Zeven handige verzekeringen voor op reis

Laatst bijgewerkt: 11-10-2022 | 2 minuten

De meeste mensen schakelen automatisch in zenmodus wanneer ze op vakantie vertrekken. Maar soms loopt het mis. En dan kan die zenmodus in één klap verdwijnen. Bagage die pas twee weken later toekomt, een mysterieuze tropische ziekte of het hotel met de superpromo dat drie weken geleden zijn deuren sloot ... Gelukkig kun je je tegen zowat alles verzekeren. Dit zijn de zeven handigste verzekeringen voor op reis.

  1. Reisverzekering
  2. Annulatieverzekering
  3. Bagageverzekering
  4. Reisongevallen
  5. Ticketannulatieverzekering
  6. Hospitalisatieverzekering
  7. Verzekering rechtsbijstand
1. Reisverzekering

Als je met een gerust gevoel op vakantie wilt vertrekken, sluit je best een goede reisverzekering af. Die omvat zowat alles wat je ver weg van huis kunt meemaken: annulatie, verloren bagage, ongevallen, pech, ziekte, schade, …

Bespreek met je makelaar de regio waarvoor je reisverzekering van toepassing is en hoe lang ze moet lopen. Check ook wat wel en niet onder de verzekering valt. Ga er bijvoorbeeld niet van uit dat extreme outdooractiviteiten automatisch verzekerd zijn.

2. Annulatieverzekering

De kans is klein dat je spontaan afziet van je vakantie, maar je weet maar nooit. Een onverwacht overlijden, ziekte, ... Het komt vaker voor dan je denkt. Met een annulatieverzekering krijg je de kosten terugbetaald die je niet kunt recupereren als je je reis onverwacht moet annuleren. 

3. Bagageverzekering

Je telefoon valt uit elkaar of je camera is gestolen? Je reistas is beschadigd of je bagage is kwijtgeraakt tijdens een lange bustrip? Een bagageverzekering beschermt je tegen diefstal, beschadiging of verlies door de vervoersmaatschappij.

4. Reisongevallen

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, ook op vakantie. Met een verzekering tegen reisongevallen krijg je een vergoeding bij letsels en – in het ergste geval – bij overlijden. Als je extreme sportactiviteiten gaat doen zoals basejumpen of wrakduiken, neem je best contact op met je bankkantoor voor een aparte verzekering. Een gewone reisongevallenverzekering is dan niet voldoende. Kijk ook uit met cocktails: ongevallen door dronkenschap komen meestal niet in aanmerking voor een schadevergoeding.

5. Ticketannulatieverzekering

Koop je weleens tickets voor een concert of evenement? Met de ticketannulatieverzekering ben je gerust. Als je ziek wordt of een ongeval hebt en niet kunt gaan, dan krijg je het niet-terugvorderbare bedrag van de tickets terugbetaald. Ook als het concert of evenement in het buitenland plaatsvindt. Stel: je hebt tickets gescoord voor een fantastisch concert in Duitsland. Je reist eerst nog een paar dagen rond in Duitsland, maar plots word je ziek. Je moet terugkeren naar huis en mist het concert. Dankzij de ticketannulatieverzekering krijg je het niet-terugvorderbare bedrag van je concerttickets terugbetaald.

6. Hospitalisatieverzekering

Een ziekteverzekering dekt niet alle medische kosten. Een bezoek aan een specialist of een ziekenhuisopname wordt maar gedeeltelijk terugbetaald en de resterende bedragen lopen soms hoog op, zeker in het buitenland. Dan komt een hospitalisatieverzekering van pas.

De hospitalisatieverzekering dekt kosten die niet worden terugbetaald via de ziekteverzekering en geldt wereldwijd. Mocht je dus onverwacht in het buitenland wakker worden in een ziekenhuisbed, dan kun je een beroep doen op deze verzekering. Ze vergoedt het bedrag dat de verzekeraar ook in België zou vergoeden.

7. Verzekering rechtsbijstand

Op vakantie ben je gewoonlijk ontspannen, maar een klinkende ruzie met je lokale chauffeur of hoteluitbater kan een juridisch staartje krijgen. Een verzekering reisgeschillen of ‘juridische hulp en bijstand’ is dan geen overbodige luxe. De advocaten van de verzekeringsfirma helpen je bij geschillen met reisorganisatoren, lokale verhuurders, herstellers of andere dienstverleners. Ook als je problemen hebt met politie of de overheid in het buitenland, kun je onvoorwaardelijk op hulp rekenen.

Een uitgebreid verzekeringspakket in het Gold-pakket

* Meer informatie over de voorwaarden, uitsluitingen en beperkingen van het verzekeringspakket, vind je in de algemene voorwaarden van de verzekering met polisnummer 2.060.149, onderschreven door Argenta Spaarbank nv, bij Inter Partner Assistance, erkend door de Nationale Bank van België onder het nummer 0487.