Update: be­leg­gen is geen sprint maar een ma­ra­thon, ook in tij­den van co­ro­na­vi­rus

13 maart 2020

Auteur: Matthieu De Coster, fondsbeheerder bij Argenta Asset Management

De laatste dagen op de beurzen

De wereldwijde maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hakken op korte termijn stevig in op de economie en de financiële markten. De luchtvaartsector, hotelketens en reisbureaus zien hun omzet met onmiddellijke ingang kelderen en zullen in 2020 allicht stevige verliezen boeken.

Ook de energiesector en de bankensector zullen meer dan enkele schrammetjes oplopen. De energiesector door een slecht momentum van vraag en aanbod. De vraag keldert onder andere door de maatregelen rond het coronavirus en tegelijk geraken grote producerende landen zoals Rusland en Saoedi-Arabië het niet eens over de bijhorende productiebeperkingen. In de bankensector speelt de lage rente de banken al lang parten. De talrijke monetaire maatregelen die centrale banken wereldwijd al aangekondigd hebben en nog zullen nemen in de komende weken gaan die lage rente alleen maar laag houden. Mensen die geloven in een stijging van de vergoeding op spaarrekeningen in de komende jaren zijn zo meteen ook een illusie armer.

Daarnaast zijn er verschillende industriële bedrijven waar de productie onderbroken wordt door de onderlinge afhankelijkheid tussen bedrijven en door een lagere beschikbaarheid van arbeidskrachten.

Het goede nieuws is dat we met onze kernfondsen al weken quasi geen blootstelling hebben op bedrijven die actief zijn in de hierboven vermelde sectoren. Helaas komt dit nog weinig tot uiting in onze koersen, deels omdat veel beleggers in paniek geen onderscheid maken bij het afscheid nemen van aandelen. Dit is echter een tijdelijk fenomeen, net zoals het coronavirus, dat zal duren tot de ratio in de markt het weer overneemt van de emotie. Elk nadeel heeft zijn voordeel en hierdoor zien we wel her en der heel interessante koopkansen ontstaan.  

De laatste weken op de beurs in beeld

De hierboven besproken sectoren liepen zoals gezegd de nodige averij op. Onderstaande grafiek toont aan hoe snel dat ging.

effect van het coronavirus op de beurzen
Rendementen van bovenstaande indexen sinds 1 januari 2020
Biotechnologie -21 %
Technologie -26 %
Wereld aandelen index -28 %
Industrie -29 %
Banken -31 %
Energie -44 %
Toerisme en reissector -46 %

Wat gaat volgens ons dan voor de kanteling zorgen?

Het zal een samenspel zijn tussen enerzijds het onder controle krijgen of hebben van het coronavirus in combinatie met een daadkrachtig en gecoördineerd beleid van centrale banken en overheidsinstanties wereldwijd. Laat ons even samen kijken waar we vandaag staan. 

Daadkrachtig en gecoördineerd beleid van centralebanken wereldwijd

Door de stilvallende economie krijgen we enerzijds een aanbodschok, namelijk dat de productie ongewild wordt teruggeschroefd. Anderzijds is er ook een vraagschok doordat consumenten en bedrijven heel wat minder besteden.

Doortastende maatregelen zoals een lockdown en financiële stimulus voor bedrijven, kunnen het aanbod zoveel mogelijk in stand houden. Bedrijven houden door de belastingverlaging en goedkope leningen, meer liquiditeiten over om hun activiteiten verder te zetten. En een efficiënte lockdown laat toe om nadien sneller opnieuw aan volle capaciteit te werken.

De vraag kan gestimuleerd worden door monetaire maatregelen zoals renteverlagingen, maar bovenal door overheden die zelf aan het investeren slaan.

Waar staan we vandaag op het vlak van stimulus?

