Waarom lenen voor een renovatie?

Laatst bijgewerkt: 08.03.2024 | 3 minuten

Je wilt je huis of appartement renoveren. Maar hoe financier je zo’n renovatie als je niet genoeg spaargeld hebt? Je kunt nog een paar jaar doorsparen, maar dan blijf je bijvoorbeeld nog jarenlang hoge energiefacturen betalen. Er zijn ook andere mogelijkheden om je renovatie te financieren. Zo kun je nu renoveren en geniet je meteen van de voordelen van een gerenoveerde woning.

Waarom renoveren?

Renoveren heeft een positieve impact en die voel je meteen:

  • In een goed geïsoleerde woning met een hedendaagse verwarmingsinstallatie verbruik je minder energie. Je energiekosten dalen dus. En je ecologische voetafdruk wordt kleiner.
  • Er wordt steeds meer aandacht besteed aan energiezuinig wonen. Woningen met een slechte EPC-waarde worden ook steeds minder waard op de woningmarkt en zijn minder geliefd bij potentiële kopers. Renoveren zorgt ervoor dat je woning haar waarde behoudt.
  • Renoveren zorgt voor meer wooncomfort. In de winter blijft het bijvoorbeeld lekker warm in huis en in de zomer hou je de hitte makkelijker buiten.

Koop je een oudere woning met een energielabel E of F in Vlaanderen? Dan is renoveren verplicht. Binnen vijf jaar na de aankoopdatum moet de woning gerenoveerd worden zodat ze energielabel D of beter krijgt. Op Europees vlak is de doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te wonen.

Hoe je renovatie financieren?

Je kunt je renovatie financieren door te sparen of te lenen:

Lenen

Voordelen

  • Je kunt nu renoveren en geniet zo meteen van de voordelen van een gerenoveerd huis of appartement.
  • Je kunt de renovatiekost flexibel spreiden door de renovatie stap voor stap aan te pakken.
  • Je hoeft je spaargeld niet te gebruiken en behoudt zo een buffer voor onvoorziene kosten.

Nadelen

  • Lenen kost geld, je betaalt interest op het geleende bedrag.

Sparen

Voordelen

  • Je hoeft niet te lenen. 

Nadelen

  • Het kan lang duren voor je het volledige renovatiebudget bijeen hebt gespaard.
  • Je spaargeld is een buffer die je kunt gebruiken bij onvoorziene kosten. Die buffer wordt heel wat kleiner als je een groot deel of het volledige bedrag gebruikt om te renoveren.
  • Bouwmaterialen worden jaar na jaar duurder. Hoe langer je blijft sparen en wacht om te renoveren, hoe meer je betaalt voor de materialen.

Kies je voor een lening? Dan zijn er vier mogelijkheden:

Wederopname hypothecaire lening Heb je een hypothecaire lening voor je woning? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een deel van het al afbetaalde bedrag opnieuw lenen. Je leent dan tegen de huidige rentevoet en niet tegen de rentevoet van de lopende hypothecaire lening. Je moet niet opnieuw een waarborg geven. De bestaande waarborg voor je hypothecaire lening moet wel behouden blijven.
Renovatielening Je kunt de werken financieren met een renovatielening. Dat is een lening op afbetaling waarvoor geen waarborg nodig is. Kies je voor een ecologische renovatie? Dan kun je genieten van een voordelig tarief.
Hypothecaire lening Heb je nog geen hypothecaire lening of heb je een groot budget nodig voor je renovatieproject? Dan kan het interessant zijn om je project met een hypothecaire lening te financieren
Combinatie van leningen Soms kan het interessant zijn om verschillende types leningen te combineren.

 

Tip

Kijk zeker na of je recht hebt op een renovatiepremie. Voor heel wat renovatiewerken kun je een premie krijgen.

Meer over renovatiepremies

Meer weten?

Renovatielening*

Let op, geld lenen kost ook geld.

*Kredietvorm: lening op afbetaling op basis van het Wetboek Economisch Recht Boek VII. Kredietgever: Argenta Spaarbank nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen, RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen, btw BE 0404 453 574. Onder voorbehoud van aanvaarding door Argenta Spaarbank nv en wederzijds akkoord.