6 tips om te sparen voor een eigen huis

Laatst bijgewerkt: 14-09-2021 | 4 minuten

Je droomt van een eigen woning? Een tof appartement in de stad? Of een huisje op het platteland? Begin op tijd te sparen. Want een startkapitaal is onmisbaar om je droom waar te maken. Wij geven je alvast zes spaartips mee.

  1. Bepaal je spaardoel
  2. Beheer je maandbudget
  3. Snoei in onnodige uitgaven
  4. Extra inkomsten
  5. Spaar op lange termijn
  6. Hou de vinger aan de pols
1. Bepaal je spaardoel 

Zorg ervoor dat je eerst een duidelijk beeld hebt van alle kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken:

  • Bekijk al eens de huizenmarkt zodat je weet wat de gemiddelde aankoopprijs is voor het type woning dat je voor ogen hebt.
  • Ga langs bij je bank voor informatie over mogelijke leningen.
  • Hou ook rekening met bijkomende kosten zoals registratierechten, aktekosten en het ereloon van de notaris.

Op basis van die informatie kun je je spaardoel bepalen. 

Voorbeeld

Je wilt een woning van 200.000 euro kopen. Je notariskosten en registratierechten zullen je 18.000 tot 20.000 euro kosten. In totaal zal je dus 220.000 euro moeten betalen, waarvan je minstens 20.000 euro met je eigen geld moet betalen. 

Wist je dit?

Hoe meer je zelf kunt inbrengen, hoe voordeliger je hypothecaire lening zal zijn. De vuistregel om comfortabel te lenen is dat je minstens 20 % van de aankoopprijs zelf bekostigt. Wanneer je meer dan 80 % leent bij de bank, zal de rente een stuk hoger liggen. 

2. Beheer je maandbudget

Neem je maandelijkse uitgaven eens onder de loep:

  • Schrijf een maand lang alles op wat je uitgeeft en verdeel je uitgaven in categorieën: essentiële uitgaven (rekeningen, huur, boodschappen, ...), plezier (restaurantbezoek, café, cinema, …), kledij, enzovoort.
  • Vergelijk je uitgaven met je inkomsten en bereken hoeveel je iedere maand overhoudt om te sparen.

Open een aparte spaarrekening om te sparen voor je woning. Zo kom je minder snel in de verleiding om je spaargeld voor andere doelen te gebruiken en kun je een doorlopende opdracht gebruiken om automatisch iedere maand geld opzij te zetten.

3. Snoei in onnodige uitgaven

Hou je niet genoeg geld over per maand om je spaardoel tijdig te bereiken? Hoog tijd om te snoeien in onnodige uitgaven.

  • Vermijd sociale media

Uit het European Consumer Payment Report 2018 blijkt dat 45 % van de jongeren tussen 18 en 24 jaar op sociale media verleid worden om meer te kopen dan nodig. Kun je écht niet zonder Instagram? Dan kun je nog altijd de influencers uit je volglijst schrappen. Vaarwel verleiding!

  • Beperk online aankopen

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 42 % van de jongeren tussen 18 en 24 jaar online meer geld uitgeeft. Betalen doe je makkelijk en snel met je bankapp of kredietkaart, of pas bij levering. Daardoor lijk je haast gratis te shoppen. En dat is gevaarlijk voor je bankrekening.

  • Analyseer je doorlopende betalingen

Uit een onderzoek van het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting blijkt dat 44 % van de mensen zich niet echt bewust is van maandelijks terugkerende uitgaven. Herkenbaar? Maak even tijd om je doorlopende betalingen op een rij te zetten. Denk aan je gsm-abonnement, fitness- of ander sportabonnement, Netflix, Spotify, maaltijdboxen, … Welke kun je schrappen? Zijn er goedkopere alternatieven? Hopla, in één klap een smak geld uitgespaard.

  • Daag jezelf uit

Hou jezelf verantwoordelijk voor je uitgaven en daag jezelf uit. Probeer bijvoorbeeld één maand lang niet op restaurant te gaan of geen nieuwe kledij te kopen. Of prik één dag per week waarop je 0 euro opdoet (zorg wel dat je al eten in huis hebt, anders wordt het moeilijk). Spendeer 10 minuten extra in de supermarkt om de koopjes uit te pluizen. En maak voor een keer je lunch zelf in plaats van een kant-en-klare salade of een broodje te halen. Onthoud: veel kleintjes maken één groot.

4. Extra inkomsten

Ben je echt enorm gemotiveerd om meer te sparen? Dan kun je ervoor zorgen dat er iedere maand meer inkomsten binnenkomen:

  • Probeer die promotie te scoren op het werk of vraag je baas om extra uren.
  • Heb je al eens aan freelancewerk buiten je vaste job gedacht?
  • Studenten kunnen hun spaarrekening aandikken met een bijbaantje in het weekend of de vakantie.
  • Je kunt ook een extra centje verdienen door je oude spullen online of op een rommelmarkt te verkopen.

Verwacht geen duizenden euro’s, maar elk klein beetje telt.

5. Spaar op lange termijn

Duurt het nog een aantal jaar voor je wilt kopen, maar wil je toch al starten met sparen? Dan kan dat ook met een pensioenspaarverzekering. Zo kan je misschien al genieten van de voordelen van het langetermijnsparen. en kun je het gespaarde geld ook aanspreken om je schuldsaldoverzekering te betalen wanneer je een woning koopt.

6. Hou de vinger aan de pols

Bekijk regelmatig de stand van zaken. Ben je nog op de goede weg? Klopt het bedrag op je spaarrekening met wat je hoopte te sparen binnen een bepaalde periode? En zo niet, waar is het misgelopen? Blijf je uitgaven kritisch bekijken en hou goed in het oog waar je nog makkelijk een paar euro kunt besparen. Dat hoeft helemaal niet lang te duren. Trek hier een kwartiertje of een half uurtje per week voor uit. Een kleine moeite voor je droomhuis.

Meer weten?

Sparen voor een woning

Van spaarrekening tot belegging.