Cen­tra­le ban­ken en over­he­den nemen on­ge­zie­ne maat­re­ge­len

27 maart 2020

Auteur: Giel Maris, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft een wereldwijde impact. De economische activiteit valt stil. Door het organiseren van lockdowns, het sluiten van de grenzen en niet-essentiële bedrijven willen overheden de piek van besmettingen zo lang mogelijk uitstellen om de gezondheidszorg in de mate van het mogelijke te ontlasten. Maar een stilvallende economie heeft gevolgen die economisch opgevangen moeten worden door enerzijds monetaire en anderzijds fiscale stimuli. Vorige week werden er al serieuze maatregelen aangekondigd. Deze week werden daar nog extra stimulerende maatregelen aan toegevoegd. Dat helpt de economie en de financiële markten te stabiliseren.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank.

Extra middelen worden wereldwijd ingezet

De Federal Reserve of Fed (Amerikaanse Centrale Bank) had vorige week al maatregelen aangekondigd om de financiële markten te stabiliseren. Deze week besliste de Fed om te voorzien in ongelimiteerde liquiditeit. Dit is de grootste stimulus uit de geschiedenis. De aandelenmarkten kenden kort nadien een van de beste beursdagen ooit. Daarnaast zorgt deze maatregel ervoor dat de obligatiemarkten minder onder druk komen te staan. Deze markt was namelijk ernstig verstoord door een gebrek aan liquiditeit. De Fed zal met zijn aankoopprogramma’s immers de kredietenmarkt blijvend ondersteunen. Dit kan het verschil maken en zal bedrijven helpen om deze moeilijke periode te overbruggen.

Naast de Fed stelt ook de Amerikaanse overheid alles in het werk om de economische schade te beperken. De Republikeinen en de Democraten gingen akkoord om 2000 miljard USD steun te voorzien voor de Amerikaanse economie, om de Amerikaanse werknemers en bedrijven te ondersteunen om deze moeilijke periode te overbruggen. Dit geld zal onder andere gebruikt worden om ziekenhuizen te ondersteunen en KMO’s en hun personeel te beschermen.  

Ook in Europa nemen overheden serieuze maatregelen. In België bijvoorbeeld, biedt de overheid ondersteuning aan KMO’s die verplicht moeten sluiten. Ook worden werknemers beschermd door financiële tegemoetkoming bij tijdelijke werkloosheid. 

Hoe is het met China en Italië gesteld?

De financiële markt houdt de evolutie in China en Italië nauwlettend in de gaten. Uit China zien we de eerste positieve signalen. Toonaangevende Chinese bedrijven geven aan dat er licht is aan het einde van de tunnel. Dinsdag hebben de Chinese autoriteiten aangekondigd dat ze de massaquarantaine in Hubei geleidelijk aan gaan opheffen. Het nieuws komt kort nadat Hubei op 19 maart heeft gemeld dat er geen nieuwe infecties zijn waargenomen.

Italië is het zwaarst getroffen land in Europa. Wetenschappers zijn nog altijd aan het zoeken waar de uitbraak is begonnen. Hoogstwaarschijnlijk is op 19 februari de biologische bom ontploft tijdens de Champions Leaguewedstrijd tussen Atalanta Bergamo en Valencia in Milaan. Het was een historische avond aangezien het de eerste keer was dat Atalanta een match in de knockoutfase van de Champions League kon winnen. Na deze overwinning hebben hoogstwaarschijnlijk 40000 supporters het virus verder verspreid aan een versneld tempo.

Het aantal nieuwe cases in Italië lijkt licht af te nemen. Dat is een hoopgevend teken voor de rest van Europa. 

Nieuwe cases in Italië. Bron: Worldometers.info

Nieuwe cases in Italië. Bron: Worldometers.info

Wat hebben we gedaan in de kernfondsen?

