- Je taalkeuze wordt bewaard.
- Je kantoor wordt onthouden.
- Je sessie wordt beveiligd.
- Je krijgt de standaardversie van onze website te zien. De inhoud wordt niet aangepast aan jouw voorkeuren.
Laat je niet verleiden om geldezel te worden
Laatst bijgewerkt: 8-12-2021 | ⏱ 3 minuten
Snel geld verdienen, wie droomt daar niet van? Maar wanneer iemand je een grote som geld belooft om even je bankrekening te mogen gebruiken, moeten er alarmbellen afgaan. Als je hierop ingaat, ben je een geldezel of ‘money mule’. En dat is strafbaar.

Wat betekent ‘geldezel’ precies?
Criminelen gebruiken geldezels om gestolen geld wit te wassen. Ze schrijven geld over op de rekening van de geldezel en dat geld sluizen ze door naar andere bankrekeningen of ze doen er betalingen mee. Zo wordt het moeilijker voor de politie om het gestolen geld te traceren en gaan de criminelen vrijuit.
Ze gaan daarbij slim te werk. Ze zoeken hun (meestal jonge) slachtoffers via het internet en sturen berichtjes via Snapchat, Facebook of Whatsapp. Of ze hangen rond aan de schoolpoort om een praatje te maken. Vaak vertellen ze een zielig verhaal en beloven ze dat je een deel van het geld mag houden. Soms dreigen ze ermee gevoelige informatie over jou bekend te maken.
De potentiële geldezels zeggen toe omdat ze denken dat ze zo snel geld kunnen verdienen en het hele opzet onschuldig lijkt. Ze beseffen niet dat ze een crimineel feit plegen.
Geldezel = medeplichtig aan fraude = strafbaar
Als de politie erachter komt dat je rekening gebruikt werd om geld door te sluizen, word je als medeplichtig gezien. Ook als je dat niet bewust hebt gedaan.
Je bank mag zelfs de relatie met jou stopzetten omdat je betrokken bent bij fraude. Ook andere banken kunnen weigeren je als klant te aanvaarden. Een nieuwe bankrekening openen wordt dan heel moeilijk.
Laat je dus niet vangen.
10 tips om geen geldezel te worden
- Verklap je pincode niet aan anderen.
- Leen je debetkaart niet uit.
- Stuur de inlogcode van internetbankieren of je bankapp niet door naar anderen.
- Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo.
- Wees extra waakzaam als je op social media benaderd wordt om makkelijk geld te verdienen.
- Klik niet op banners en e-mails die beloven je snel rijk te maken.
- Weiger uitnodigingen van vreemden om geld te ontvangen en naar iemand anders door te sturen.
- Kijk uit voor e-mails en berichtjes met grammatica- en spelfouten, waarin om je hulp gevraagd wordt.
- Reageer niet op e-mails die van een bank lijken te komen, waarin je inloggegevens of bankrekeningnummer gevraagd worden. Een bank zal dat nooit doen.
- Ben je minderjarig en vermoed je dat iemand je als geldezel wil gebruiken? Licht meteen je ouders in. Samen kunnen jullie contact opnemen met de politie.
Wat kun je als ouder doen?
Volwassenen worden ook benaderd om als geldezel te dienen, maar meestal zijn het jongeren die hiervan het slachtoffer zijn. Jongeren zijn minder kritisch en zien er vaak geen graten in om snel even geld door te storten via hun bankrekening. Zeker niet wanneer ze hiervoor geld of gadgets in ruil krijgen. Praat met je kind over deze vorm van criminaliteit en wijs op mogelijke signalen. De tips in dit artikel kunnen hierbij helpen.
Meer weten over phishing?
Wat is phishing? Hoe herken je het? En wat doe je als je slachtoffer wordt van phishing?