Waarom Argenta en bitcoin (nog steeds) niet samengaan

22 februari 2021

Auteur: Xander Michielsen, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management

De bitcoin is opnieuw een spraakmakend onderwerp binnen de financiële wereld en daarbuiten. De prijs behaalde weer nieuwe hoogtes. Elon Musk deed er nog een schepje bovenop en kocht met de cashreserve van Tesla voor een waarde van 1,5 miljard bitcoins aan. Daarnaast kondigde BNY Mellon de mogelijkheid aan waarbij ze bitcoin zullen accepteren binnen hun financiële netwerk. BNY Mellon zal voor alle duidelijkheid zelf geen actieve positie in Bitcoin nemen. De media smeert deze gebeurtenissen breed uit, maar concluderen dat institutionele beleggers massaal in bitcoin stappen is een brug te ver. 

Een aantal jaren geleden namen we hier als Argenta Asset Management al een standpunt in. Onze visie is op dat vlak ongewijzigd gebleven, de sterke stijging verandert hier niets aan. We blijven trouw aan onze fundamentele manier waarop we naar assets kijken en beleggen enkel in zaken die we goed begrijpen en waarvan we de risico’s goed kunnen inschatten. Op die manier kunnen we steeds een juiste en heldere uitleg geven aan onze klanten. 

Bitcoin als munt?

Een digitale of cryptomunt die gebaseerd is op zogenaamde blockchain-technologie kan ooit een fundamentele rol spelen als een internationale virtuele betaalmunt. Het wordt ondertussen door meer en meer organisaties aanvaard en erkend als een financieel middel. Digitale munten worden niet uitgegeven noch gedekt door een centrale bank, maar rusten op het vertrouwen van de gemeenschap. Er is dus geen centraal orgaan dat kan inspringen indien er problemen zouden opduiken met fraude, verlies van gegevens of diefstal. Of de munt ooit volledige acceptatie zal kennen op globale schaal is voor ons eigenlijk van geen belang aangezien we niet speculeren op munten. Integendeel, wij nemen enkel posities om muntrisico’s af te dekken. 

De vraag – ‘kan bitcoin nu als munt dienen of niet?’ – is wel degelijk interessant, maar voor Argenta is dit niet de sleutel om er al dan niet in te investeren. Een munt heeft op lange termijn geen verwacht positief rendement. Het ontbreekt munten namelijk aan een intrinsieke waardemotor. De waarde kan heel beweeglijk blijken, maar elke stijging kan zeer snel weer verdwijnen. Zelf al zou de bitcoin als officiële munt fungeren, betekent dit zeker niet dat de waarde ervan zou moeten toenemen. 

Bitcoin lijkt nog niet klaar om te dienen als volwaardige munt. De waarde van de bitcoin is niet stabiel genoeg om als waardeopslag of als betaalmiddel – toch twee belangrijke functies van een munt – te functioneren. Daarnaast zitten er transactiekosten verbonden aan het gebruik van de bitcoin gezien je voor elke transactie gebruik maakt van het netwerk dat in stand gehouden wordt door zogenaamde ‘miners’. Deze transactiekosten verhogen ook de drempel om bitcoin te beschouwen als een optimaal betaalmiddel. De nood aan enorme rekenkracht zorgt daarnaast voor een gigantische energieconsumptie, wat niet samengaat met onze duurzaamheidsambitie.  

De koersevolutie van bitcoin (USD) per kwartaal toont een zeer hoge volatiliteit.

De koersevolutie van bitcoin (USD) per kwartaal toont een zeer hoge volatiliteit. 

Wat drijft de prijs? 

Bitcoin heeft geen intrinsieke waardegroei zoals een bedrijf dat toegevoegde waarde creëert wel heeft. Wat de prijs opdrijft, zijn voornamelijk nieuwe kopers die de markt betreden om hun bitcoins later met winst te kunnen verkopen, maar dit fenomeen kan niet eeuwig blijven duren. Door sociale media en de vlotte digitale toegankelijkheid worden alle lagen van de maatschappij hierin meegezogen, vandaar dat deze euforie langer kan aanhouden dan eerdere speculatieve golven uit de geschiedenis.  

Negeren we digitale munten en blockchaintechnologie dan volledig? 

Binnen onze beleggingsfondsen nemen we wel bedrijven op die gebruikmaken van de toepassingen van blockchain-technologie of de betalingen van cryptomunten faciliteren. Hier zien wij kansen, zonder aan speculatie te doen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld beleggen in bedrijven die de aankoop- en verkoopmogelijkheden van een selectie digitale munten faciliteren. Zij maken het heel laagdrempelig om bitcoins te gaan verhandelen in ruil voor een commissie. Hoe meer transacties op deze manier gebeuren hoe voordeliger dit voor hen is. Dergelijke bedrijven speculeren dus zelf niet maar stellen hun platform ter beschikking om de digitale munten te verhandelen. Voor ons is dit een belangrijk onderscheid.

Ook zien we vandaag opportuniteiten in bedrijven die hardware produceren, zoals grafische kaarten die zowel worden gebruikt voor gaming als voor rekeningkracht die het mogelijk maakt om blockchain-berekeningen te maken en op deze manier cryptomunten kunnen ontwikkelen. 

Wij zien dus vooral een meerwaarde voor de bedrijven die als tussenpersoon kunnen dienen en die de populariteit van cryptocurrencies kunnen omzetten in reële winstcijfers.  

Lees meer

  • Een onverwacht stressmoment

    5 februari 2021

    De merkwaardigste gebeurtenis de afgelopen weken op de financiële markten was tegen alle verwachtingen in niet de presidentswissel in de VS, niet de laatste ontwikkelingen in de pandemie of de economische gevolgen van de Brexit. Wel een leger kleine retailbeleggers die zich verenigen op het internet om het op te nemen tegen de giganten van Wall Street, de hedge funds.

  • Q4 2020: vaccin stimuleert de markt

    14 januari 2021

    Het vierde kwartaal van 2020 gaat de geschiedenisboeken in als het kwartaal waarin vaccins werden ontwikkeld met een effectiviteit van 95 %, en dit in minder dan een jaar tijd (in het verleden duurde dit gemiddeld 10 jaar). Naast het vaccin hebben ook de globale economische heropleving, Joe Biden als president en de stimulusplannen van de overheden en centrale banken ervoor gezorgd dat de aandelenmarkten nieuwe hoogtes hebben bereikt.

  • Kalme of stormachtige zeeën? Met deze goede voornemens blijven je beleggingen in 2021 op koers

    1 januari 2021

    Het jaar 2020 zullen we ons voor altijd herinneren. Zelden hebben zoveel gebeurtenissen ons leven en de financiële markten verstoord. Zo waren er de ononderbroken saga rond de Brexit en het trieste schouwspel van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar ook de historische overeenkomst rond een Europese begroting en een Europees groen beleid.