Gezien de aanhoudende onzekerheid en de hoge schommelingen op de financiële markten, blijven we voorzichtig gepositioneerd. De fiscale en monetaire stimuli stemmen ons wel positiever en zien we als een noodzakelijke stap ter ondersteuning van de economie. Ten opzichte van vorige week werd het aandelengewicht binnen de meeste kernfondsen om die reden lichtjes verhoogd. 

In de aandelenportefeuille behouden we onze focus op de langetermijnthema's zoals robotica, gezondheidszorg, veiligheid en financiële technologie.  

De gezondheidssector is essentieel voor de toekomst. Deze pandemie benadrukt het belang van bedrijven die zorgen voor de ontwikkeling van testen, medische apparatuur en een noodzakelijk vaccin.

Productiebedrijven hebben het moeilijk in deze crisis omwille van de noodzakelijke menselijke tussenkomst. Dat kan op termijn voor versnelde investeringen in robotica zorgen.

Een investeringstrend die nu nog aan het versnellen is door het coronavirus (COVID-19) is de digitalisering van veel bedrijven. De veiligheid van deze digitale activiteiten moet verzekerd worden. Met het thema veiligheid zetten we in op lokale databeveiliging, ‘cloud’-beveiliging en beveiliging van de onlineactiviteiten. De weging in dit thema werd stevig opgetrokken in maart.

We blijven tegelijkertijd de zwaarst getroffen sectoren vermijden. Zo hebben wij bijna geen blootstelling aan de reisindustrie, de olie-industrie en de traditionele banken.

We behouden onze positie in Chinese aandelen. In China is het virus al onder controle en dankzij de nodige overheidssteun kunnen ze daar beginnen te denken aan economisch herstel. Ondanks de lockdown van India blijven we in Indische aandelen beleggen omwille van de lagere afhankelijkheid van de wereldeconomie. We zien dat als een strategische positionering op lange termijn.

Binnen de obligaties verhoogden we het gewicht in Italiaanse en Spaanse overheidsobligaties. Hiervoor maakten we handig gebruik van de opgebouwde cashbuffer. De Europese Centrale Bank heeft duidelijk aangegeven Italië en Spanje te ondersteunen in hun strijd tegen de crisis via het aankoopprogramma van obligaties. Dat zorgt ervoor dat Italië en Spanje goedkoop kunnen blijven lenen via de monetaire markten.    

Als we rekening houden met het langetermijnrenteverschil tussen de Verenigde Staten en Europa, verwachten we dat de dollar zal verzwakken ten opzichte van de euro. Om dit risico te beperken werd 40 % van onze huidige dollarblootstelling ingedekt.

We houden voldoende cashreserves aan om te herinvesteren wanneer de situatie stabiliseert. 

Conclusie

Zolang de verspreiding van COVID-19 zich doorzet, zullen de markten volatiel blijven. De inspanningen die de Amerikaanse Centrale Bank en de Amerikaanse overheid doen, hebben een positief effect en helpen de economie te beschermen. De belangrijkste boodschap blijft dan ook om niet te panikeren. De beste aanpak als belegger is om in de markt te blijven, met een breed en wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille. In dit nieuwsbericht toonden we aan waarom. Met onze kernfondsen zorgen we in het beheer voor een gezond evenwicht:

  • Enerzijds zorgen we voor voldoende onderliggende instrumenten die als gedeeltelijke buffer dienen wanneer de markten nog meer turbulentie zouden vertonen.
  • Anderzijds zorgen we ervoor dat we zodanig gepositioneerd zijn dat we ook mee kunnen profiteren van een heropleving die er vroeg of laat zal komen. Dat is minstens even belangrijk.

Het gemiddelde rendement op aandelen op lange termijn haal je als belegger immers alleen als je de grootste stijgingsdagen meeneemt en helaas zijn dat vaak degene die heel plots na een sterke daling komen. Vertrouwen en stalen zenuwen heb je dus ook nodig als belegger.

We blijven onze volledige focus richten op een zorgzaam en professioneel beheer van de investeringen van onze klanten. Elke dag en in alle omstandigheden. En in het bijzonder in de uitzonderlijke omgeving van vandaag.

Lees meer