6 tips om te sparen voor een eigen huis

Laatst bijgewerkt: 25.09.2023 | 3 minuten

Je droomt van een eigen woning? Een tof appartement in de stad? Of een huisje op het platteland? Begin op tijd te sparen. Want een startkapitaal is onmisbaar om je droom waar te maken. Wij geven je alvast zes spaartips mee.

 1. Bepaal je spaardoel
 2. Beheer je maandbudget
 3. Snoei in onnodige uitgaven
 4. Zorg voor extra inkomsten
 5. Spaar op lange termijn
 6. Hou de vinger aan de pols
1. Bepaal je spaardoel 

Zorg ervoor dat je eerst een duidelijk beeld hebt van alle kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken:

 • Bekijk al eens de huizenmarkt zodat je weet wat de gemiddelde aankoopprijs is voor het type woning dat je voor ogen hebt.
 • Ga langs bij je bank voor informatie over leningen.
 • Hou rekening met bijkomende kosten zoals registratierechten, aktekosten en het ereloon van de notaris.
 • Ga je voor een oudere woning? Hou dan ook rekening met een renovatiebudget om de EPC-score te verbeteren.

Op basis van die informatie kun je je spaardoel bepalen.

Wist je dit?

Hoe meer je zelf kunt inbrengen, hoe voordeliger je hypothecaire lening zal zijn. De vuistregel om comfortabel te lenen is dat je minstens 20 % van de aankoopprijs zelf bekostigt. Wanneer je meer dan 80 % leent bij de bank, ligt de rente een stuk hoger. 

2. Beheer je maandbudget

Neem je maandelijkse uitgaven eens onder de loep:

 • Schrijf een maand lang alles op wat je uitgeeft en verdeel je uitgaven in categorieën: essentiële uitgaven (rekeningen, huur, boodschappen, ...), plezier (restaurantbezoek, café, cinema, …), kledij, enzovoort.
 • Vergelijk je uitgaven met je inkomsten en bereken hoeveel je iedere maand overhoudt om te sparen.

Open een aparte spaarrekening om te sparen voor je woning. Zo kom je minder snel in de verleiding om je spaargeld voor andere doelen te gebruiken en kun je een doorlopende betalingsopdracht gebruiken om automatisch iedere maand geld opzij te zetten.

3. Snoei in onnodige uitgaven

Hou je niet genoeg geld over per maand om je spaardoel tijdig te bereiken? Snoei dan in onnodige uitgaven. Koop bijvoorbeeld minder kledij of ga minder vaak uit eten. Check ook eens welke maandelijks terugkerende kosten je kunt schrappen. Denk bijvoorbeeld aan een fitnessabonnement dat je niet meer gebruikt.

4. Extra inkomsten

Wil je meer sparen dan je nu al doet en heb je geen kosten waar je nog op kunt besparen? Dan heb je meer inkomsten nodig. Neem bijvoorbeeld aan een bijbaantje in het weekend. Of verkoop oude spullen online of op de rommelmarkt. 

5. Spaar op lange termijn

Duurt het nog een aantal jaar voor je wilt kopen, maar wil je toch al starten met sparen? Dan kan dat ook met een pensioenspaarverzekering. Zo kun je al profiteren van de voordelen van langetermijnsparen en kun je het gespaarde geld aanspreken om je schuldsaldoverzekering te betalen wanneer je een woning koopt.

6. Hou de vinger aan de pols

Bekijk regelmatig de stand van zaken. Ben je nog op de goede weg? Klopt het bedrag op je spaarrekening met wat je hoopte te sparen binnen een bepaalde periode? En zo niet, waar is het misgelopen? Blijf je uitgaven kritisch bekijken en hou goed in het oog waar je nog makkelijk een paar euro kunt besparen. Dat hoeft helemaal niet lang te duren: plan hiervoor een kwartiertje of een half uurtje per week in. Een kleine moeite voor je droomhuis.

Meer weten?

Sparen voor een woning

Van spaarrekening tot belegging.