgt hoe dan ook voor een aangenamer gevoel in huis en je zult minder moeten verwarmen.

Stap 5: technische installaties

De laatste stap naar een ecologische woning is het plaatsen van de juiste technische installaties voor ventilatie, verwarming, elektriciteit, warm water, … Met energiezuinige of hernieuwbare energiebronnen bespaar je nog meer op je energiefactuur en draag je je steentje bij aan het milieu. 

Wist je dit?

De drie grootste oorzaken van warmteverlies in een woning zijn het dak, de buitenmuren en de ramen:

  • Meer dan 30 % van de warmte gaat verloren via een slecht geïsoleerd dak.
  • Tot 20 % van de warmte gaat verloren via niet-geïsoleerde buitenmuren.
  • Tot 15 % van de warmte gaat verloren via slecht geïsoleerde ramen. 

Meer weten?

Re­no­va­tie­le­ning*

*Kredietvorm: lening op afbetaling op basis van het Wetboek Economisch Recht Boek VII. Kredietgever: Argenta Spaarbank nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen, RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, btw BE 0404 453 574. Onder voorbehoud van aanvaarding door Argenta Spaarbank nv en wederzijds akkoord.