Hoe breng je je kind de magie van geld bij?

Laatst bijgewerkt: 17-12-2021 | 3 minuten

Voor een kind is het concept van geld moeilijk te vatten. Sommige kinderen weten dat mama en papa moeten werken om geld te verdienen. Andere denken dat het op magische wijze uit de lucht of uit de bankautomaat valt. We lieten in april 2019 een onderzoek uitvoeren bij 621 ouders van kinderen tussen 2 en 19 jaar (waarvan 241 Argenta-klanten). Daar hoorden we deze quotes, ze illustreren heel mooi de relatie van kinderen met geld:

  • 'Wanneer mijn dochter van 6 geld krijgt, neem ik het aan en zet ik het voor haar op de bank. Maar dat begrijpt ze niet, ze denkt dat het geld dan weg is.’
  • ‘Ik ben eens met mijn dochter naar de bank gegaan omdat ze heel graag een briefje van 200 euro wou zien.’

Een kind hoeft nog niet alles over geld te snappen, maar het kan geen kwaad om je oogappel van jongs af met geld te leren omgaan. We geven je graag een paar tips.

Speel winkeltje met je kind

Financiële opvoeding hoeft niet saai te zijn. Integendeel. Winkeltje spelen is al jaren een favoriet onder kinderen, thuis en op school. Veel kleuterklassen hebben een winkeltoog, kassa en speelgoedproducten om te ‘verkopen’. Speel thuis afwisselend de rol van verkoper en klant, en toon met je reactie of de fictieve prijzen duur of goedkoop zijn.

Wanneer je kind wat ouder is, kun je een trip naar de supermarkt omtoveren tot een leerrijk moment. Bekijk samen hoeveel bepaalde producten kosten en hoe kortingen werken. Maak je kind ook duidelijk dat je de boodschappen aan de kassa betaalt met echt geld (cash of digitaal) en dat je dat geld verdient door te gaan werken.   

Geef je kind zakgeld wanneer het oud genoeg is om ermee om te gaan

Wanneer je vindt dat je kind oud genoeg is om het speelgoedgeld voor het echte werk om te ruilen, kun je hem zakgeld geven. Probeer dat in het begin met cash te doen. Zo is geld iets fysieks, dat maakt het makkelijker om voeling te krijgen met de waarde ervan. Hoeveel kleine muntjes kunnen er in een stuk van 1 euro? En hoeveel zijn de briefjes waard?

Bespreek ook wat je oogappel kan doen met geld. Wil hij er iets kleins mee kopen? Of wil hij nog even sparen zodat hij iets duurder kan kopen? Er zijn geen foute antwoorden en leeftijd speelt hierbij vaak een grote rol. Jonge kinderen zijn minder geneigd om langere tijd geld opzij te zetten. Door je kind zelf te laten beslissen, zal hij zelf de voor- en nadelen van de opties ontdekken. 

Meer weten over zakgeld? Lees ons artikel ‘Help! Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind’.

Leer je kind sparen

Wil je oogappel iets groots kopen met zijn zakgeld? Help hem dan zijn spaardoel te bepalen en de manier waarop hij zijn doel kan bereiken. Zet hij bijvoorbeeld een deel van het geld opzij en kan hij het andere deel vrij gebruiken? Of wil hij zo snel mogelijk het bedrag bijeen sparen door al zijn zakgeld opzij te zetten? Er zijn geen foute manieren.

Vergeet niet om regelmatig samen de tussenstand te bekijken. Hoeveel is er al gespaard? Hoelang moet er nog gespaard worden? Misschien beslist je kind onderweg wel om zijn spaardoel aan te passen. Leg hem dan uit dat dit prima is, maar dat hij dan misschien zijn spaarplan moet aanpassen. 

Wees realistisch

Het is verleidelijk om je kind snel wat extra geld toe te stoppen wanneer hij bijna zijn spaardoel bereikt heeft, maar zo werkt het in het echte leven meestal niet. Een goed alternatief is om je kind klusjes te laten doen en hem daarvoor een centje toe te stoppen.

Probeer het spaardoel ook zo realistisch mogelijk te houden. Natuurlijk zou het geweldig zijn als je een pony zou kunnen kopen met 1 euro per week, maar heel geloofwaardig is dat niet. Leg je kind uit dat zijn budget niet grenzeloos is en dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen. De magie van geld verdwijnt, maar er slim mee leren omspringen is onbetaalbaar. 

Meer informatie

De juiste tools