Kwartaalupdate Q2 2025: hete zomers

10 juli 2025

Auteur: Gerd Philippaerts, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management

De aandelenmarkten zijn tot rust gekomen zijn en jij droomt weg van zon, zee en strand, of je doorkruist bergen en valleien op de fiets, pikt een festival mee of kijkt al wandelend uit naar de verfrissing die de avond brengt. Intussen verwachten we dat de beurszomer waarschijnlijk geen komkommertijd zal zijn. Heel wat obstakels die het beleid van Trump in het 2de kwartaal heeft opgeworpen moeten overwonnen worden. Hoe passen TACO, de Big Beautiful Bill en Stablecoins in jouw beleggingsverhaal? Dat lees je in deze update.

1. Wat gebeurde er in de wereld?
2. Hoe reageerden de financiële markten?
3. Wat betekent het voor de kernfondsen?

Wat gebeurde er in de wereld?

  • Het 2de kwartaal begon met een knal: ‘Liberation Day’, het tariefbeleid van Trump.
  • Trump stuurde zijn tariefbeleid bij onder druk van de markten en gaf de handelspartners extra tijd. De term ‘TACO trade’ werd geboren (Trump Always Chickens Out).
  • De regionale conflicten escaleren en de menselijke slachtoffers nemen toe.
  • De ‘one Big Beautiful Bill’ werd geboren. Een wetvoorstel dat ervoor moet zorgen dat Trumps maatregelen effectief doorgevoerd kunnen worden. De impact van het voorstel blijft controversieel.
    Enerzijds lijken de positieve effecten van te korte duur te zijn, terwijl de schuldenberg op lange termijn drastisch zal verhogen. 
  • Meer schuld betekent ook meer uitgiften van staatsobligaties, terwijl Amerika een verlaging van de kredietwaardigheid kreeg.
  • Er liggen verschillende opties op tafel om de gevreesde mismatch tussen vraag en aanbod naar Amerikaanse obligaties te counteren: van de annexatie van Groenland en Canada tot zelfs tokenisation via stablecoins (stabiele digitale cryptomunten).
  • Een stevige economische groei op lange termijn in combinatie met blijvende inspanningen om de kosten beter te beheren, biedt ons inziens de beste kansen om het vertrouwen te herstellen in de Amerikaanse schuld. 
  • De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Powell, wordt door Trump met de rug tegen de muur gezet. Het vertrouwen bij de consumenten en de bedrijven kelderde, terwijl de inflatiecijfers tijdelijk naar lagere niveaus zakken. Dat zou de voorzitter ruimte moeten geven om de rente verder te verlagen. Maar wanneer de handeltarieven ten volle  geactiveerd worden, wordt de inflatie misschien weer aangewakkerd.
    De FED waarschuwde dat het inflatierisico nog altijd aanwezig is en blijft op de pauzeknop te duwen. Maar als de jobmarkt verzwakt omdat investeringen uitblijven, zal interventie nodig zijn. We zien echter weinig tekenen die in die richting wijzen. De financiële markten verwachten nu nog maar 3 verlagingen in de komende 12 maanden.
  • In Europa loopt het volledig volgens de verwachtingen. De ECB profiteerde van een minder onzekere context in Europa om haar verlagingen dit jaar voort te zetten. Zolang de economische indicatoren in Europa eerder gematigd zijn en de inflatieverwachtingen laag genoeg blijven, zijn verder renteverlagingen mogelijk

Hoe reageerden de financiële markten?

  • De aandelenmarkten corrigeerden scherp, door anticipatie op een recessie in combinatie met stijgende inflatie.
  • Dankzij het tariefuitstel herstelden de markten zich sterk. Europa boekte de sterkste prestatie, de Amerikaanse aandelen bleven in eurotermen achter door de daling van de dollar.
  • De aanval op Iran door Israël (gesteund door de VS) veroorzaakte geen blijvende paniek op de aandelenmarkten.
  • De olieprijzen stegen aanvankelijk fors, maar tot nu toe zonder een echte ontploffing. De felle opstoot van meer dan 10 % werd enkele dagen later snel omgekeerd. 
  • De obligatiemarkt blijft wisselend presteren, maar zonder grote bewegingen in het kwartaal. Beleggers worden heen en weer geslingerd tussen de risico's van een economische vertraging en de risico's van een opleving van de inflatie als gevolg van tarieven en geopolitieke spanningen. 
  • De zwakkere dollar bepaalde wel negatief het rendement voor de belegger in Amerikaanse waardepapieren. Dat veel investeerders een indekkingspositie hebben opgebouwd ten opzichte van de Amerikaanse munt heeft bijgedragen tot deze zwakte.
  • We zien de sterkte van euro ten opzichte van zowat alle munten. Alleen de  Zwitserse frank houdt zich sterk (als soort veilige haven) terwijl bijvoorbeeld de Noorse Kroon en Chinese Yuan  (vertragende economie) onder de tarievendruk verzwakken. 
Deze grafiek toont aan dat de beurzen sinds de tariefaankondigingen van Trump begin April ondertussen herstelden, met uitzondering van China.

Deze grafiek toont aan dat de beurzen sinds de tariefaankondigingen van Trump begin april ondertussen herstelden, met uitzondering van China.

Wat betekent het voor de kernfondsen?

