Acht handige verzekeringen voor op reis

Laatst bijgewerkt: 21.06.2024 | 2 minuten

De meeste mensen schakelen automatisch in zenmodus wanneer ze op vakantie vertrekken. Maar soms loopt het mis. En dan kan die zenmodus in één klap verdwijnen. Bagage die pas twee weken later toekomt, een mysterieuze tropische ziekte of het hotel met de superpromo dat drie weken geleden zijn deuren sloot ... Gelukkig kun je je tegen zowat alles verzekeren. Dit zijn de acht handigste verzekeringen voor op reis.

  1. Reisbijstand
  2. Annulatieverzekering
  3. Autoverzekering
  4. Ticketannulatieverzekering
  5. Verzekering rechtsbijstand
  6. Familiale verzekering
  7. Hospitalisatieverzekering
  8. Brandverzekering

1. Reisbijstand

Heb je een ongeval op reis? Schuif je uit aan de rand van het zwembad en eindigt je vakantie met een onvoorziene uitstap naar het ziekenhuis? Een goede reisbijstand dekt je medische kosten, en zelfs een repatriëring indien nodig.

Bespreek met je bankkantoor de regio waarvoor je reisverzekering van toepassing is en hoe lang ze moet lopen.

2. Annulatieverzekering

De kans is klein dat je spontaan afziet van je vakantie, maar je weet maar nooit. Een onverwacht overlijden, ziekte, ... Het komt vaker voor dan je denkt. Met een annulatieverzekering krijg je de kosten terugbetaald die je niet kunt recupereren als je je reis onverwacht moet annuleren. 

3. Autoverzekering

Met een bijstandsverzekering voor je wagen kun je rekenen op hulpverlening in het geval van een ongeval of motorpech. Afhankelijk van de voorwaarden krijg je een tijdelijke vervangwagen, wordt je auto ter plaatse hersteld, of krijg je een retourticket naar huis. Controleer zeker of je gedekt bent in het land waar je met de auto naartoe reist: je vindt deze info terug op je verzekeringsbewijs. Sluit een goede pechbijstand af: zo word je probleemloos getakeld in heel Europa.

4. Ticketannulatieverzekering

Koop je weleens tickets voor een concert of evenement? Met de ticketannulatieverzekering ben je gerust. Als je ziek wordt of een ongeval hebt en niet kunt gaan, dan krijg je het niet-terugvorderbare bedrag van de tickets terugbetaald. Ook als het concert of evenement in het buitenland plaatsvindt. Stel: je hebt tickets gescoord voor een fantastisch concert in Duitsland. Je reist eerst nog een paar dagen rond in Duitsland, maar plots word je ziek. Je moet terugkeren naar huis en mist het concert. Dankzij de ticketannulatieverzekering krijg je het niet-terugvorderbare bedrag van je concerttickets terugbetaald.

5. Verzekering rechtsbijstand

Op vakantie ben je gewoonlijk ontspannen, maar een klinkende ruzie met je lokale chauffeur of hoteluitbater kan een juridisch staartje krijgen. Een verzekering reisgeschillen of ‘juridische hulp en bijstand’ is dan geen overbodige luxe. De advocaten van de verzekeringsfirma helpen je bij geschillen met reisorganisatoren, lokale verhuurders, herstellers of andere dienstverleners. Ook als je problemen hebt met politie of de overheid in het buitenland, kun je onvoorwaardelijk op hulp rekenen.

6. Familiale verzekering

Stel: je bent op vakantie in Spanje. Je kinderen spelen op het strand en maken per ongeluk een scheur in de parasol van de Duitsers die naast je liggen.

Geen nood, daar dient je familiale verzekering voor. Ook op vakantie is je gezin daarmee verzekerd bij schade door jouw fout of nalatigheid, of door een van je inwonende gezinsleden.

7. Hospitalisatieverzekering

Een ziekteverzekering dekt niet alle medische kosten. Een bezoek aan een specialist of een ziekenhuisopname wordt maar gedeeltelijk terugbetaald en de resterende bedragen lopen soms hoog op, zeker in het buitenland. Dan komt een hospitalisatieverzekering van pas.

De hospitalisatieverzekering dekt kosten die niet worden terugbetaald via de ziekteverzekering en geldt wereldwijd. Mocht je dus onverwacht in het buitenland wakker worden in een ziekenhuisbed, dan kun je een beroep doen op deze verzekering. Ze vergoedt het bedrag dat de verzekeraar ook in België zou vergoeden.

8. Brandverzekering

Een brandverzekering met diefstaldekking is geen overbodige luxe, ook op reis. Is er een inbraak in je vakantiehuis of hotelkamer en gaan de dieven er met je dure camera vandoor? Dan doe je een beroep op je diefstaldekking.

Tip
Check steeds wat wel en niet valt onder een bepaalde verzekering  Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Een uitgebreid verzekeringspakket in het Gold-pakket

* Meer informatie over de voorwaarden, uitsluitingen en beperkingen van het verzekeringspakket, vind je in de algemene voorwaarden van de verzekering met polisnummer 2.060.149, onderschreven door Argenta Spaarbank nv, bij Inter Partner Assistance, erkend door de Nationale Bank van België onder het nummer 0487.