  • In Europa:
    • De Britse centrale bank verlaagde de rente.
    • De Europese Centrale Bank verschaft extra liquiditeiten en ondersteunt banken.
  • In de Verenigde Staten:
    • De Federal Reserve (= Amerikaanse Centrale Bank) verlaagde de rente al met 50 basispunten en er zal meer volgen.
    • Er komen extra liquiditeiten in de markt: Quantitative Easing (= versoepeling van het monetaire beleid) is terug van weggeweest.

Naast een daadkrachtig monetair beleid wordt het tijd dat overheden hun verantwoordelijkheid nemen. In tijden zoals vandaag primeren de economische en maatschappelijke belangen boven persoonlijke en politieke belangen. Overheden hebben immers de krachtigste wapens in handen. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa zien we ook hier eindelijk positieve signalen:

  • Het Amerikaans congres werkt aan een stimulerend pakket. Zowel de democraten als republikeinen zijn pro stimulus.
  • Het lijkt erop dat aanstaande maandag de Europese Commissie aan de ministers van financiën zal voorstellen om de regels van het stabiliteitspact (met controlemechanismen op het maximale schuldniveau) voor 2020 te laten doorbreken.

Deze signalen wijzen er dus op dat de overheden meer zullen spenderen. Italië keurde afgelopen woensdag een decreet goed dat tot 25 miljard euro steun zou kunnen bieden aan de gezondheidszorg en de economie. Afhankelijk van de bron van deze middelen, kan dit hun voorbij het symbolische 3% begrotingstekort brengen. Het is de uitgelezen gelegenheid om dit taboe te slopen. De publieke steun van Ursula von der Leyen (voorzitster van de Europese Commissie) aan Italië lijkt de bereidwilligheid te tonen om de rangen te sluiten en de strikte begrotingsregels te doorbreken.

Het onder controle krijgen van het coronavirus

De markten zijn tot op heden niet onder de indruk van de stimulusmaatregelen van de laatste dagen en uren. Wat kunnen rentevoeten en extra liquiditeiten immers doen aan de verspreiding van een virus? Het lijkt erop dat enkel de afzwakking van de virusverspreiding de gemoederen kan bedaren en de ratio kan doen terugkeren. Men kijkt van dag tot dag en dan is er voldoende dramatisch nieuws te rapen in allerhande media met betrekking tot Corona om de emotie weer te laten oplaaien.

Het is wachten tot wat we intussen in China zien gebeuren zijnde een daling van het aantal nieuwe besmettingen. Woensdag waren er maar acht nieuwe besmettingen in de provincie Hubei in China, in een niet zo ver verleden de broeihaard van het virus. Ook in Italië verbetert de situatie. In Lodi, de provincie die het eerste in ‘lockdown’ ging met intussen beruchte dorpen zoals Codogna, loopt het aantal nieuwe besmettingen terug. Deze vaststellingen zijn bemoedigend. Maar we zijn er nog niet. Veel Europese landen lopen volgens gerenommeerde virologen een tiental dagen achter op Italië. En de Verenigde Staten blijft nog een vraagteken. 

Samengevat

De samenvatting van enkele dagen geleden is nog altijd actueel, maar we voegen een paar positieve noten toe. Op een bepaald moment zal de wereld er weer anders uitzien en kan de negatieve emotie helemaal omslaan in optimisme. En dan kan het ook heel snel gaan. Ingegeven door financiële stimulus, minder nieuwe coronagevallen, een hernomen economische activiteit en dit allemaal in een periode van een structurele lage rente.

Door de intensiteit van de correctie van de laatste weken en het feit dat quasi alles op de markt in paniek wordt verkocht, zijn ook onze kernfondsen niet immuun voor wat er gebeurt op de financiële markten. We blijven er echter van overtuigd dat we in de juiste positie zitten om op langere termijn je spaargeld een mooi rendement te geven in verhouding tot het risicoprofiel. Een gouden regel voor elke belegger is en blijft: beleggen is geen sprint maar een marathon.

We richten onze volledige focus op een zorgzaam en professioneel beheer van de investeringen van onze klanten. En dat, elke dag en in alle omstandigheden, en in het bijzonder in de uitzonderlijke omstandigheden van vandaag.

Lees meer