De onzekerheid op de financiële markten blijft groot, aangezien de tarievenoorlog bijna dagelijks evolueert.
Bedrijven nemen een afwachtende houding aan die investeringsplannen zou kunnen belemmeren, terwijl de consumenten prijsstijgingen vrezen in de komende maanden.

De recente opleving van de aandelenindices heeft de waarderingen teruggebracht naar het niveau van eind maart.

Om al die redenen handhaven we een lichte onderweging in aandelen in onze portefeuilles. De allocatie naar obligaties ligt iets hoger dan aandelen. De rendementen die het obligatiesegment biedt, vormen een aantrekkelijk alternatief.

Er wordt een cashreserve aangehouden om snel te kunnen profiteren van potentiële kansen in deze veranderende omgeving. De fondsen behouden een lichte onderweging in de Amerikaanse dollar.

Aandelen

  • Binnen aandelen hebben we onze blootstelling aan de Verenigde Staten verder teruggebracht, gebruikmakend van het herstel van de afgelopen weken. Paradoxaal genoeg dreigt het agressieve tariefbeleid van Donald Trump Amerikaanse bedrijven het meest te schaden.
  • We hebben deze verkoop voornamelijk gealloceerd naar India. De laatste cijfers over de economische activiteit verbeteren weer, terwijl de Indiase regering behendig door de onrust van de handelsoorlog lijkt te navigeren.
  • In Europa handhaven we een relatief aanzienlijke weging. We hebben onze posities in kleine en middelgrote bedrijven echter teruggebracht, na hun zeer sterke prestaties sinds begin dit jaar. Deze bedrijven zijn mogelijk gevoeliger voor een vertraging van de wereldeconomie.
  • De technologiesector blijft de grootste sector binnen de portefeuilles. Deze sector ligt politiek gevoelig, maar kent een sterke groei.
  • Er werd een selectie aan goudmijnaandelen bijgekocht tijdens de recente zwakte van de goudprijs. Als de trend zich herneemt, kunnen deze bedrijven hiervan profiteren.

Obligaties

  • De positie in Noorse staatsobligaties, die we begin april opportunistisch hadden toegevoegd, werd licht afgebouwd na de waardestijging van de Noorse kroon ten opzichte van de euro. De opbrengst van de verkoop werd herbelegd in Europese en Amerikaanse staatsobligaties.
  • Binnen obligaties van opkomende markten is er een gedeeltelijke switch gemaakt naar iets conservatievere posities. Het Amerikaanse tariefbeleid zou inderdaad grote gevolgen kunnen hebben voor open economieën, die vaak voorkomen in opkomende markten.
  • We houden nog altijd een vrij grote positie aan in Amerikaanse staatsobligaties, maar dat gaat gepaard met een gedeeltelijke bescherming tegen een verzwakkende dollar. 

Conclusie

De mate van onzekerheid blijft hoog, zowel economisch als op de markten. Verschillende belangrijke deadlines naderen in de Verenigde Staten: het einde van de tijdelijke opschorting van tarieven, de impact van het wetvoorstel rond belastingverlagingen en het plafond van de staatsschuld. Al die kwesties kunnen een aanzienlijke impact hebben op zowel de aandelen- als de obligatiemarkten. Het onvoorspelbare en wispelturige karakter van de Amerikaanse president versterkt deze sfeer van onzekerheid verder.

Daarom handhaven we eerder een neutrale houding tegenover genomen posities met hun geassocieerde risico’s. We doen dat met name in die delen die het meest gevoelig zijn voor de huidige omstandigheden, zoals Amerikaanse aandelen. 

Het is weer gebleken dat het belangrijk is om niet de paniek te volgen die de markten soms in zijn greep heeft, maar zorgvuldig en veelvuldig af te wegen hoe de risicokaarten geschud worden. In dergelijk turbulent water kun je altijd rekenen op je beheerders die de vinger aan de pols houden en vaker onderling overleggen, bijsturen en balanceren, uitkijken naar rustiger water, zelfs tijdens een hete zomer.

De beheerders wensen je een zalige vakantieperiode. Geniet ervan!

Lees meer

  • Trump versus de rechters

    5 juni 2025

    De maand mei bracht een aantal verrassingen met zich mee. Donald Trump bleef de aandacht opeisen met zijn onophoudelijke ommezwaaien. Al bleken die niet allemaal zo bedoeld. Het Amerikaanse rechtssysteem zet ook steeds vaker een rem op Trumps beleid en tarievenoorlog.

  • Tarieven, tweets en turbulentie

    9 mei 2025

    De Amerikaanse president Donald Trump is ondertussen 100 dagen aan de macht en blijft vriend en vijand verbazen. De maand april begon heel chaotisch. Zowel aandelen als obligaties kenden gigantische schommelingen door de aankondiging van extreme handelstarieven. De onzekerheid op de markten blijft woeden door het grillige beleid van Trump.

  • Kwartaalupdate Q1 2025: Zwaartekracht

    11 april 2025

    De goede start van 2025 werd gehypothekeerd door de retoriek van ‘Team Trump’. Hun beoogde hervormingen lopen niet van een leien dakje. De tegenkanting op zowel juridisch als praktisch vlak creëert een zweem van onzekerheid op de markten. En dat was nog voor de handelsoorlog startte. Duidelijk is dat er bij deze tarievenslag meer verliezers dan winnaars zullen zijn.