Eerste job? Dit moet je weten over je loon

Laatst bijgewerkt: 15-12-2021 | 2 minuten

Solliciteren, je eerste job, je eerste loon, … Spannend! Maar neem eerst even de tijd om dit artikel te lezen. Als je in loondienst gaat werken, zijn er een paar zaken die je best weet over je loon voor je gaat solliciteren. 

Wat is het verschil tussen je bruto-​ en je nettoloon?

In je arbeidscontract staat een brutoloon. Een mooi bedrag waarschijnlijk, maar op je rekening zal helaas een kleiner bedrag verschijnen.

Van je brutoloon worden onder andere RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing afgetrokken. Ook voor bepaalde extralegale voordelen betaal je een bijdrage die van je brutoloon wordt afgehouden. De uitkomst van die hele berekening is je nettoloon. En dat is het bedrag dat op je rekening wordt gestort.

Wat is RSZ-​bijdrage?

De RSZ of Rijksdienst voor Sociale Zekerheid zorgt voor je sociale zekerheid. De RSZ-bijdrage die je betaalt, wordt gebruikt om bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen, pensioenen en ziektevergoedingen te financieren.

Wat is bedrijfsvoorheffing?

De bedrijfsvoorheffing is een voorschot op je inkomstenbelasting.

Op veel vacaturesites vind je calculators om je nettoloon te berekenen op basis van je brutoloon en omgekeerd. Test ze zeker eens uit voor je op sollicitatiegesprek gaat. Zo weet je wat je op je rekening mag verwachten als je een bepaald brutoloon onderhandelt. 

Wat zijn extralegale voordelen?

Sommige werkgevers geven bovenop je loon extra’s zoals maaltijdcheques, verzekeringen, een gsm of laptop, een vergoeding voor woon-werkverkeer, een bedrijfswagen, … Dat noemen we extralegale voordelen. Ze maken deel uit van je loon maar je ziet ze niet altijd op je bankrekening verschijnen. Soms wordt voor die extra’s wel een bijdrage afgehouden van je brutoloon.

Extralegale voordelen zijn fiscaal voordelig. Het nadeel is dat extralegale voordelen niet meetellen voor de berekening van je pensioen.

Ga je op een dag solliciteren voor een nieuwe job en vraagt je potentiële nieuwe werkgever naar je loon op je huidige job? Vermeld dan zeker ook welke extralegale voordelen je hebt.

Wil je als zelfstandige aan de slag?

De informatie in dit artikel is alleen van toepassing als je in loondienst wilt gaan werken. Het loon van een zelfstandige is anders samengesteld en wordt anders belast dan dat van een werknemer. Meer informatie daarover vind je onder andere op de website van Unizo.

Tip: denk nu al aan je pensioen

Een goed loon onderhandelen is niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor later. Want je loon bepaalt mee het wettelijk pensioen dat je later krijgt. Je wettelijk pensioen wordt ook wel de eerste pensioenpijler genoemd. Er zijn nog drie andere pijlers waarmee je je pensioen kunt aanvullen:

  • Tweede pijler: aanvullend pensioen via je werkgever (groepsverzekering, pensioenfonds of sectorpensioen) of, als je zelfstandige bent, een aanvullend pensioen dat je zelf opbouwt
  • Derde pijler: pensioensparen en langetermijnsparen
  • Vierde pijler: sparen of beleggen voor later zonder fiscaal voordeel

Misschien helpt je werkgever je om te sparen voor je pensioen door bijvoorbeeld iedere maand te storten in een groepsverzekering of een pensioenspaarfonds. Maar bekijk zeker ook de andere mogelijkheden.

Wist je trouwens dat je mogelijk een belastingvoordeel krijgt als je aan pensioensparen doet?

Pensioensparen

Meer informatie