Het coronavirus en de financiële markten: de centrale banken en overheden in actie

20 maart 2020

Auteur: Sebastiaan Grenne, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management

De afgelopen week hebben de centrale banken wereldwijd duidelijke en verregaande steunmaatregelen genomen. Toch blijven de aandelenmarkten verder onderuit gaan. Zolang de verdere exponentiële verspreiding van het coronavirus geen halt toegeroepen kan worden, zullen de financiële markten zeer onrustig blijven. Het is duidelijk dat het coronavirus zelf en de maatregelen die genomen worden om de verspreiding ervan tegen te houden diepe economische schade zullen aanrichten. Waar staan we vandaag?

In de update van vorige week schreven we dat, om tot een kanteling te komen op de financiële markten, er een samenspel nodig is tussen enerzijds het onder controle krijgen of hebben van het coronavirus  en anderzijds een daadkrachtig en gecoördineerd beleid van wereldwijde centrale banken en overheidsinstanties. Aan de tweede voorwaarde lijkt momenteel te zijn voldaan. Zoals je hieronder kunt lezen, namen zowel de centrale banken als de overheidsinstanties veel daadkrachtige maatregelen om de economie te ondersteunen. Maar spijtig genoeg is de verspreiding van het virus nog niet onder controle. Al laat het voorbeeld van China ons wel zien dat het mogelijk is om het virus onder controle te krijgen als de juiste maatregelen worden genomen. China heeft vandaag voor de eerste keer geen nieuwe binnenlandse besmettingen. In Europa lijken de overheden de juiste maatregelen te nemen en nog belangrijker, er komt stilaan een draagvlak onder de bevolking voor de genomen maatregelen. The sense of urgency has finally arrived. 

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank

Actieve cases in China. Bron: Worldometers.info

Actieve cases in China. Bron: Worldometers.info

Samengevat

Een bekend gezegde in de beurswereld is: als je geschoren wordt, dan moet je blijven zitten.

Niettegenstaande de zeer sterke daling van de afgelopen weken blijft de belangrijkste boodschap om niet te panikeren. De allerslechtste reactie is in paniek verkopen. De beste aanpak als belegger is altijd in de markt te blijven, met een breed, wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille die 1 op 1 aansluit met het risicoprofiel van de belegger. Met onze kernfondsen zorgen we in het beheer enerzijds voor een gezond evenwicht tussen voldoende onderliggende instrumenten die als gedeeltelijke buffer dienen wanneer de markten nog meer zouden dalen. Anderzijds zorgen we er ook voor dat we zodanig gepositioneerd zijn dat we ook gedeeltelijk mee kunnen profiteren van een rebound die er vroeg of laat zal komen. Dat is minstens even belangrijk. Het gemiddeld rendement op aandelen op lange termijn haal je als belegger immers alleen als je de grootste stijgingsdagen meeneemt en helaas zijn dat vaak deze die heel plots na een sterke daling komen. Vertrouwen en stalen zenuwen heb je dus ook nodig als belegger.

We blijven onze volledige focus dus richten op een zorgzaam en professioneel beheer van de investeringen van onze klanten. Elke dag en in alle omstandigheden. En in het bijzonder in de uitzonderlijke omgeving van vandaag.

Lees meer

  • Update: beleggen is geen sprint maar een marathon, ook in tijden van het coronavirus

    13 maart 2020

    De wereldwijde maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hakken op korte termijn stevig in op de economie en de financiële markten. De luchtvaartsector, hotelketens en reisbureaus zien hun omzet met onmiddellijke ingang kelderen en zullen in 2020 allicht stevige verliezen boeken.

  • Het coronavirus en het effect op de financiële martken

    10 maart 2020

    Corona: De financiële markten lijden momenteel onder een collectieve paniek die een neerwaartse spiraal veroorzaakt. Dat is lang niet meer gezien. Beleggers reageren begrijpelijk ongerust op de omvang en de snelheid waarmee de markten dalen. Niets is meer beangstigend dan geconfronteerd worden met een fenomeen waarover we geen controle hebben en waarvan we de onmiddelijke uitkomst niet kennen. We willen de huidige ontwikkelingen voor jou in perspectief plaatsen in eenvoudige, duidelijke taal, en onze huidige houding toelichten.