Help! Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Laatst bijgewerkt: 08-11-2021 | 2 minuten

Voor een kind is de wereld van geld nog complex en mysterieus. Het is dus zeker geen slecht idee om je oogappel al van jongs af met geld om te leren gaan. Bijvoorbeeld door zakgeld te geven. Maar hoe begin je daar juist aan? 

Het geven van zakgeld is in de eerste plaats een persoonlijke kwestie. Jij bepaalt zelf de regels. Toch zijn we altijd benieuwd hoe andere gezinnen daarmee omgaan. Daarom voerde Argenta in april 2019 een onderzoek uit bij 621 ouders van kinderen tussen 2 en 19 jaar, waarvan 241 Argenta-klanten.

Vanaf welke leeftijd geef je zakgeld?

Uit ons onderzoek bleek dat de meerderheid van de kinderen rond de leeftijd van 12 à 13 jaar zakgeld krijgen. Niet vreemd als je bedenkt dat tieners op de middelbare school af en toe al eens zelf een kleine betaling willen doen. Denk bijvoorbeeld aan een worstenbroodje op woensdagmiddag, een cola op de voetbal of een bioscoopticket in het weekend. Een eigen zichtrekening met debetkaart komt dan goed van pas. Zeker als die ook nog eens gelinkt is aan een handige app waarmee jij en je kind de uitgaven nauwkeurig kunnen bijhouden.

TIP

Wil je je kind nog geen zakgeld geven, maar wel al wegwijs maken in de wereld van geld? Neem je oogappel mee naar de supermarkt of de bakker en laat hem betalen aan de kassa. Zo begrijpt hij dat geld een ruilmiddel is voor goederen en kan hij de waarde ervan beter inschatten.

Zakgeld (%)

Percentage van jongeren die zakgeld krijgen: 2-3 jaar, 15% / 4-5 jaar, 22% / 6-7 jaar, 31% / 8-9 jaar, 46% / 10-11 jaar, 49% / 12-13 jaar, 69% / 14-15 jaar, 80 % / 16-17 jaar, 83% / 18-19 jaar, 78%

Geef je 5 of 20 euro zakgeld?

De leeftijd waarop je kind zakgeld krijgt is één ding. Het bedrag dat je geeft is een andere discussie. Uit het onderzoek blijkt dat voor kinderen tussen 8 en 11 jaar de mediaan op 5 euro per week ligt. Vanaf 12 jaar zien we dat bedrag gradueel stijgen tot 20 euro per week bij 18-jarigen.

Dit zijn uiteraard maar voorbeelden. Jij bepaalt nog altijd helemaal zelf bij welk bedrag je je comfortabel voelt.

73 % van de ouders geeft ook aan dat het zakgeld dat ze geven niet bedoeld is om te sparen voor later. Dat doen veel ouders zelf via een spaarrekening. Wil je daar meer over weten? Lees ons artikel Hoe spaar ik voor mijn (klein)kind?’.

TIP

Spreek een vast moment af waarop je het zakgeld cash overhandigt of op een rekening stort. Zo vermijd je discussies wanneer je kinderen het zakgeld er sneller doorjagen dan verwacht, of wanneer ze meer geld nodig heeft voor een grotere aankoop. Wedden dat ze het sparen in no time onder de knie hebben?    


Zakgeld (mediaanbedrag - per week)

Medaanbedrag aan zakgeld per week: 8-9 jaar, 5 euro / 10-11 jaar, 5 euro / 12-13 jaar, 6 euro / 14-15 jaar, 10 euro / 16-17 jaar, 15 euro / 18-19 jaar, 20 euro

Geef je zakgeld cash of schrijf je het over op de rekening?

Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer de ouders het zakgeld storten op de zichtrekening van de jongeren. Zo krijgt 60 % van de 12-jarigen zijn zakgeld cash, maar bij een 18-jarige daalt dat percentage tot 20 %.  

Hoe jonger, hoe meer cash.  Hoe ouder, hoe meer via overschrijvingen

Meer weten?

De juiste tools