Sparen, hoe doe je dat?

Laatst bijgewerkt: 17-12-2021 | 3 minuten

Je moet sparen voor later. Dat heb je vast nog gehoord. Waarschijnlijk zie je er het nut wel van in. Maar hoe begin je eraan? Wij geven je een paar kleine tips die een groot verschil kunnen maken.

Wist je dit?

Sparen doe je niet snel even in 1-2-3. Voor de meeste mensen kost het veel tijd om een mooie reserve op te bouwen. Sparen is een langetermijnproject. En met ‘lange termijn’ bedoelen we bijvoorbeeld tien jaar. Geld opzijzetten kun je trouwens ook op andere manieren doen dan op een spaarrekening. Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om te beleggen?

7.540 euro aan koffie of op je spaarrekening?

Haal je elke weekdag een koffietje van zo’n 2,90 euro onderweg naar het werk? Als je dat 10 jaar lang doet, heb je 7.540 euro uitgegeven aan koffie. Heb je er al eens over nagedacht wat je met 7.540 allemaal kunt doen? Drink je koffie gewoon thuis of breng hem van thuis mee naar het werk. Dan kun je die 3 euro per dag op je spaarrekening storten.

Bekijk je uitgaven eens op die manier. Welke van jouw kleine gewoontes kosten geld en kun je eigenlijk, als je heel eerlijk bent met jezelf, wel missen?

Neem eens 24 uur de tijd om na te den­ken

Je ziet een paar prachtige schoenen staan en je bent meteen verkocht. Hebben, nu! Nadenken doe je niet meer. Toch is nadenken op zo’n moment een heel goed idee. Laat je niet verleiden om impulsaankopen te doen. Ga naar huis en laat het even bezinken. Denk je 24 uur later nog altijd alleen maar aan die geweldige schoenen? Dan zijn ze het waard.

Meten is weten

Je leeft, je geniet, je geeft uit, je geeft nog een beetje uit en plots is het op. Hoe kan dat? Vaak zijn we ons niet bewust van waar ons geld juist naartoe gaat. Daarom kan het handig zijn om je inkomsten en uitgaven bij te houden in een overzicht.

Maak bijvoorbeeld aan het einde van de maand een budget op voor de maand die komt. Of noteer elke dag je uitgaven. Zo weet je precies waar je geld naartoe gaat en is het makkelijker om je uitgaven onder controle te houden.

Stort extra inkomsten meteen door

Teruggetrokken van de belastingen? Geld gekregen voor je verjaardag? Zet het meteen op je spaarrekening. Zo krijgt je spaarrekening een boost zonder dat er geld van je zichtrekening gaat.

Bespaar op kledij

Je moet naar een feestje, je verjaart, de solden zijn gestart, … Er is altijd wel een reden om te gaan shoppen voor een nieuwe outfit. Maar een nieuwe outfit hoeft niet duur te zijn. Een ruilavond of een bezoekje aan een outlet store kan verrassende aanwinsten opleveren.

Durf te vragen

De ‘makkelijkste’ manier om meer te sparen is meer verdienen. ‘Makkelijk’ is natuurlijk relatief want het vergt altijd en beetje lef om opslag te vragen. Maar als je vindt dat je opslag verdient, trek dan zeker je stoute schoenen aan en waag je kans. Een nee heb je, een ja kun je krijgen.

Vergelijk eerst en koop dan

Nieuwe tv, gsm of fiets? Speur het internet af, zoek naar kortingen en speciale aanbiedingen, vergelijk. Koop niet halsoverkop in de eerste de beste winkel. Zo kun je heel wat euro’s besparen.

Spaar aan het begin van de maand

Loon gestort? Eerst sparen, dan uitgeven. Maak van sparen het eerste wat je doet wanneer je loon gestort is. Zo kun je dat geld al niet meer uitgeven. Met een doorlopende betalingsopdracht kun je die overschrijving van je zicht- naar je spaarrekening zelfs volledig automatisch laten verlopen. Zo hoef je er niet meer aan te denken. Je kunt trouwens ook beleggen met een doorlopende betalingsopdracht. Dat kan een interessant alternatief zijn voor je spaarrekening.

Starten met sparen?

Sparen, beleggen of allebei? Ontdek de mogelijkheden.

Meer informatie