Wat doe je met je eerste echte loon?

Laatst bijgewerkt: 16-11-2021 | 3 minuten

Je eerste loon staat op je rekening. En nu? Een citytrip, shoppen, avondje uit met de vrienden, … Hou je het bescheiden? Of denk je: yolo? Het kan geen kwaad om eens helemaal los te gaan, maar onthoud dat je nu ook zelf je kosten moet betalen. Huur, elektriciteit, water, internet, gsm, eten en drinken, … ‘Balans’ is dus het magische woord. Maar wat betekent dat?

Eerst rekenen, dan genieten

Je wilt niet na twee maanden je eigen boontjes doppen al aanmaningen krijgen voor onbetaalde facturen, of aan het einde van de maand zelfs geen geld meer hebben voor een boterham. Daarom is het verstandig om even een rekensom te maken zodra je eerste loon gestort is. Zet je maandelijkse kosten op een rij en trek die af van je nettoloon. Zo weet je meteen hoeveel je overhoudt om naar hartenlust uit te geven.

Een eerste loon mag je gerust vieren. Trakteer je vrienden eens op café, koop een paar dure schoenen, koop een boeket bloemen voor je moeder … Doe waar jij gelukkig van wordt. 

Bereid je voor op het onverwachte

Je hebt met je eerste loon misschien eens goed zot gedaan. Neem bij je tweede loon de tijd om wat verder in de toekomst te kijken. Je weet nu wat je vaste maandelijkse kosten zijn. Maar er zullen ook andere kosten komen:

  • Kosten die je niet had voorzien: je wasmachine die stuk gaat, schade aan je auto, hoge dierenartskosten voor je kat, …
  • Kosten die elk jaar terugkomen: onderhoud van je auto, belastingen, verzekeringen, …
  • Kosten voor zaken die niet absoluut noodzakelijk maar wel ‘nice to have’ zijn: een reis, een nieuwe winterjas, een nieuwe fiets, …

Voor dat soort kosten leg je best een buffer aan op een aparte spaarrekening. Maak er een gewoonte van om iedere maand een vast bedrag te sparen, bijvoorbeeld 10 % van je nettoloon. 

Tip

Stel een doorlopende betalingsopdracht in van je betaalrekening naar je spaarrekening voor het bedrag dat je elke maand wilt sparen. Zo wordt dat bedrag automatisch elke maand opnieuw overgeschreven naar je spaarrekening.

Hoe groot moet je buffer zijn?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Als je bijvoorbeeld een eigen huis hebt, heb je een grotere buffer nodig dan als je huurt. Of als je een auto hebt die je absoluut niet kunt missen, dan zorg je er best voor dat je meteen een nieuwe kunt kopen als hij het zou begeven. Een goede algemene richtlijn is een buffer van 10.000 euro.

Denk aan later als je groot bent

Je kent nu je vaste maandelijkse kosten en je spaart elke maand een beetje. Goed bezig! Maar in je verdere leven zullen er momenten komen die financieel een grote impact hebben. Misschien wil je op een dag een nieuwe auto kopen. Of een eigen huis. En ooit ga je met pensioen. Daar hou je best nu al rekening mee.

Het is verstandig om nu al te starten met pensioensparen. Als je aan pensioensparen doet, geniet je trouwens mogelijk een belastingvoordeel. Daarnaast kan beleggen een goed idee zijn om je spaargeld meer te laten opbrengen dan op een spaarrekening. Zo bouw je een mooie reserve op voor later.

Ga zeker eens langs bij je bank om de mogelijkheden te bekijken.

De pen­si­oens­paar­for­mu­les van Argenta

Wil je sparen voor later? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering.

Meer informatie