Wat je zeker moet regelen voor je met je eerste job start

Laatst bijgewerkt: 16-11-2021 | ⏱ 3 minuten

Vaarwel schoolbanken, hallo eerste job! Een belangrijke stap in je leven. En belangrijke stappen in het leven gaan vaak gepaard met een heleboel administratieve stappen. Dat is bij je eerste job ook zo. We zetten voor jou op een rij wat je zeker moet regelen.

Schrijf je in als werkzoekende

Ben je pas afgestudeerd en vind je niet onmiddellijk werk, ga je maar deeltijds werken of heb je al een job maar start je nog niet meteen met je nieuwe job? Schrijf je dan zeker in als werkzoekende. Als je dat niet doet, is het bijvoorbeeld mogelijk dat je in de toekomst geen werkloosheidsuitkering krijgt. Bij welke dienst je je moet inschrijven, hangt af van de regio waar je woont:

  • In het Vlaamse gewest bij VDAB
  • In Brussel bij ACTIRIS
  • In Wallonië bij Le FOREM
  • In het Duitstalige landsgedeelte bij ADG

Zodra je bent ingeschreven start je beroepsinschakelingstijd. Dat is een periode van een jaar. Heb je aan het einde van die periode geen werk gevonden? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een inschakelingsuitkering.

Wist je dit?

Je ouders hebben recht op het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag) tot je 25 bent en op voorwaarde dat je studeert. Ook tijdens je beroepsinschakelingstijd kunnen ze hier onder bepaalde voorwaarden recht op hebben.

Schrijf je in bij een ziekenfonds

In België ben je verplicht om een verzekering af te sluiten die een basisdekking biedt bij ziekte en ongeval. Met die verzekering wordt een deel van je ziektekosten en van je eventuele vervangingsinkomen terugbetaald. Zo’n verzekering kun je afsluiten bij een ziekenfonds of de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.

Zolang je studeert of in je beroepsinschakelingstijd zit, en tot je 25 wordt, ben je via je ouders verzekerd. Zodra je 25 bent geworden, werkt of je beroepsinschakelingstijd is afgelopen, moet je je zelf aansluiten bij een ziekenfonds of de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.

In Vlaanderen betaal je naast de verplichte basisverzekering ook 50 euro per jaar voor de zorgverzekering. Die verzekering betaalt een vergoeding van 130 euro per maand aan ernstig en langdurig zorgbehoevenden. Als je in het Vlaams Gewest woont en ouder dan 25 bent, ben je verplicht bij te dragen voor de zorgverzekering. Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen er onder bepaalde voorwaarden op inschrijven. 

Tip

De kans bestaat dat je op een dag in het ziekenhuis belandt. De kosten van een ziekenhuisopname worden gedeeltelijk terugbetaald door je ziekenfonds, maar niet volledig. Een hospitalisatieverzekering komt dan goed van pas. In veel bedrijven maakt een hospitalisatieverzekering deel uit van je loonpakket. Als dat niet het geval is, loont het de moeite om er zelf een af te sluiten.

Jeugdvakantie

Ben je jonger dan 25 en begin je te werken in het jaar dat je bent afgestudeerd? Dan heb je recht op jeugdvakantie.

Het aantal vakantiedagen dat je als werknemer hebt, hangt af van het aantal dagen dat je in het jaar voordien hebt gewerkt:

  • Heb je een volledig jaar voltijds gewerkt? Dan heb je het jaar nadien recht op 4 weken betaalde vakantie.
  • Heb je maar een half jaar voltijds gewerkt? Dan zullen dat maar 2 weken zijn.

Als je net bent afgestudeerd, is de kans groot dat je ten vroegste in juli begint te werken en dat je het jaar nadien dus geen volledige vakantie hebt. De dagen die je van je werkgever krijgt, kun je dan aanvullen met ‘jeugdvakantiedagen’ tot je aan een totaal van vier weken komt.

Vraag hierover meer informatie wanneer je start op je eerste job. 

Open een eigen betaalrekening

Als je begint te werken, zal je werkgever je loon automatisch overschrijven op je betaalrekening. Wanneer je je contract tekent, zul je je rekeningnummer moeten doorgeven. Zorg er dus voor dat je een eigen betaalrekening hebt op jouw naam.

Sommige banken hebben een betaalrekening die in eerste instantie gratis is, maar vanaf een bepaalde leeftijd toch betalend wordt. Informeer je goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Heb je meerdere rekeningen? Laat je loon dan storten op de rekening die je het vaakst gebruikt om te betalen.

Meer weten?